Afgelopen weekend organiseerde de GP Eext weer de zogenaamde off-road rit. Zo’n 1000 deelnemers op motoren nemen jaarlijks deel aan deze rit van 50 km, die zoveel mogelijk leidt over onverharde wegen, landbouwgrond, taluds en bermen en door natuurgebieden en bossen. Dit evenement behoort tot de risico-volle evenementen, waarvoor jaarlijks een vergunning aangevraagd moet worden.

Dit vormt voor GroenLinks aanleiding voor de volgende vragen:

  1. De organisatoren hebben toestemming van de grondbezitters (boeren), maar er is geen overleg geweest met de direct aanwonenden, terwijl de route soms vlak langs woonhuizen loopt. Dit veroorzaakt veel geluidsoverlast voor de bewoners en de huisdieren. Is het college met ons van mening dat de organisatoren ook in overleg moeten met deze aanwonenden? Kan dit als voorwaarde worden opgenomen voor de vergunningverlening ?

 

  1. De route loopt door gebieden met archeologische waarden en door gebieden met allerlei soorten flora en fauna die hoog gewaardeerd worden. Daarnaast speelt de stikstofproblematiek, waardoor bouwprojecten vertraagd worden. Is het college met ons van mening dat deze aspecten moeten worden meegenomen in het besluit over een toekomstige vergunningverlening voor dit evenement?

  2. 3. Is het College bereid om samen met de organisatoren een evaluatie te houden met alle inwoners langs deze route dus met grondbezitters en omwonende.