Najaarsnota

De raadsvergadering van 10 december had onder meer de Najaarsnota op de agenda, waaruit blijkt dat de gemeente Aa en Hunze financieel gezien er goed voor staat. Er is over 2020 een positief resultaat incidenteel van 1.509.567 euro en structureel 137.667 euro. Daarin zijn ook de effecten van de coronacrisis verwerkt. GroenLinks is blij met dit resultaat. De fractie vindt het wel vreemd en ook ongewenst dat voor 250.000 euro aan duurzaamheidsmaatregelen in 2020 niet zijn gerealiseerd en doorgeschoven naar 2021. Dat geldt ook voor het budget voor ecologisch bermbeheer. We gaan er van uit dat deze thema’s in 2021 voortvarend worden aangepakt. Aan een inhoudelijke behandeling van de Najaarsnota zijn we niet toegekomen, omdat vanwege het late tijdstip het agendapunt is verschoven naar woensdag 16 december. Wie wil weten hoe de behandeling afloopt zal dus nog even geduld moeten hebben.

Bomenkap in Nooitgedacht

Bij de ingekomen stukken stond de brief die vanuit de wijk Nooitgedacht aan de gemeenteraad is geschreven over het veelvuldig kappen van bomen in deze wijk. Een onderwerp waar de GroenLinks-fractie al schriftelijke vragen over had gesteld, die inmiddels beantwoord zijn. Uit de beantwoording blijkt dat de gemeente het behoud van groen formeel beter had moeten regelen en vervolgens ook beter had moeten handhaven. In de raad kreeg GroenLinks vooral steun van D66 en PvdA, maar ook van het CDA. Wethouder Heijerman zegde toe samen met de Werkgroep Groen Nooitgedacht met dit onderwerp aan de slag te zullen gaan en te onderzoeken of bomenbehoud ook juridisch beter geborgd kan worden.

Exploitatievergunning recreatiebedrijven

Op de valreep agendeerde het college een voorstel om het toezicht op campings en recreatieparken beter te kunnen uitvoeren door de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen, waardoor zowel bestaande als nieuwe recreatiebedrijven voortaan een exploitatievergunning moeten hebben. Dat het college de regeling met stoom en kokend water door de raad wilde loodsen heeft alles te maken met het feit dat op 15 december camping Anloo wordt geveild, een camping met een twijfelachtige reputatie. Om hier beter een vinger aan de pols te kunnen houden en ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen gaan wilde het college die exploitatievergunning nog net voor die datum regelen. Er was vanuit de raad veel kritiek op het voorstel vanwege de slechte procedure en inhoudelijke onduidelijkheid. Met de recreatiesector was geen enkel overleg geweest. GroenLinks heeft aangegeven dat een kwalijke zaak te vinden en ook inhoudelijk nog veel vragen te hebben. Ook de andere fracties hadden kritiek. Het college heeft het voorstel daarom aangehouden.

bomen

Tot zover deze laatste Nieuwsbrief van 2020. Volgende week alleen nog de Najaarsnota en dan liggen de politieke activiteiten een paar weken stil. Wil je reageren op deze Nieuwsbrief, heb je vragen of wil je actief meedoen in Aa en Hunze, bijvoorbeeld in de steunfractie of in het bestuur, meld je dan via aaenhunze@groenlinks.nl We wensen jullie, ondanks de weinig vrolijke omstandigheden, toch plezierige feestdagen. Denk aan je gezondheid en die van anderen.

De raadsfractie van GroenLinks Aa en Hunze.

Marie Claire Neesen (raadslid/fractievoorzitter)

Lukas Koops (raadslid)

Jannie Schonewille (commissielid)

kerstboom