Najaarsnota
De raadsvergadering van 10 december had onder meer de Najaarsnota op de agenda, waaruit blijkt dat de gemeente Aa en Hunze financieel gezien er goed voor staat. Er is over 2020 een positief resultaat incidenteel van 1.509.567 euro en structureel 137.667 euro. Daarin zijn ook de effecten van de coronacrisis verwerkt. GroenLinks is blij met dit resultaat. De fractie vindt het wel vreemd en ook ongewenst dat voor 250.000 euro aan duurzaamheidsmaatregelen in 2020 niet zijn gerealiseerd en doorgeschoven naar 2021. Dat geldt ook voor het budget voor ecologisch bermbeheer. We gaan er van uit dat deze thema’s in 2021 voortvarend worden aangepakt. Aan een inhoudelijke behandeling van de Najaarsnota zijn we niet toegekomen, omdat vanwege het late tijdstip het agendapunt is verschoven naar woensdag 16 december. Wie wil weten hoe de behandeling afloopt zal dus nog even geduld moeten hebben.
Bomenkap in Nooitgedacht
Bij de ingekomen stukken stond de brief die vanuit de wijk Nooitgedacht aan de gemeenteraad is geschreven over het veelvuldig kappen van bomen in deze wijk. Een onderwerp waar de GroenLinks-fractie al schriftelijke vragen over had gesteld, die inmiddels beantwoord zijn. Uit de beantwoording blijkt dat de gemeente het behoud van groen formeel beter had moeten regelen en vervolgens ook beter had moeten handhaven. In de raad kreeg GroenLinks vooral steun van D66 en PvdA, maar ook van het CDA. Wethouder Heijerman zegde toe samen met de Werkgroep Groen Nooitgedacht met dit onderwerp aan de slag te zullen gaan en te onderzoeken of bomenbehoud ook juridisch beter geborgd kan worden.
Exploitatievergunning recreatiebedrijven
Op de valreep agendeerde het college een voorstel om het toezicht op campings en recreatieparken beter te kunnen uitvoeren door de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen, waardoor zowel bestaande als nieuwe recreatiebedrijven voortaan een exploitatievergunning moeten hebben. Dat het college de regeling met stoom en kokend water door de raad wilde loodsen heeft alles te maken met het feit dat op 15 december camping Anloo wordt geveild, een camping met een twijfelachtige reputatie. Om hier beter een vinger aan de pols te kunnen houden en ongewenste ontwikkelingen tegen te kunnen gaan wilde het college die exploitatievergunning nog net voor die datum regelen. Er was vanuit de raad veel kritiek op het voorstel vanwege de slechte procedure en inhoudelijke onduidelijkheid. Met de recreatiesector was geen enkel overleg geweest. GroenLinks heeft aangegeven dat een kwalijke zaak te vinden en ook inhoudelijk nog veel vragen te hebben. Ook de andere fracties hadden kritiek. Het college heeft het voorstel daarom aangehouden.
Veilige fietsverbinding
In de raadsvergadering kwam nog een motie aan de orde van D66/GroenLinks en PvdA waarin wordt gepleit voor een onderzoek naar een veilige fietsverbinding tussen Rolde-Zuid (Nooitgedacht) en Rolde. Op dit moment moeten fietsers hun weg zoeken via diverse rotondes, waarbij ook op – en afritten moeten worden overgestoken. Een onveilige situatie dus. Nu er tussen rijksweg 33 en de weg naar Borger ook nog een bedrijventerrein wordt aangelegd, wordt de situatie nog onoverzichtelijker. Tijd dus voor nader onderzoek. De motie werd niet in stemming gebracht, omdat er geen brede steun was voor een onderzoek, maar de wethouder zegde wel toe een quickscan te zullen uitvoeren en met betrokkenen in overleg te zullen gaan over onveilige situaties. Toch wat bereikt dus.
Mijnbouw
Op 19 november was er een informerende raadsbijeenkomst over mijnbouw in de gemeente Aa en Hunze. Het ging hierbij om gas – en zoutwinning, waarbij ook de zogenaamde ‘gestapelde mijnbouw’ aan de orde komt. Hierbij wordt in hetzelfde gebied zowel gas als zout gewonnen en daar zijn veel bezwaren tegen. Tijdens de raadsbijeenkomst verzorgde inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van Staatstoezicht op de Mijnen een presentatie over het onderwerp. Vooraf konden schriftelijk vragen worden gesteld. Daar heeft de GroenLinks-fractie volop gebruik van gemaakt. Kockelkoren heeft de vele vragen adequaat beantwoord. Duidelijk is dat er redenen genoeg zijn je zorgen te blijven maken over de gestapelde mijnbouw.
Economische Koersnota
Op 3 december was er een informerende bijeenkomst over een nieuwe nota over economie die geschreven moet worden en waarin ook recreatie en toerisme een plek zullen krijgen. De intentie was misschien niet verkeerd, maar het was een slecht voorbereide presentatie. Het was onduidelijk wat van de raadsleden verwacht werd, de presentatie was verwarrend en de stukken veel te laat. Bovendien werden er via de presentatie allerlei principiële vragen gesteld waar de fracties niet over hadden kunnen nadenken. Al met al een rommelige bijeenkomst. Net als bij de Woonvisie lag er ook nu weer een startnotitie, die al was vastgesteld door het college, terwijl wij vinden dat dit een taak is voor de gemeenteraad. Zo’n startnotitie moet in onze ogen een helder stuk zijn waarin staat beschreven wat inhoudelijk de plannen zijn, welke procedure er wordt gevolgd en hoe de betrokkenheid van de doelgroep wordt geregeld. Nog veel meer zaken moeten in zo’n startnotitie overzichtelijk verwoord worden. Het college kan er dan mee de boer op en als gemeenteraad heb je zicht op het proces en weet je wanneer je waarover besluit. Van dit alles is in de nu vastgestelde startnotitie voor de economische en recreatieve nota geen sprake. Het is een slordig stuk, dat op deze wijze niet gepresenteerd had mogen worden. Wordt vervolgd.