Sinds half december is het rustig geweest in de gemeentelijke politiek. Er stonden weinig boeiende zaken op de agenda van de gemeenteraad. Op woensdag 16 december, de laatste reguliere vergadering van 2020, stond de Najaarsrapportage op de agenda. Deze rapportage was door het uitlopen van de vergadering op donderdag 10 december verschoven naar de 16e. In deze Najaarsrapportage valt, net als in de begroting, te lezen dat de financiële positie van de gemeente Aa en Hunze goed is, maar tegelijkertijd kwetsbaar. In de vorige nieuwsbrief hebben we hier al aandacht aan besteed. Op basis van de relatief gunstige cijfers in deze Najaarsrapportage kwam Combinatie Gemeente Belangen met het voorstel 500.000 euro in een geoormerkte reservepot te stoppen voor de realisatie van een accommodatie in Gieten. Bijzonder aan dit voorstel was dat er geen enkele vorm van overleg met andere fracties aan was voorafgegaan. Zelfs niet met de fracties (PvdA en CDA) die kortgeleden nog een motie hadden ingediend waarin werd gepleit voor een onderzoek naar de accommodatiebehoefte in Gieten. Het verzet tegen het voorstel was dan ook heftig. CGB kreeg geen enkele steun en bleef in verwarring achter. De Najaarsrapportage werd unaniem vastgesteld.
Op donderdagavond 17 december was de laatste raadsbijeenkomst van 2020 in de vorm van een digitale eindejaarsborrel.
Het jaar 2021 startte op donderdag 7 januari met een informerende raadsvergadering waar de nieuwe Woonvisie die eraan zit te komen werd gepresenteerd en besproken. GroenLinks heeft de nodige kritische vragen gesteld en opmerkingen gemaakt, zoals dat ook al was gebeurd bij de bespreking van de Startnotitie. De Woonvisie komt ter vaststelling nog weer terug in de raad. Wordt vervolgd dus.
Dat er de afgelopen periode politiek weinig te beleven viel blijkt wel uit het feit dat de informerende vergadering en de reguliere raadsvergadering van 14 en 21 januari werden afgeblazen. Afgelopen donderdagavond was er pas weer een ‘normale’ vergadering.
Nieuwe wet inburgering
De afgelopen jaren moesten nieuwkomers in ons land zelf hun inburgering regelen. Dat leidde over het algemeen tot slechte resultaten.
De nieuwe wet inburgering zorgt ervoor dat per 1 januari 2022 de gemeenten weer de verantwoordelijkheid voor deze inburgering krijgen. Gemeenten gaan zelf de inburgeringscursussen inkopen, voor iedere nieuwkomer wordt een persoonlijk inburgeringsplan gemaakt, het leenstelsel wordt afgeschaft en gemeenten krijgen zelf het geld in beheer, alle nieuwkomers moeten meteen aan het werk en er komen verschillende inburgeringsniveaus. De gemeente Aa en Hunze trekt het komende jaar op samen met de gemeenten Tynaarlo en Assen in een pilotproject, waarvoor geld beschikbaar is gesteld door de provincie. De verschillende fracties hadden nog veel vragen. GroenLinks vroeg speciale aandacht voor vrouwen en meisjes en voor een goed gezondheidsprogramma i.v.m. de traumatische achtergronden van veel nieuwkomers.
Hanebijtershoek
Het Dagblad van het Noorden had voor de raadsvergadering al melding gemaakt van het feit dat de PvdA en GroenLinks in de raadsvergadering van afgelopen donderdag een motie in zouden dienen over de Hanebijtershoek in Gieten, een locatie in het centrum waar geen enkele ontwikkeling kan plaatsvinden, omdat verschillende bewoners het niet met elkaar eens kunnen worden over de gewenste ontwikkeling van het buurtje. Een kwestie met een jarenlange geschiedenis. PvdA en GroenLinks benadrukken in de motie dat het belangrijk is onderzoek te doen naar wat er speelt en vervolgens te bemiddelen bij het oplossen van de problemen. De gemeentelijke Rekenkamercommissie zou hier volgens PvdA en GroenLinks een belangrijk rol bij kunnen spelen. Het verhaal in het Dagblad van het Noorden bleek voorbarig, want kort voor de raadsvergadering en dus de behandeling van de motie trok GroenLinks zich terug. De reden hiervoor was dat na uitgebreide bespreking de fractie vond dat in de motie het verleden toch nog teveel aanwezig is en de focus vooral op de toekomst moet liggen. Omdat CGB en VVD inmiddels kenbaar hadden gemaakt de motie niet te zullen steunen was het ook niet zinvol meer deze nog te behandelen. Twee redenen waarom GroenLinks uiteindelijk afzag van indiening van de motie. Dat leverde onze fractie in de raadsvergadering heftige kritiek op van de kant van de PvdA. Een stevige discussie leidde vervolgens tot de toezegging van wethouder Henk Heijerman dat hij met alle betrokkenen in gesprek gaat en wil onderzoeken in hoeverre een onafhankelijke mediator ingezet kan worden. Voorwaarde van de wethouder is wel dat alle betrokken partijen hier welwillend tegenover staan. Daarmee is bereikt wat GroenLinks en de PvdA aanvankelijk met de in te dienen motie wilden bereiken. Die werd – na de toezeggingen van de wethouder – door de PvdA ingetrokken. Bemiddeling was trouwens al veel langer een wens van GroenLinks. We hebben dat eerder en ook in deze raadsvergadering nadrukkelijk bepleit.
Fietspad
In de raad ging het ook nog over een betonnen fietspad dat de gemeente op dit moment aanlegt in het gebied De Strubben/Kniphorstbos bij Anloo. De PvdA had dit onderwerp aan de orde gesteld in het vragenuurtje. Staatsbosbeheer verzet zich tegen dit pad vanwege de hoge landschappelijke en archeologische waarden van het gebied. De natuurorganisatie is ook van mening dat de gemeente Aa en Hunze onvoldoende heeft gecommuniceerd over dit voornemen. De GroenLinks fractie is niet enthousiast over zo’n betonpad en heeft liever een schelpenpad, maar heeft ook opgemerkt dat het belangrijk is dat natuurgebieden bereikbaar zijn voor mensen die gebruik moeten maken van een rolstoel of scootmobiel. Wethouder Henk Heijerman is van plan, ondanks het verzet van Staatsbosbeheer, door te gaan met de aanleg van het pad.
In 2021 en 2022 staat er politiek gezien veel te gebeuren. Straks in maart landelijke verkiezingen en in maart volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Twee verkiezingen waar GroenLinks zo sterk mogelijk uit tevoorschijn wil komen.
Op woensdagavond 3 maart is er een Algemene Leden Vergadering van GroenLinks Aa en Hunze waar o.a. over deze verkiezingen gesproken zal worden. Noteer deze datum vast in de agenda. Voor de gemeenteraadsverkiezingen moet er een programmacommissie en een kandidatencommissie komen. Meld je aan als je hier belangstelling voor hebt. Het zijn boeiende, kortdurende klussen. Ook in de fractie en het bestuur is nog plaats voor enthousiaste GroenLinksers die wel wat willen doen. Meld je aan via aaenhunze@groenlinks.nl