Het was wel even diep zuchten na de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag. De exitpolls gaven een halfuurtje na het sluiten van de stembussen al aan dat GroenLinks flink zou verliezen en helaas werd dat gaandeweg de avond en nacht in steeds meer dorpen en steden bevestigd. Een nooit eerder vertoond links dieptepunt. Ook in Aa en Hunze kregen we een enorme draai om de oren. Het is treurig te moeten vaststellen dat de linkse partijen samen veel kleiner zijn geworden dan de VVD alleen. En ook populistisch rechts blijkt opgeteld meer aanhang te hebben dan PvdA, SP en GroenLinks samen. Een treurige constatering. De eerstvolgende verkiezingen zijn de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. We weten wat ons te doen staat. Het wordt een stevige klus. De eerste activiteiten om te kunnen deelnemen aan deze raadsverkiezingen zijn inmiddels in gang gezet.

We hebben ons als fractie vorige week ook nog weer beziggehouden met de plannen rond het Gasselterveld. Onder de titel Aa en Hunze slacht kip met gouden eieren hebben we een opiniestuk geplaatst in het Dagblad van het Noorden. De bijdrage is te lezen op onze site. Het bestemmingsplan Gasselterveld wordt half april (de exacte datum is nog niet bekend) gedurende zes weken ter inzage gelegd. Tijdens die zes weken kan door ieder die dat wil een zienswijze ingediend worden. Klim dus in de pen als je het niet eens bent met de ontwikkelingen in dit gebied.

kleine windmolens

Kleinschalige windturbines

Donderdag 11 maart is in een informerende raadsbijeenkomst uitgebreid gesproken over het voornemen het mogelijk te maken binnen de gemeentegrenzen kleine windmolens te bouwen. Dat kan nu al bij boerenbedrijven in het buitengebied, maar vanuit de raad was er al eerder op aangedrongen – ook door GroenLinks – dit ook mogelijk te maken op andere locaties. Het college heeft voorwaarden geformuleerd waaronder dit mogelijk moet worden, zoals ook gebieden zijn aangewezen waar voor de kleine windturbines geen ruimte zal zijn. Er waren veel vragen en het college wekte niet de indruk enthousiast te zijn. De belangrijkste bedenkingen hebben te maken met het aantasten van de open ruimte. Ook voor GroenLinks is dit een belangrijk punt, maar we vinden wel dat er ruimte voor deze molens moet zijn. Wordt vervolgd.

 

Regiodeal

In dezelfde raadsbijeenkomst werd ook gesproken over de Regiodeal, een samenwerkingsproject van een zestal gemeenten en de provincie, waarvoor deze gemeenten, de provincie en het rijk samen 40 miljoen euro beschikbaar hebben gesteld voor de periode 2019 – 2023. Er zijn inmiddels allerlei projecten aan de vork gestoken die goed zijn voor de ontwikkeling van de regio. De projecten vallen binnen de beleidssectoren werken, wonen en welzijn. Aa en Hunze neemt bijvoorbeeld deel aan de projecten Digitalisering vrijetijdseconomie, Energie-armoede, Vroegsignalering en Kinderen eerst.

Een volgende keer meer hierover.

 

Streektaal

Streektaal

Ter promotie van de streektaal werd in de raadsvergadering van 18 maart aandacht besteed aan het Drents. Vooraf gaand aan de raadsvergadering kregen de raadsleden informatie over verschillende activiteiten van het Huus van de Taol, de organisatie die het gebruik van het Drents wil stimuleren en werd er in het Drents voorgelezen. De raadsleden hadden voor de vergadering het verzoek gekregen hun bijdragen Drentstalig uit te spreken. Verschillende raads- en commissieleden, waaronder een tweetal van de fractie van GroenLinks, deden dit. Duidelijk werd dat de streektaal voor gebruik in de gemeentepolitiek net zo geschikt is als de standaardtaal.

 

basisschool

Nieuwbouw basisschool De Kameleon.

Afgelopen donderdag is een klap gegeven op de plannen om in Eexterveen een nieuwe school te bouwen. Voor de GroenLinks fractie was er geen aanleiding meer om nog uitgebreid op het punt in te gaan. We hebben nog een keer aandacht gevraagd voor de omvang van de school, die gebaseerd is op de leerlingenprognose. Er is ook geld voor het inrichten van een voet – en fietspad, parkeervoorzieningen en een kiss & ride locatie. We hebben gevraagd bij de verdere uitwerking van de plannen het aanwezige groen te handhaven en de omliggende dorpen te betrekken bij de mogelijke realisatie van een zgn. GroeiHuis. Tenslotte hebben we nog een keer opgemerkt dat het belangrijk is de inwoners van het dorp te betrekken bij de herbestemming van de oude school. Een ander punt waarover in de laatste vergadering een positief besluit is genomen is de actualisatie van het subsidiebeleid, waardoor minder bureaucratische drempels genomen hoeven te worden om subsidie aan te kunnen vragen.

Kaderbrieven 2022 gemeenschappelijke regelingen

De gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Assen nemen samen met de gemeente Aa en Hunze deel in een zestal gemeenschappelijke regelingen. Het betreft zaken waarvoor de gemeentelijke schaal te klein is. Het gaat om Werkplein Drentsche Aa, de GGD, Publiek Vervoer, het Recreatieschap, de Regionale Uitvoeringsdienst RUD en de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). Het lastige van deze regelingen is de democratische controle. De besturen staan op grote afstand van de verschillende gemeenteraden. Dat blijkt vooral als in het voorjaar de zogenaamde Kaderbrieven in de gemeenteraden aan de orde komen. Hierin worden de concept-begrotingen voor het volgende jaar gepresenteerd. Een sinds enkele jaren bestaande intergemeentelijke werkgroep moet ervoor zorgen dat de raadsleden meer grip krijgen op deze regelingen. GroenLinks is ook vertegenwoordigd in deze werkgroep. Inmiddels zijn de procedures beter gestroomlijnd, wordt de informatie overzichtelijker aangeleverd en bemoeit de werkgroep zich ook meer met de inhoud, waardoor het voor de gemeenteraad gemakkelijker wordt adequaat te reageren als de Kaderbrieven in de raad worden behandeld. GroenLinks heeft bij de bespreking van de Kaderbrief van WPDA aandacht gevraagd voor de financiële middelen voor inburgering. Als er onverhoopt te weinig rijksgeld voor beschikbaar komt dan zullen de inburgeraars daar volgens de fractie niet het slachtoffer van mogen worden. Bij de Kaderbrief van het Recreatieschap hebben we nog weer eens nadrukkelijk onze zorg uitgesproken over de toenemende recreatieve druk in de provincie en dus ook in Aa en Hunze. Duidelijk werd dat we in onze opvattingen daarover niet meer alleen staan.

Opnieuw bomen

In de laatste raadsvergadering heeft GroenLinks tijdens het vragenhalfuurtje nog aandacht gevraagd voor het kappen van een markante oude boom aan de Stationsstraat in Gieten. Een verontruste buurtbewoner had de fractie hierop geattendeerd. GroenLinks wilde weten waarom de boom is gekapt en of er plannen zijn om op deze plek nog meer bomen te kappen en zo ja, waarom. Wethouder Heijerman legde uit dat de paardenkastanje ziek was en niet meer te redden viel. Daarom moest de boom om veiligheidsredenen worden geveld. Hetzelfde lot trof een oude linde bij het vroegere hotel Braams. Zieke bomen moeten worden gekapt, maar verder ‘koesteren we onze mooie, oude bomen,’ aldus de wethouder. Vermoedelijk kijken de inwoners van Nooitgedacht hier wat anders tegen aan.

 

Tot zover wat we deze week te melden hebben. Wil je reageren op deze Nieuwbrief of je aanmelden om actief te worden: aaenhunze@groenlinks.nl

De fractie van GroenLinks-Aa en Hunze

Marie Claire Neesen (fractievoorzitter)

Lukas Koops (raadslid)

Jannie Schonewille (commissielid)