De gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 maart stond helemaal in het teken van het vaststellen van de zgn. Sturingsmonitor. In dit document wordt teruggekeken op 2020 en vooruitgezien naar de begroting voor 2022. Daarnaast bevat het stuk zogenaamde Vergezichten, een visie op de langere termijn, die binnenkort nog afzonderlijk aan de orde komt. Tijdens de bespreking werden de vijf pijlers besproken waaruit het document is opgebouwd: Bestuur en participatie, Zorg, Economie, werk en recreatie, Voorzieningen, leefbaarheid en wonen en Middelen. Er zijn veel opmerkingen gemaakt en vragen gesteld, ook van de kant van GroenLinks, maar het voorstel werd unaniem aangenomen.

Kaderbrieven

Afgelopen donderdag stond het onderwerp Kaderbrieven besluitvormend op de agenda. De Kaderbrieven zijn de concept-begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Aa en Hunze aan deelneemt samen met enkele andere gemeenten. De Kaderbrieven waren eerder al opiniërend in de raad aan de orde geweest. Werkgroepen van raadsleden van de deelnemende gemeenten hebben een voorzet gegeven in de vorm van een concept-zienswijze op de verschillende regelingen met als doel via een gelijkluidende reactie meer invloed te hebben op de besluitvorming van de besturen van de gemeenschappelijke regelingen. Daar is een door alle fracties ondertekende motie over ingediend. De motie is unaniem aangenomen.

woonvisie

Woonvisie

Het boeiendste voorstel in de afgelopen raadsvergadering was de nieuwe Woonvisie van de gemeente Aa en Hunze. De Woonvisie loopt tot 2030 met een uitvoeringsdocument tot 2025. In het stuk staan alle ontwikkelingen en opvattingen over huisvesting binnen de gemeente op een rij. De visie is gebaseerd op een Startnotitie die al eerder door de gemeenteraad is bediscussieerd. GroenLinks heeft zich afgelopen donderdag in grote lijnen positief uitgelaten over de Woonvisie. Het is een goed leesbaar document geworden, waar veel inwoners van de gemeente, ondanks de coronacrisis, met enthousiasme digitaal over hebben meegepraat. Ook hebben veel inwoners een enquête ingevuld. Daaruit komt naar voren dat veel inwoners van de gemeente hier plezierig wonen vooral door de rust en de ruimte. GroenLinks heeft dan ook opgemerkt dat er daarom alle reden is hier zuinig op te zijn. Juist wat Aa en Hunze zo mooi en aantrekkelijk maakt zullen we moeten beschermen en behouden. Verder heeft de fractie aandacht gevraagd voor verduurzaming en kwaliteitsverbetering van woningen naast aandacht voor tiny houses, zogenaamde knarrenhofjes en andere innovatieve woonvormen, bijvoorbeeld in bestaand vastgoed. Ook vinden we het belangrijk dat voor starters, jonge huishoudens, statushouders en mensen met een zorgbehoefte betaalbaar wonen binnen de gemeente mogelijk wordt. We hebben vraagtekens geplaatst bij de verkoop van huurwoningen, terwijl daar juist te weinig van zijn. Er is in onze gemeente altijd veel belangstelling geweest voor wonen in de zanddorpen. GroenLinks wil onderzocht zien of het mogelijk is ook in de veendorpen aantrekkelijke woonmilieus te realiseren. Na de eerste termijn werd de discussie over de Woonvisie vanwege het late tijdstip door de voorzitter afgehamerd. De behandeling wordt over twee weken voortgezet.

gas en zoutwinning

Moties

Naast de hierboven al genoemde motie over de Kaderbrieven werden er in de afgelopen raadsvergadering nog twee moties ingediend. Het ging om een motie van D66 en PvdA over ongewenste bomenkap na de start van het broedseizoen en een door alle fracties, behalve de VVD, ondertekende motie tegen verdere gas- en zoutwinning in Noord Oost Drenthe. Het gaat daarbij met name om de zogenaamde gestapelde mijnbouw, een combinatie van gas – en zoutwinning. De materie is actueel, want juist afgelopen week was er een aardbeving bij Veendam, veroorzaakt door het gasveld van Annerveen. De motie over de bomenkap leidde tot een stevige discussie met wethouder Heijerman, die de afgelopen week hierover in De Schakel o.a. het volgende opmerkte: ‘Ik zie alle commotie meer als opruiing en een politiek spel van de oppositie.’ Hij voegde er nog aan toe dat hij de reactie op de bomenkap ‘zwaar overtrokken’ vindt. Deze uitspraken leidden tot verontwaardigde reacties bij sommige raadsleden. Uiteindelijk stemden alleen D66, PvdA en GroenLinks voor de motie. Een minderheid dus.

Tot zover de actuele politiek in Aa en Hunze. Binnen de fractie en het bestuur van GroenLinks wordt de blik al gericht op de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Er is inmiddels een kandidatencommissie gevormd, die zich bezig gaat houden met het opstellen van een voorstel voor een kandidatenlijst en er wordt alvast nagedacht over het schrijven van een verkiezingsprogramma. Over beide onderwerpen zullen jullie binnenkort nader geїnformeerd worden. Het is misschien goed om er al vast eens over na te denken of je misschien op de kandidatenlijst zou willen staan. En wat het programma betreft; je krijgt binnenkort de vraag voorgelegd wat er in ieder geval in dat nieuwe verkiezingsprogramma zal moeten staan. We stellen het erg op prijs als je daar ook alvast eens over zou willen denken. Wordt dus vervolgd.

Tot zover deze Nieuwsbrief. Wil je reageren, heb je opmerkingen of vragen of wil je misschien actief worden binnen de afdeling; aaenhunze@groenlinks.nl

De fractie van GroenLinks Aa en Hunze;

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Lukas Koops (raadslid)

Jannie Schonewille ( commissielid)