De GroenLinksfractie heeft het begrip ‘sluitende begroting’ een nogal relatief begrip genoemd, omdat er nogal wat onzekere aannames in deze begroting zitten. De Vrije Algemene Reserve staat onder druk, maar door enkele meevallers, die pas bekend werden via de septembercirculaire van het rijk en daarom in de begroting niet meegenomen konden worden, valt de financiële positie van de gemeente toch mee. De fractie heeft in de algemene beschouwingen gepleit voor een woonzorgvisie en aandacht besteed aan de betaalbaarheid van de energieprijzen. Mensen met een krappe beurs mogen niet het slachtoffer worden van de huidige hoge prijzen van energie en van de maatregelen die getroffen gaan worden om te verduurzamen. De lasten van de klimaatregelen mogen inwoners van onze gemeente met lage inkomens niet in de problemen brengen. Ook hebben we nog weer eens gepleit voor natuur-inclusieve landbouw en daarmee voor een goede balans tussen natuur en landbouw. Verder hebben we aandacht gevraagd voor de WMO en de jeugdzorg. Wat de WMO betreft pleit de fractie – voor zover dat wettelijk mogelijk is – voor inkomensafhankelijke ondersteuning.

De weg Rolde – Anderen

In de gemeentelijke begroting is een bedrag van bijna zeven ton opgenomen om de oude weg van Rolde naar Gieten (tot aan de afslag Anderen) te verbeteren. Daarvoor zal een groot deel van de oude eiken langs deze weg gekapt worden. Het college schrijft daarover het volgende: ‘We onderzoeken of er bomen behouden kunnen worden. De verwachting is dat dat voor de meeste bomen niet het geval zal zijn.’ Voor het kappen en vervangende beplanting voor een deel van de bomen is 125.000 euro in de begroting opgenomen. GroenLinks is van mening dat de reconstructie van de weg dan maar bescheiden moet blijven. De bomen moeten worden gespaard. In de discussie daarover werden we alleen gesteund door de PvdA. Wordt vervolgd in deel twee van de begrotingsbehandeling.

Motie asielzoekers

statushouders

Tijdens de begrotingsvergadering van 28 oktober heeft de GroenLinksfractie een motie ingediend waarin het college werd gevraagd onderzoek te doen naar het zo spoedig mogelijk treffen van maatregelen om asielzoekers in de gemeente Aa en Hunze op te vangen. GroenLinks suggereerde verschillende mogelijkheden, zoals het vestigen van een AZC, het realiseren van een zgn. tussenvoorziening waar statushouders gehuisvest kunnen worden, zodat op die manier ruimte gecreëerd kan worden in AZC’s of een noodopvanglocatie. Achterliggend idee; ook Aa en Hunze heeft een taak waar het gaat om de opvang van asielzoekers. Met name onze coalitiepartners VVD en CGB moesten niets van de motie hebben, terwijl die motie nogal terughoudend was geformuleerd, want we vroegen om een onderzoek naar mogelijkheden op korte termijn, niet meer. Arie Fonk van D66 merkte op dat GroenLinks volgens hem wilde scoren over de rug van asielzoekers. Dat je je ook gewoon solidair kunt verklaren met mensen in grote nood en dat je ‘Ter Apel’ wilt ontlasten kwam blijkbaar niet bij hem op. Uiteindelijk heeft GroenLinks de motie teruggetrokken, omdat tijdens de discussie bleek dat het college al bezig was met onderzoek naar opvangmogelijkheden binnen de gemeente. Blijft de vraag waarom de raad daarover niet eerder is geїnformeerd.

De raad van 4 november

koersnota

In deze vergadering stond o.a. de vaststelling van de Economische Koersnota op de agenda. Over deze nota had de GroenLinks fractie zich eerder al kritisch uitgelaten. Daarover schreven we al eerder in een Nieuwsbrief. Deze Koersnota is een visieloos stuk gebaseerd op het eenzijdig faciliteren van ondernemers. GroenLinks heeft bij de vaststelling als enige fractie tegengestemd.

Een ander belangrijk punt was de participatie rond de per 1 juli volgend jaar in te voeren Omgevingswet. Twee vragen stonden centraal: hoe betrekken we de inwoners van de gemeente bij de ontwikkeling van gemeentelijk beleid en hoe gaan we op het gemeentehuis om met plannen van inwoners? Volgens GroenLinks is er al de nodige ervaring opgedaan met plannen van inwoners en kunnen we daarop voortborduren. De PvdA kwam nog met een amendement om de inspraak van betrokken inwoners te versterken. Daar heeft GroenLinks net als de andere fracties mee ingestemd. Rond de Omgevingswet speelt ook nog de vraag welke thema’s aan de raad moeten worden voorgelegd en welke tot de beslissingsbevoegdheid van het college gerekend moeten worden. De GroenLinks fractie heeft opgemerkt dat we uiteraard vertrouwen in het college hebben, maar dat het belangrijk is dat de raad haar adviserende en controlerende functie optimaal kan vervullen en dat daarom een hele lijst wezenlijke zaken op het bordje van de gemeenteraad behoort te liggen. Deze lijst zal binnenkort nog weer aan de orde komen in de besluitvormende raadsvergadering. De GroenLinks fractie heeft ook ingestemd met het instellen van een Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, een commissie die vanaf de introductie van de Omgevingswet de kwaliteit van allerlei plannen moet beoordelen. Daarbij zal het gaan over monumenten, de ruimtelijke kwaliteit van gebouwen, cultureel erfgoed en eventueel andere activiteiten die de omgevingskwaliteit raken. Tenslotte zijn in de gemeenteraad van 4 november de jaarstukken 2020 en de begroting 2021 van de stichting PrimAH en de subsidieverantwoording 2020 van Impuls Welzijn vastgesteld.

Algemene ledenvergadering

ALVnov2021

Op woensdag 17 november is in De Spil in Gasselternijveen een algemene ledenvergadering van GroenLinks Aa en Hunze. Een belangrijke vergadering, want er moeten een verkiezingsprogramma en een kandidatenlijst worden vastgesteld i.v.m. de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Een persoonlijke uitnodiging voor deze vergadering hebben jullie al via de mail ontvangen. Bij deze uitnodiging waren als bijlagen het concept-verkiezingsprogramma en de concept-kandidatenlijst toegevoegd. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk leden op deze vergadering aanwezig zijn. We hopen dus op een grote opkomst. Houd wel rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Er is veel te doen tot aan die gemeenteraadsverkiezingen. Het fractiewerk gaat gewoon door, het bestuur moet veel regelen om aan deze verkiezingen mee te kunnen doen en er moet natuurlijk een verkiezingscampagne worden bedacht en uitgevoerd. Met andere woorden; we hebben behoefte aan leden die zich in Aa en Hunze actief voor GroenLinks willen inzetten. Dat kan voor een korte, afgebakende klus, maar ook bijvoorbeeld als bestuurslid voor een langere periode. En om mee te praten in de (steun)fractie ben je altijd welkom. Vragen, aanmeldingen, opmerkingen; je kunt alles kwijt via aaenhunze@groenlinks.nl

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze;

Marie Claire Neesen (raadslid/fractievoorzitter)

Lukas Koops (raadslid)

Jannie Schonewille (commissielid)