De omstandigheden maken dat noodzakelijk, hoe vervelend of het ook is. Laten we hopen dat het ditmaal niet al te lang zal duren. Vanwege de actie ‘Orange the world’ droegen verschillende raadsleden oranje kledingstukken of sieraden of hadden ze oranje gekleurde objecten in beeld. Daarnaast was het gemeentehuis oranje uitgelicht. Dit alles om aandacht te vragen voor het probleem van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Begroting 2022
De begrotingsvergadering van de gemeente Aa en Hunze was dit jaar in tweeën geknipt nl. op 28 oktober en 10 november. En alsof dat nog niet chaotisch genoeg was, was er op 4 november nog een reguliere raadsvergadering. De GroenLinks fractie geeft de voorkeur aan een begrotingsvergadering op één dag, ook al zal dat dan een lange vergadering zijn. Nu zat er veel te veel tijd tussen de behandeling van de begroting in eerste en in tweede termijn. Om na te kunnen gaan wat er in eerste termijn door het college was gezegd en om daar op 10 november adequaat op te kunnen reageren moest de vergadering van 28 oktober helemaal worden teruggeluisterd. Erg inefficiënt allemaal. Dat moet volgend jaar anders. Over onze inbreng in de begrotingsvergadering hebben we het al uitgebreid gehad in onze vorige Nieuwsbrief. Tijdens de tweede ronde, op 10 november, is nog weer uitgebreid gediscussieerd over de plannen van het college m.b.t. de vernieuwing van de weg Rolde – Gieten tot aan de afslag Anderen. Het kwalijke aan deze plannen is dat de bomen aan beide zijden van deze weg gekapt zullen moeten worden. GroenLinks vindt dit een verwerpelijk plan. Andere partijen sloten zich aan en dat heeft er toe geleid dat het college nu eerst nader onderzoek zal doen naar de noodzaak van deze bomenkap en de reconstructie van de weg. Het onderwerp komt dus terug in de raad.
Besluitvormende raadsvergadering
Na de informerende raadsbijeenkomst op 18 november, waar gesproken werd over de uitvoering van de kort geleden vastgestelde Woonvisie en over het gezamenlijk inkopen van WMO-hulpmiddelen door vijf gemeenten uit Noord en Midden Drenthe, was er op donderdag 25 november weer een besluitvormende raadsvergadering. Naast een achttal ingekomen stukken stonden er besluitvormend vier onderwerpen op de agenda. Dat waren het bestemmingsplan Middendorp 21 in Gieten, het bestemmingsplan Lienstukken-Zuid in Grolloo, het adviesrecht van de gemeenteraad bij afwijkingen van het Omgevingsplan en het instellen van een Commissie voor de ruimtelijke Kwaliteit Aa en Hunze. Het punt adviesrecht van de gemeenteraad bij afwijkingen van het Omgevingsplan werd op verzoek van de gemeenteraad van de agenda gehaald, omdat het college op de valreep nog stukken had aangevuld en gewijzigd. De raadsleden vonden dat ze daardoor onvoldoende gelegenheid hadden gehad om zich voor te bereiden. Wel een boeiend onderwerp trouwens, want het gaat over de vraag in welke kwesties rond afwijkingen van bestemmingsplannen de raad dan wel het college van B&W het voor het zeggen heeft. GroenLinks is van mening dat de gemeenteraad zeggenschap moet hebben over alle plannen die afwijken van het bestaande beleid. Het onderwerp komt nu over twee weken aan de orde. Opiniërend ging het afgelopen donderdagavond over de hierboven al genoemde gezamenlijke inkoop van WMO-hulpmiddelen en over toezicht en handhaving sociaal domein. Het plan Lienstukken-Zuid in Grolloo was al in mei 2020 vastgesteld, maar lag nu opnieuw op tafel, omdat de Raad van State zich over het plan had uitgesproken naar aanleiding van bezwaren van omwonenden. De Raad van State was van mening dat op twee onderdelen de teksten van het plan aangepast moesten worden. Het plan zѐlf bleef onveranderd. GroenLinks heeft vooral bezwaren tegen de slechte landschappelijke inpassing van het nieuwbouwwijkje in Grolloo. Het beroep bij de Raad van State heeft daaraan niets veranderd.
De meeste mensen deugen
In het opiniërende deel van de vergadering was vooral het agendapunt Toezicht en Handhaving Sociaal Domein interessant. GroenLinks begon de bijdrage met de opmerking dat volgens de fractie de meeste mensen deugen, om vervolgens te concluderen dat de vast te stellen regeling te wantrouwend van toon is. De fractie vroeg waarop dat wantrouwen is gebaseerd. Er zou meer aandacht moeten zijn voor communiceren en dienstverlening en er moet gewerkt worden met heldere en consistente criteria. Ook pleitte GroenLinks voor terughoudendheid en voorzichtigheid bij het eventueel terugvorderen van middelen en het toepassen van sancties. Volgens GroenLinks-wethouder Co Lambert staat vertrouwen in de inwoners van de gemeente voorop en moet bij sancties vooral aan de aanbieders van zorg worden gedacht. ‘We zetten maximaal in op het beschermen van onze meest kwetsbare inwoners. We gaan geen nieuwe toeslagenaffaire organiseren.’
Algemene ledenvergadering op 17 november
Op 17 november was er een algemene ledenvergadering van GroenLinks in De Spil in Gasselternijveen. Jammer dat zich nogal wat leden hadden afgemeld, o.a. door het verplaatsen van het tijdstip van de vergadering, want het was best een belangrijke bijeenkomst, omdat de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 moest worden vastgesteld. Hetzelfde geldt voor het verkiezingsprogramma. Bij de bespreking van het verkiezingsprogramma werden nog verschillende aanpassingen voorgesteld, die door de aanwezige leden werden overgenomen. Het programma zal binnenkort naar alle leden worden gestuurd. De voorgestelde kieslijst werd zonder wijzigingen vastgesteld. Op de lijst staan zestien kandidaten uit dertien verschillende dorpen in de gemeente. In totaal gaat het om negen vrouwen en zeven mannen. De eerste vijf kandidaten op de lijst zijn Lukas Koops (Grolloo), Marie Claire Neesen (Annerveenschekanaal), Jannie Schonewille (Eexterzandvoort), Kyra Wudich (Eext) en Lutty van den Berg (Gasselternijveen).
Tenslotte
Met de verkiezingen in zicht wordt het ongetwijfeld een drukke tijd. Daarnaast gaat het raadswerk gewoon door. Dat betekent dat GroenLinks min of meer permanent op zoek is naar leden die zich voor de partij in willen zetten. Dat kan structureel door bestuurslid te worden of mee te doen in de gemeenteraadsfractie, maar er zijn ook altijd ad-hoc klussen die gedaan moeten worden. Het is mooi dat je lid bent van onze partij, maar het wordt nog mooier als je bereid bent de handen uit de mouwen te steken voor een grotere of een kleinere klus. Denk er ook eens over na of je actief wilt zijn tijdens de aanstaande verkiezingscampagne. Hoe dan ook; vragen, aanmeldingen, opmerkingen of wat dan ook: je kunt alles kwijt via aaenhunze@groenlinks.nl
De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze;
Marie Claire Neesen (raadslid/fractievoorzitter)
Lukas Koops (raadslid)
Jannie Schonewille (commissielid)