De raad van 9 december
Afgelopen donderdagavond stonden er, naast een aantal ingekomen stukken, alleen maar voorstellen op de agenda waarover besluitvormend gesproken werd. De meeste woorden werden besteed aan de Najaarsnota en aan een voorstel over het adviesrecht van de gemeenteraad bij afwijkingen van het Omgevingsplan. Simpel gezegd komt het erop neer dat besloten moest worden over de vraag wie over een lijst met allerlei plannen en voornemens beslissingsbevoegdheid heeft, het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad. GroenLinks is van mening dat zoveel mogelijk zaken bij de raad terecht horen te komen. Met dat doel is ook een amendement ingediend met als strekking dat de limitatieve lijst geschrapt moet worden en vervangen door de zin dat alle plannen, waarbij afgeweken wordt van het van toepassing zijnde beleid, in de gemeenteraad aan de orde moeten komen. Ook uit het oogpunt van democratische betrokkenheid en transparantie vindt GroenLinks dit belangrijk. Als zaken alleen in het college behandeld worden en niet in de raad onttrekt de besluitvorming zich immers aan de inwoners van de gemeente. Andere fracties vinden dit blijkbaar geen probleem, want er was geen steun voor het amendement van GroenLinks. We hebben ons voorstel daarom teruggetrokken. Ook een minder vergaand voorstel van ons was kansloos. Een verbazingwekkende gang van zaken. Waar wel steun voor was, was voor een amendement van Gemeentebelangen en VVD om de passage over de agrarische sector aan te passen. De motivatie hiervoor was onduidelijk, maar de boerenlobby in de raad was weer eens succesvol; het voorstel werd aangenomen. GroenLinks stemde tegen.
Een tweede belangrijke agendapunt was het voorstel over toezicht en handhaving Sociaal Domein. Onder het kopje De meeste mensen deugen hebben wij daar in Nieuwsbrief 29 al aandacht aan besteed. Het ging bij de bespreking over de vraag of de nieuwe, aangescherpte, verordening door de raad geaccepteerd kon worden. De verordening geldt voor vijf gemeenten in Noord en Midden Drenthe. Begrippen als controleren, sanctioneren en terugvorderen spelen in de aangepaste verordening volgens GroenLinks een te belangrijke rol. De vergelijking met de landelijke toeslagenaffaire dringt zich op. GroenLinks heeft het voorstel van het college gesteund, maar wel uitdrukkelijk gepleit voor de menselijke maat, een individuele benadering en de grootst mogelijke zorgvuldigheid bij terugvorderingen. Twee weken geleden bij een eerdere behandeling van het voorstel heeft GroenLinks-wethouder Co Lambert in zijn beantwoording onze zorgen voor een deel weggenomen en dat deed hij in de raadsvergadering opnieuw, maar de fractie blijft het jammer vinden dat in de nieuwe verordening het wantrouwen nog zo prominent aanwezig is. In een crisissituatie zal de formele inhoud van de verordening vermoedelijk belangrijker blijken te zijn dan de woorden van de wethouder.
Op de agenda stonden verder nog de subsidieaanvraag en jaarrekening van Icare, de vaststelling van het controleprotocol 2021, de Najaarsnota 2021 en een voorstel over asverstrooiing. Het laatste voorstel houdt in dat as, als bedoeld in de wet op de lijkbezorging, op een door de overledene of nabestaande(n) gewenste plek verstrooid mag worden en niet alleen op een permanent daartoe bestemd terrein. De enige voorwaarde is nog dat de eigenaar van het terrein toestemming moet geven.