Ingekomen brieven

Bij de ingekomen stukken stond een brief van het college op de agenda over het vellen van een sparrenbosje in de wijk Nooitgedacht. In de brief gaat het college in op de besprekingen die er diverse malen zijn geweest met de Buurtvereniging en de Werkgroep Groen Nooitgedacht. Ook heeft de gemeenteraad enige tijd geleden nog een bezoek gebracht aan de wijk. Onderwerp van discussie was steeds de (on)rechtmatigheid van het vellen van genoemd sparrenbosje ten behoeve van woningbouw.Om de kwestie tot een eind te brengen hebben de partijen afgesproken een onafhankelijk bureau in te zullen schakelen om een uitspraak te doen, waar betrokken partijen zich dan bij neer zouden leggen. Aldus is geschied. Vijverberg Advocaten uit Zoetermeer werd ingeschakeld. Een gezamenlijke keus van werkgroep en buurtvereniging. Inmiddels zijn de uitkomsten van het advies gepubliceerd en die geven aan dat het sparrenbosje zonder problemen gekapt kan worden. De problematiek is volgens de deskundige afdoende onderzocht. De bomen – een doorgeschoten kerstbomenbosje - zijn voor een belangrijk deel ziek, onder andere door de aanwezigheid van de dodelijke letterzetter, voor een belangrijk deel kaal en behoren niet tot een inheemse soort. De strook eikenbomen langs dit sparrenbosje is wél waardevol en blijft daarom overeind. Procedureel heeft de gemeente volgens de onderzoeker geen fouten gemaakt. Er moet wel compensatiebos worden geplant, ’t liefst zo dicht mogelijk in de buurt. Nu de uitspraak van Vijverberg Advocaten op tafel ligt is wordt deze in de wijk toch niet geaccepteerd en kondigt men verdere stappen aan.

GroenLinks vindt dat er maximale aandacht moet zijn voor het behoud van bomen, uiteraard ook in Nooitgedacht, maar vindt wel dat de conclusies van het onafhankelijke bureau geaccepteerd moeten worden. Het bosje is sowieso al ten dode opgeschreven. De overige brieven gingen over de prestatieafspraken met de woningcorporaties in Aa en Hunze, de verhoging van de gaswinning in het Groningenveld, het vrijwilligersbeleid in de gemeente en toezicht en handhaving WMO en Jeugdzorg.

Initiatiefvoorstel Jeugdzorg.

Alle gemeenteraadsfracties, behalve D66, hebben afgelopen donderdagavond een raadsvoorstel ingediend over de jeugdzorg. Een denktank bestaande uit vertegenwoordigers van deze vijf fracties heeft via dit initiatiefvoorstel de problemen rond de jeugdzorg en de daarbij behorende budgetten in de gemeenteraad aangekaart en een aantal aanbevelingen gedaan.

Ter voorbereiding van het initiatiefvoorstel heeft de denktank ook advies ingewonnen bij de Adviesraad Sociaal Domein. In een reactie op het voorstel schrijft het college dat het zich in belangrijke mate kan vinden in de voorgestelde aanbevelingen in het initiatiefvoorstel. Maar die aanbevelingen maken volgens het college al grotendeels deel uit van het gemeentelijke beleid en de gehanteerde werkwijze. Het stuk van de initiatiefgroep wordt daarom gezien als een belangrijke ondersteuning van het gemeentelijke beleid. Het college van B en W ziet geen aanleiding terug te komen met een aangepast plan van aanpak.College en denktank zullen nog verder praten over concrete vervolgstappen. De GroenLinks-fractie heeft net als de overige fracties – minus D66 – ingestemd met de inhoud van het initiatiefvoorstel. Wordt vervolgd.

Initiatiefvoorstel Jeugdzorg
Transitievisie Warmte jr22

Transitievisie Warmte

Een belangrijk voorstel in de raad was de Transitievisie Warmte. De behandeling van dit agendapunt kon niet afgerond worden, omdat de raadszaal vanwege de coronamaatregelen om 22.00 uur weer leeg moest zijn. Ondanks een vroege start van de vergadering om 19.00 uur lukte het niet de volledige agenda af te werken. De Transitievisie is daardoor nog niet formeel vastgesteld – dat zal in de volgende vergadering gebeuren – maar dat wordt geen probleem, want er was brede steun.De visie geeft richting aan het aardgasvrij maken van de gemeente Aa en Hunze. Het document bevat concrete plannen om iedereen zoveel mogelijk te stimuleren en te helpen om de woning te isoleren en om het overstappen op elektrische verwarming mogelijk te maken. Dat kan stap voor stap en op momenten dat het de inwoners past, bijvoorbeeld bij een verhuizing of een verbouwing. Doelstelling is dat in 2040 alle woningen van het gas af zijn. Er wordt maximaal ingezet op isolatie. De GroenLinks-fractie miste aandacht voor besparing. Opvallend is dat op geen enkele manier sprake is van enige dwang. In maximale samenwerking met alle betrokkenen wordt er naar gestreefd de gestelde doelen te halen. De oplossingen zullen individueel – dus per woning – gezocht moeten worden, omdat er in een plattelandsgemeente als Aa en Hunze geen sprake is van collectieve warmtesystemen.

Stand van zaken fietspaden

Op de agenda stonden opnieuw de plannen fietspaden aan te leggen tussen Ekehaar en Nijlande en van Spijkerboor naar Eexterveen. Omdat er ten opzichte van twee weken geleden niets nieuws te melden viel stelde het college via een brief voor de discussie en de besluitvorming voorlopig van de raadsagenda af te voeren. Geen vreemde gedachte, want er zal nog de nodige tijd nodig zijn voor het verwerven van de benodigde grond en het zoeken van voor iedereen acceptabele tracés. De status van het agendapunt van afgelopen donderdagavond werd daarmee onduidelijk. Het leidde tot enig gemopper onder de raadsleden. GroenLinks heeft er o.a. voor gepleit desnoods over een afstand van tweederde van het totale traject tussen Spijkerboor en Eexterveen dan maar een fietspad aan te leggen als er onvoldoende grond gekocht kan worden. Dat is altijd nog veiliger dan geen fietspad.

stand van zaken fietspad jr.22

VERKIEZINGEN??

GRVERKIEZINGEN'22

Naast het gemeenteraadswerk zijn fractie en bestuur al een tijdje intensief bezig met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Er is een programma geschreven, er is gewerkt aan een pakkende flyer die in de gemeente verspreid gaat worden en we hebben ons gebogen over advertentieteksten. Het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst staan inmiddels op onze site. Het zwaartepunt in deze verkiezingscampagne ligt op vrijdag 4 en zaterdag 5 maart en op vrijdag en zaterdag 11 en 12 maart. We gaan dan in de vier grootste dorpen met een opvallende koffiekar op pad. Dus in Gieten, Annen, Rolde en Gasselternijveen. We delen bloemzaden uit, gaan huis-aan-huis flyeren en ruimen zwerfafval op. Het spreekt vanzelf dat we dat het liefst doen met een zo groot mogelijke groep GroenLinks-leden. Ook als je dat niet bent, maar wel sympathie hebt voor onze club mag je natuurlijk meedoen. Je hoeft niet alle dagen van de partij te zijn, een deel ervan is ook al mooi.

Om nog een keer met elkaar door te praten over deze verkiezingscampagne willen we met alle kandidaten die op de kieslijst staan nog een keer bij elkaar komen om daar over van gedachten te wisselen. Deze avond is gepland op woensdagavond 16 februari om 20.00 uur in De Spil in Gasselternijveen. Het zou erg mooi zijn als je komt.

Er zijn inmiddels ook enkele tijdstippen bekend van politieke debatten in de gemeente. We noemen alvast Spijkerboor (24 februari), RTV-Drenthe (2 maart), Radio Aa en Hunze (8 maart) en Eexterveen (9 maart). Naast een debat zal Radio Aa en Hunze ook podcastopnames maken. Er komt ongetwijfeld nog meer op ons af. Er worden trouwens ook posters gemaakt. Als je daarvoor een mooie, opvallende plek hebt thuis achter het raam hang deze dan op. Als ze klaar zijn worden ze verspreid.

Tot zover de raad en de verkiezingen. Wil je meedoen, heb je nog andere ideeën dan hierboven vermeld of wil je iets kwijt van geheel andere aard dan kan dat via het volgende adres; aaenhunze@groenlinks.nl

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks.

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Lukas Koops (raadslid)

Jannie Schonewille (commissielid)