Ingekomen stukken

Over twee ingekomen brieven heeft de fractie opmerkingen gemaakt en vragen gesteld. Bij een brief over de uitvoeringsagenda van de Economische Koersnota heeft de fractie gevraagd naar de wijze waarop de gemeente bezig is met een duurzaam inkoopbeleid, zowel op het gemeentehuis als in de buitendienst. Ook heeft de fractie aandacht gevraagd voor de capaciteit van het energienetwerk zoals dat wordt geleverd door TenneT.

Wethouder Luinge had het antwoord op beide vragen niet paraat en beloofde er op terug te komen. De andere brief ging over de einduitspraak van de Raad van State inzake het bestemmingsplan Lienstukken-Zuid in Grolloo. Dat plan is in de huidige opzet definitief afgeschoten.

De GroenLinksfractie heeft opgemerkt dat het jammer is dat er nu voorlopig geen nieuwe huizen in Grolloo kunnen worden gebouwd. Het Beeldkwaliteitsplan en het Landschappelijk Inpassingsplan spelen in het oordeel van de Raad van State een belangrijke rol. Het zijn precies de punten waar de fractie destijds bij de bespreking van het plan de nadruk op heeft gelegd.

De fractie vond toen geen gehoor voor de gemaakte opmerkingen. Het is jammer dat het college hier niet zorgvuldiger mee is omgegaan. De locatie Lienstukken-Zuid ligt niet voor niets in het Drentsche Aa gebied.

Verantwoordelijk wethouder Ivo Berghuis is inmiddels in gesprek met de initiatiefnemer van het plan om te zien hoe het nu verder moet.

Gezondheidsbeleid

gezondheidsbeleid

In het besluitvormende deel van de raadsvergadering werd de nota Gezondheidsbeleid vastgesteld. In de opiniërende vergadering had de fractie van GroenLinks al wat opmerkingen gemaakt over dit beleid.

Geconstateerd werd dat er in het stuk niets was veranderd. De GroenLinksfractie zou graag binnenkort het uitvoerings-programma op de agenda willen hebben om te zien in welke mate de in algemene termen geschreven nota daarin geconcretiseerd zal zijn.

Wethouder Luinge antwoordde dat de gemeenteraad niet gaat over uitvoeringsplannen, maar dat hij de raad toch een overzicht zal doen toekomen van concrete maatregelen die genomen gaan worden.

Verder deelde hij mee dat de gemeente zich zal aansluiten bij de coalitie ‘Een tegen eenzaamheid’ waar GroenLinks en Gemeentebelangen in het recente verleden al eens sterk voor hebben gepleit. Op aandringen van ver-schillende fracties zal er expliciete aandacht komen voor verslavings-problematiek in brede zin.

In de nota is nu alleen maar aandacht voor rookverslaving. Een door Gemeentebelangen ingediende motie over een rookvrije generatie werd door het college overgenomen.

Grondbeleid

Het tweede agendapunt op het besluitvormende deel van de raadsagenda was het grondbeleid. Ook hierover hadden wij al eerder de nodige opmerkingen gemaakt.

Tijdens deze vergadering hebben we nog een keer duidelijk gemaakt dat we het belangrijk vinden dat er wordt gekozen voor een actief grondbeleid. Gewenste ontwikkelingen kunnen dan beter gestuurd worden en ongewenste initiatieven beter worden tegengegaan. Speciale aandacht hebben we nog een keer gevraagd voor de betrokkenheid van de gemeenteraad bij grondtransacties. Tenslotte hebben we nog gevraagd of het een optie is om bij het actieve grondbeleid vaker gebruik te maken van het voorkeursrecht.

grondbeleid

Motie stikstofbeleid

stikstof

Aan het eind van het besluitvormende deel kwam een motie tegen het stikstofbeleid van de rijksoverheid aan de orde.

De motie werd ingediend door de VVD en was mede ondertekend door Gemeentebelangen en CDA.

GroenLinks heeft de motie niet gesteund, ondanks het feit dat we onderkennen dat de voorgestelde aanpak behoorlijke consequenties heeft voor boerenbedrijven en dat is natuurlijk niet fijn. De boeren zijn volgens ons niet alleen of in de eerste plaats verantwoordelijk voor de ontstane situatie.

Het zijn de overheid en de politiek die tot nu toe niet de moed hebben gehad om met doortastend beleid te komen en met maatregelen om de problemen op te lossen. De problemen zijn daardoor jaar na jaar groter geworden. De last komt nu misschien wel eenzijdig terecht bij boeren, maar er is een wezenlijk probleem dat opgelost moet worden. De concrete aanpak ligt bij de provincies. We hopen dat die er in overleg met de boeren en betrokken organisaties op een constructieve wijze uitkomen. Er is gelukkig een behoorlijk budget voor compensatie.

Er moet iets concreets gebeuren en daarom hebben we de motie niet gesteund. Het gaat ook niet alleen om de landbouw. Ook andere sectoren en wij als burgers zullen aan de bak moeten als het gaat om stikstofreductie.

De motie rept ook van innovatie. Ziet de oplossing van de problemen voor een belangrijk deel bij technische oplossingen. Wij zijn bang dat technische oplossingen gepropageerd worden, om daarmee een ziek systeem in stand te kunnen houden.

Participatie

participatie

Een boeiend onderwerp in het opiniërende deel van de vergadering was een discussie over de positie van de gemeente ten opzichte van individuele bewoners van dorpen en Dorpsbelangen organisaties. Aanleiding was een brief van een aantal inwoners uit Gasselte.

Over dorpszaken wordt daar alleen overleg gevoerd met Dorpsbelangen, niet met inwoners die het direct aangaat.

Dorpsbelangen vertegenwoordigt echter bij lange na niet alle inwoners van het dorp en kan dus niet de spreekbuis zijn van alle inwoners.

De brief van de inwoners was voor een aantal partijen, waaronder PvdA en GroenLinks, aanleiding om dit punt op de agenda van de raad te zetten. Opvallend was dat dit van Gemeentebelangen niet had gehoeven.

Wat deze fractie betreft heeft Dorpsbelangen voldoende voelsprieten in de dorpssamenleving om spreekbuis namens het dorp te kunnen zijn. Gemeentebelangen stond wel alleen in die opvatting. Het is een discussie die nog een vervolg zal krijgen.

Duidelijk is dat Dorpsbelangen niet meer net als in vroegere jaren automatisch bij allerlei kwesties de spreekbuis van het dorp kan zijn. Daarvoor zijn de dorpen te divers geworden en zijn de opvattingen die leven binnen Dorpsbelangen niet vanzelfsprekend meer representatief voor het dorp. Ook is lang niet iedereen meer lid van Dorpsbelangen.

De gemeente moet met de verschillende dorpsbelangenorganisaties in overleg over hun toekomstige rol. GroenLinks ziet die rol vooral in het doorgeven van signalen aan de gemeente of in de organisatie van bijeenkomsten waar de gemeente kan ophalen wat voor meningen er zijn rond bepaalde zaken.

Gemeenschappelijke regelingen

gemeenschappelijke regeling

Het laatste onderwerp op de agenda betrof de jaarrekeningen 2021 en de begrotingen 2023 van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Aa en Hunze bij is aangesloten. Een lastig punt, want de daadwerkelijke zeggenschap van de afzonderlijke gemeenteraden die deelnemen aan deze gemeenschappelijke regelingen is uiterst gering. Misschien is dat een van de verklaringen waarom aan die enorme hoeveelheid pagina’s zo weinig woorden werden vuilgemaakt.

Bij de stukken van Werkplein Drentsche Aa heeft GroenLinks nog gevraagd of Oekraїense vluchtelingen die dat graag willen niet snel aan werk geholpen kunnen worden. Wethouder Ten Brink merkte op dat een dag voor de raadsvergadering op Papenvoort net een banenmarkt was georganiseerd, waar verschillende bedrijven zich hebben gepresenteerd. Misschien levert dat wat op.

Tenslotte

Tot zover wat we te melden hebben vanuit de laatste raadsvergadering. Heb je vragen aan de fractie of nuttige tips. Zou je wel actief willen worden, maar weet je niet wat je zou kunnen doen. Wil je wel in het bestuur van de afdeling. Of heb je juist stevige kritiek op het functioneren van de fractie. Je kunt alles kwijt op aaenhunze@groenlinks.nl

We kijken zoals altijd uit naar reacties.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze.

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)