Gemeenteraad 1 september

De eerste besluitvormende raadsvergadering was op 1 september.

Bij de ingekomen brieven was een brief over tiny houses van het college interessant. In de brief wordt een vooronderzoek aangekondigd naar de bouw van tiny houses aan de Scheierswijk in Gasselternijveen.

GroenLinks heeft in het veerleden verschillende keren erop aangedrongen onderzoek te doen naar deze bijzondere woonvorm. In de gemeentelijke woonvisie wordt er ook aandacht aan besteed. Eindelijk gebeurt er nu wat. In het najaar zullen de resultaten van het onderzoek gepresenteerd worden.

Besluitvormend kwamen in deze raadsvergadering twee voorstellen in de ruimtelijke sfeer aan de orde, nl. een bestemmingsplanwijziging aan de Wevenakkersweg in Gasselte en het plan een appartementencomplex van zeven woningen te bouwen aan de rand van de Grote Brink in Rolde.

Een inspreker vroeg aandacht voor het feit dat er op die Brink nogal eens evenementen zijn, waardoor geluidshinder voor toekomstige bewoners kan ontstaan. Opiniërend kwamen in deze raadsvergadering het herziene afvalbeleid en de gemeentelijke cultuurnota aan de orde.

Tiny house

De raad van 15 september

In deze raadsvergadering stond er weinig spannends op de agenda. Er waren wel enkele interessante ingekomen stukken. Zo was er een brief over het standpunt van Aa en Hunze inzake de gaswinning in het Groningenveld en werd ook een brief besproken waarin inwoners van onze gemeente zich terecht verzetten tegen het zonder vergunning boren van Nedmag. GroenLinks heeft zich scherp uitgelaten over de activiteiten van Nedmag en er voor gepleit de zoutwinning te beëindigen vanwege de schadelijke effecten ervan.

Verder waren er brieven over de nieuwbouw van OBS De Kameleon in Eexterveen, over de plannen een fietspad te realiseren tussen Spijkerboor en Eexterveen en een brief van een inwoner van de gemeente over het maaibeleid van de gemeente. Wat dat fietspad betreft; als het niet lukt om op korte termijn een fietspad aan te leggen langs de Hunze wordt er voor gekozen alvast voorbereidende werkzaamheden te verrichten voor een tracé langs de weg tussen Spijkerboor en Eexterveen over grond die daarvoor beschikbaar is. Dan kan weliswaar niet het hele fietspad worden voltooid, maar wel een erg groot gedeelte ervan. Vlak voor de zomervakantie hebben alle raadsfracties hierover al een positief standpunt ingenomen.

De brief over het maaibeleid heeft de GroenLinks-fractie aangegrepen om er voor te pleiten helder beleid te ontwikkelen wanneer bermen wel en niet gemaaid mogen worden en dit beleid in een informerende bijeenkomst te bespreken, waarbij ook inwoners betrokken worden.

Overige punten

In de raadsvergadering werd de gemeentelijke cultuurnota ‘Cultuur verbindt’ voor de jaren 2022 – 2025 vastgesteld. Er waren niet veel opmerkingen meer.

Opvallend punt; het branden van paasvuren en het knallen met carbidbussen aan het eind van het jaar is in de nota opgenomen als immaterieel erfgoed. Binnen GroenLinks wordt hier verschillend tegenaan gekeken. Duidelijk is wel dat er in ieder geval strakke regels gehanteerd zullen moeten worden, maar dat is ook nu al het geval.

Verordeningen

Er stonden in de raadsvergadering ook enkele verordeningen op de agenda, die in verband met de introductie van de Omgevingswet per 1 januari 2023 geactualiseerd moeten worden.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de Nadeelcompensatieverordening. Deze verordening maakt het mogelijk dat inwoners een schadevergoeding krijgen vanwege rechtmatig overheidsoptreden. Wordt een weg bijvoorbeeld vanwege rioleringswerkzaamheden langdurig afgesloten dan kan een inwoner of een bedrijf geleden schade vergoed krijgen.

De regeling geldt ook voor planschade. In dat geval gaat het om waardevermindering van een perceel, doordat de gemeente de bestemming van een perceel in de omgeving heeft gewijzigd.

Niet de inhoud van de nieuwe verordening leidde tot discussie, maar het feit dat voor een aanvraag op basis van de verordening een recht van 500 euro moet worden betaald ‘om het lichtvaardig indienen van kansarme of kansloze aanvragen om nadeelcompensatie te voorkomen.’ Een bedrag dat overigens wordt terugbetaald als de schadevergoeding wordt toegekend. GroenLinks vindt dat bedrag van 500 euro een veel te hoge drempel. Ook andere fracties hadden moeite met de verhoging. Er zijn volgens onze fractie ongetwijfeld ook belanghebbenden die kansrijk zijn, maar niet het geld hebben om het recht van 500 euro te kunnen betalen.

Iedereen moet volgens GroenLinks zonder financiële belemmeringen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die de verordening biedt. Op grond van de kritiek van de raadsfracties heeft het college toegezegd de huidige heffing van 300 euro niet te zullen verhogen. Het besluit in het raadsvoorstel wordt daartoe aangepast.

Een klaarliggend amendement van onze fractie werd daarom niet ingediend. Voor Marie Claire en Lukas was dit voldoende, Jannie wilde een verdere verlaging van het te betalen recht en heeft daarom als enige aangegeven tegen het voorstel te zijn. De essentie van haar bezwaar is dat ook 300 euro voor sommigen een te hoge drempel is, waardoor men niet de vergoeding kan krijgen waar men misschien recht op heeft.

Elektrische laadpalen

Opiniërend werd in de laatste raad nog gesproken over de Visie elektrische laadpalen. In deze nota is op een rij gezet wat er moet gebeuren en wat de rol van de gemeente is om een dekkend netwerk van elektrische laadpalen binnen de gemeente te realiseren.

Alle fracties schaarden zich achter het voorgestelde beleid.

De GroenLinks-fractie heeft o.a. vragen gesteld over de elektrificatie van het eigen wagenpark van de gemeente, over laadpunten voor fietsers en over de mogelijkheden om bij nieuw te bouwen woningen via de vergunningen de aanwezigheid van een oplaadpunt verplicht te stellen.

laadpaal

Tenslotte

We schreven het al aan het begin van deze Nieuwsbrief; we willen de leden van GroenLinks in de gemeente Aa en Hunze graag betrekken bij de gemeentepolitiek in het algemeen en bij de activiteiten van de GroenLinks-fractie in het bijzonder.

Er is altijd wat te doen in de (steun)fractie, in het bestuur, tijdens verkiezingscampagnes of bij overige activiteiten.

Wil je meer weten, heb je vragen of opmerkingen over onze standpunten, heb je tips voor de fractie of suggestie voor de website of heb je je gestoord aan een standpunt van de fractie; je kunt alles kwijt via aaenhunze@groenlinks.nl

We hebben als gemeenteraadsfractie besloten één keer per maand te vergaderen op locatie in de gemeente. Zo kunnen we misschien plaatselijke GroenLinks-leden stimuleren een fractievergadering bij te wonen. Dat geldt natuurlijk ook voor anderen. Al onze vergaderingen zijn openbaar. Afgelopen maandag 19 september hebben we in het dorpshuis in Annen vergaderd.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze.

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)