Ritueel
Het jaarlijkse ritueel rond de begrotingsbehandeling begint altijd met bijdragen van de verschillende fracties in huis-aan-huis-krant De Schakel. Elke fractie levert een tekst aan met daarin verwoord de zaken die de betreffende partij belangrijk vindt en hoe daar mee wordt omgegaan in de begroting voor het komende jaar. GroenLinks heeft de ruimte in De Schakel benut om een aantal belangrijke zaken uit het verkiezingsprogramma op een rij te zetten en die te koppelen aan de vast te stellen begroting. In 2023 bestaat de gemeente Aa en Hunze 25 jaar. Het college wil hier op feestelijke wijze aandacht aan besteden en trekt daarvoor 75.000 euro uit. De begroting voor het komende jaar geeft een positief resultaat van 223.000,- euro. Ook de algemene reserve is op niveau. Dit lijkt reden tot vreugde, maar gezien de situatie in Oekraїne, de stijgende inflatie, de vluchtelingenproblematiek, de hoge energieprijzen en de klimaatcrisis vindt GroenLinks dat de financiële positie snel kan veranderen. Verschillende fracties merkten op dat er, net als vorig jaar, wel weer erg veel geld wordt uitgetrokken voor een forse personeelsinjectie en ook opnieuw een flink bedrag wordt vrijgemaakt voor een betere reactie op telefoontjes en mails.
Begrotingscijfers
In dezelfde uitgave van De Schakel zijn op de gemeentelijke pagina’s de belangrijkste begrotingscijfers overzichtelijk op een rij gezet. Deze cijfers vormen met elkaar de eerste begroting in de nieuwe college- en raadsperiode. De inwoners van de gemeente kunnen via deze pagina’s op een toegankelijke manier de informatie uit de begroting tot zich nemen. In één oogopslag zie je bijvoorbeeld dat Aa en Hunze voor 2023 44,9 miljoen euro van het rijk ontvangt, dat de gemeentelijke inkomsten 12,4 miljoen euro bedragen en dat andere inkomstenbronnen daarnaast nog eens 8,6 euro opleveren. Daarnaast wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel geld aan allerlei zaken op jaarbasis door de gemeente wordt uitgegeven.
Eerste termijn
Op 3 november werd voor het eerst gesproken over de begroting voor 2023. De raadsvergadering begon met de Algemene Beschouwingen van de diverse fracties. Onze fractievoorzitter Marie Claire Neesen heeft aandacht besteed aan een aantal groene en linkse thema’s. Ze begon met de opmerking dat het feit dat de begroting ‘sluitend’ is sterk gerelativeerd moet worden vanwege verschillende onzekerheden. Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe verdeling van het Gemeentefonds er uit komt te zien, de bedragen die moeten worden besteed aan jeugdzorg en WMO zijn nog onduidelijk, wat ook gezegd kan worden van de introductie van de Omgevingswet, die trouwens al weer een half jaar is uitgesteld. Ook mogelijke nieuwe coronamaatregelen kunnen een aanslag op de portemonnee van de gemeente doen. GroenLinks heeft in de Algemene Beschouwing veel aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: de vluchtelingenproblematiek, de woningbehoefte, o.a. voor statushouders, de klimaatcrisis, de armoede – en schuldenproblematiek, de energiecrisis en de spanning tussen groen en economie. Dit zijn voor een belangrijk deel landelijke thema’s, maar stuk voor stuk hebben ze een duidelijke vertakking naar het gemeentelijke beleid. Na het uitspreken van de Algemene Beschouwingen werd uitgebreid aandacht besteed aan de vijf kernhoofdstukken van de gemeentebegroting, in gemeentelijk jargon pijlers genoemd. Per pijler werden door diverse raadsleden vragen gesteld, opmerkingen gemaakt en af en toe een in te dienen motie of amendement aangekondigd. De wethouders reageerden hierop. De GroenLinks-fractie heeft bij de vijf pijlers diverse zaken uit de Algemene Beschouwing concreet gemaakt en verder uitgediept. Er was zoveel tijd nodig voor de behandeling van de diverse pijlers dat na pijler 4 de voorzitter de vergadering sloot met de opmerking dat deze op 10 november zou worden voortgezet.
Tweede termijn
Op donderdag 10 november begon de tweede vergadering over de begroting 2023 met de behandeling van pijler 5 die op 3 november was blijven liggen. Daarna was er de tweede termijn van de verschillende raadsfracties, waarin ook ruimte was voor het indienen van moties en amendementen door de verschillende fracties. In totaal zijn negen moties en amendementen ingediend, vaak ondertekend door meerdere partijen. De GroenLinks-fractie heeft los van de andere fracties aandacht gevraagd voor de huisvesting van arbeidsmigranten binnen onze gemeente en via een amendement aangedrongen op een verhoging van de toeristenbelasting, omdat deze nogal laag is vergeleken bij andere Drentse gemeenten. Voor beide voorstellen was onvoldoende steun. Een amendement van Gemeentebelangen om geen financiële bijdrage van 75.000 euro te leveren aan het 25-jarig bestaan van de gemeente hebben we gesteund. Het bedrag is uiteindelijk teruggebracht tot 25.000 euro; één euro per inwoner. Het voorstel van dezelfde partij om iets te doen aan de energieproblemen van dorpshuizen in Aa en Hunze hebben we ook gesteund met de kanttekening dat er een belangrijke rol weggelegd is voor die dorpshuizen in het zo energiezuinig mogelijk maken van de gebouwen. Mede ingediend of gesteund hebben we verder moties over biodiversiteit en duurzaamheid, over armoedebeleid en minimaregelingen, over de voedselbank en over de dienstverlening door de ambtelijke organisatie. We hebben bij de begrotingsbehandeling veel aandacht besteed aan de thema’s biodiversiteit/duurzaamheid en armoede. Over beide onderwerpen hebben we, samen met anderen, moties ingediend. Voor een steviger armoedebeleid was voldoende steun, niet voor de motie over biodiversiteit/duurzaamheid, waarvan we vooral de urgentie hebben willen benadrukken. We zullen de komende tijd het belang van dit onderwerp blijven benadrukken. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad de begroting 2023 unaniem aangenomen.
Tenslotte
We beëindigen deze Nieuwbrief zoals we dat altijd doen nl met ons mailadres; aaenhunze@groenlinks.nl We noemen dit adres in de hoop en de verwachting dat er op gereageerd zal worden. We willen als raadsfractie namelijk graag contact met zoveel mogelijk leden van onze afdeling. Contact over kwesties die spelen en waar we mee aan de slag zouden moeten, over vragen die je hebt of opmerkingen die je graag kwijt wilt. En misschien wil je op gemeentelijk niveau wel actief worden voor de partij. Je bent van harte welkom. Er is genoeg te doen, zeker nu er al weer verkiezingen aan zitten te komen, ditmaal in maart 2023 voor Provinciale Staten. Ook op gemeentelijk niveau moet er dan weer campagne worden gevoerd. Vermeldenswaard is nog dat we eindelijk weer een voorzitter hebben voor GroenLinks – Aa en Hunze. Onze oud-wethouder Co Lambert stort zich met veel enthousiasme op deze klus. Op 13 november is hij door de leden op een ingelaste ledenvergadering in deze functie gekozen. Co, namens de fractie veel plezier en succes met je nieuwe functie. Tenslotte willen we nog even wijzen op de fractievergaderingen die we af en toe op wisselende locaties in de gemeente houden. We hopen op deze wijze meer mensen bij de gemeentepolitiek in het algemeen en de fractie van GroenLinks in het bijzonder te betrekken. Iedereen, lid of geen lid van GroenLinks, is welkom. De eerstvolgende fractievergadering op locatie is op maandag 19 december in het dorpshuis in Gieterveen. Voor iedere vergadering op locatie ontvangen de leden die in het betreffende dorp of directe omgeving wonen een uitnodiging. De reguliere fractievergaderingen zijn altijd op maandagavond in het gemeentehuis vanaf 20.00 uur. Ook daar zien we je graag.
De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze.
Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)
Jannie Schonewille (raadslid)
Lukas Koops (raadslid)
Kyra Wudich (commissielid)