Op 17 november was er een besluitvormende vergadering. De jaarstukken van het Bibliotheekwerk in Aa en Hunze stonden op de agenda, naast de financiële stukken van het ICO en Impuls Welzijn. Er werden vanuit verschillende fracties wat vragen gesteld en complimenten uitgedeeld aan de organisaties, maar verder leidden deze agendapunten niet tot enige discussie.

Ten aanzien van het bibliotheekwerk heeft Marie Claire namens GroenLinks nog opgemerkt dat de fractie veel waardering heeft voor het gevarieerde aanbod aan culturele zaken in en rondom de bibliotheek. Het voorstel om bij twee tankstations langs de N33 overkapte laadstations te realiseren werd door de raad positief ontvangen. Kort geleden is de Visie Elektrische Laadpalen 2022 – 2026 vastgesteld, waar alle fracties positief over waren. Het zou dan ook nogal vreemd zijn om verzet aan te tekenen tegen deze laadpalen. Dat gebeurde dan ook niet, temeer omdat de laadstations worden gebouwd van natuurlijke materialen met een natuurlijke uitstraling. De laadstations wekken hun eigen energie op door op de overkapping aanwezige zonnepanelen. De aan te brengen lichtspots worden naar beneden gericht en geleidelijk gedimd wanneer niemand aanwezig is. Op deze wijze wordt lichtvervuiling tegengaan. GroenLinks merkte op dat dit soort verlichting op meer locaties geplaatst zou moeten worden.

Wolven

De VVD-fractie legde tijdens de raadsvergadering nog een motie op tafel waarin werd aangegeven dat het wenselijk is dat er op verschillende niveaus beleid ontwikkeld wordt om te komen tot een Beheersplan Wolven. De VVD-fractie is van mening dat de aanwezigheid van de wolf in Drenthe tot onbeheersbare problemen dreigt te leiden.

De GroenLinks-fractie heeft na lang wikken en wegen, waarbij argumenten als gebrek aan leefruimte en het veroorzaakte dierenleed bij onder anderen schapen meespeelden, kritische woorden gewijd aan de motie, maar er uiteindelijk mee ingestemd. Daarbij zou volgens de fractie de nadruk moeten liggen op verjagen en niet op bejagen.

wolf in Drenthe

De starterslening

De meest recente raadsvergadering was op donderdag 1 december. Besluitvormende agendapunten waren, naast een serie ingekomen brieven, het ophogen van de starterslening, de nieuwbouw van Openbare Basis School De Kameleon op het sportveld in Eexterveen en het aanpassen van de legesverordening.

Over de starterslening was al eerder gesproken, maar de besluitvorming erover was door de vele vragen die er werden gesteld toen uitgesteld. Het is een erg lastig onderwerp met veel financieel-juridische haken en ogen, waarover de fractie intern lang in gesprek is geweest.

GroenLinks plaatst vraagtekens bij de starterslening in het algemeen, omdat deze beginnende woningbezitters voor (te) hoge lasten kan plaatsen op het moment dat de (extra) lening terugbetaald moet worden. De fractie heeft een amendement ingediend met betrekking tot de Verordening Starterslening, waarin is vastgelegd dat de prijs van de te kopen woning niet hoger mag zijn dan 80% van de op dat moment geldende NHG-grens.

De lening voor starters is trouwens vastgesteld op 45.000, - euro.

De GroenLinks-fractie vindt het belangrijk dat kopers van een bestaande woning voldoende financiële ruimte hebben voor energiebesparende maatregelen. Omdat er opnieuw over onderdelen van de starterslening veel vragen waren is de besluitvorming erover voor de tweede maal uitgesteld.

Het amendement van GroenLinks en een door D66 ingediende amendement om de verordening op onderdelen aan te passen zijn aangehouden tot de volgende bespreking. De conclusie moet zo langzamerhand zijn dat dit onderwerp te ingewikkeld is voor de politiek van Aa en Hunze.

Basisschool Eexterveen

Nieuwe basisschool

Er was geen discussie meer over de bouw van een nieuwe basisschool in Eexterveen. Alle fracties hebben ingestemd met de plannen, zodat deze nu eindelijk concreet gemaakt kunnen worden.

GroenLinks heeft samen met de PvdA nog aandacht gevraagd voor het feit dat er een landbouwkavel grenst aan de nieuwe school en het schoolplein en dat dit vervelende gevolgen kan hebben als de boer die het perceel bewerkt hier chemische bestrijdingsmiddelen gaat gebruiken.

Beide fracties hebben er tijdens de opiniërende vergadering al bij VVD-wethouder Bas Luinge op aangedrongen met de grondeigenaar/gebruiker in gesprek te gaan over minimalisatie van deze gevaarlijke, chemische middelen. Er zou bijvoorbeeld afgesproken kunnen worden dat de landbouwer een spuitvrije zone gaat hanteren.

Wethouder Luinge weigerde om met de betreffende agrariër in gesprek te gaan. ‘Dan kan ik wel aan de gang blijven,’ aldus Luinge. De beide linkse fracties hebben hun eerdere vraag, overigens zonder resultaat, nogmaals herhaald en vervolgens opgemerkt dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de risico’s daarvan ook een thema zou kunnen zijn tijdens een schoolproject natuur – en milieueducatie, al dan niet samen met het IVN.

‘t Loeg

Als laatste agendapunt in het opiniërende deel van de raadsvergadering stond ’t Loeg op de agenda, een stuk met tientallen bijlagen, waarvan de oudste documenten dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

De verkoop door de gemeente van een overhoekje grond in Anderen heeft geleid tot een verschil van mening tussen aan – en omwonenden over de vraag of deze strook grond, die langdurig als weggetje in gebruik is geweest, aan de openbaarheid kan worden onttrokken.

In juli dit jaar heeft de rechter de uitspraak gedaan dat het perceel grond geen openbare weg betreft en dat er dus niet door de gemeente gehandhaafd kan worden. Door de verkoop en het hele proces daarna heeft de gemeente veel onrust veroorzaakt in het dorp.

De GroenLinks-fractie vindt het gewenst dat betrokkenen excuses krijgen aangeboden en dat overwogen moet worden eigenaren en omwonenden een schadevergoeding uit te keren. Het college heeft inmiddels besloten vooralsnog geen overhoeken meer te verkopen. Onduidelijk is hoe de kwestie ’t Loeg zich verder zal ontwikkelen.

 

Tenslotte

Tot zover de raadsagenda. Wil je volgen wat er in de gemeenteraad gebeurt; de vergaderingen zijn altijd op donderdagavond om 20.00 uur, de ene week informerend, de andere week besluitvormend/opiniërend.

Zoals eerder gemeld vergaderen we op maandagavonden om 20.00 uur altijd met de fractie van GroenLinks in het gemeentehuis. Je bent daarbij van harte welkom, want de vergaderingen zijn (uiteraard) openbaar.

Om het nog wat gemakkelijker te maken fractievergaderingen te bezoeken komen we af en toe ook bij elkaar op locatie, dus in een van de dorpen in onze gemeente.

De eerstvolgende fractievergadering op locatie wordt weer in 2023 hervat. Hou je mailbox in de gaten.

Zoals we al veel vaker hebben laten weten; we kunnen altijd actieve leden gebruiken. Er is genoeg te doen. De fractie is altijd bereikbaar via aaenhunze@groenlinks.nl Hier kun je ook vragen en opmerkingen kwijt.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze.

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)