Najaarsnota 2022
De raadsvergadering ging onder meer over de Najaarsnota 2022.
In dit stuk worden de financiële gevolgen van het gemeentelijke beleid in de eerste negen maanden van het lopende jaar op een rij gezet. Onze fractievoorzitter Marie Claire Neesen heeft over dit stuk namens de fractie een aantal vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. Opvallend was dat bij de Najaarsnota een brief van het college was gevoegd over energiemaatregelen. Tijdens de begrotingsvergadering in november heeft de raad twee voorstellen in deze sfeer aangenomen.
Met het ene voorstel heeft de raad een noodfonds beschikbaar gesteld van 250.000 euro voor energieknelpunten bij dorpshuizen, sportverenigingen en culturele instellingen. Met het andere voorstel is de toegang voor meedoen-regelingen aangepast naar een inkomen van 130% van het bijstandsniveau.
Bij de Najaarsnota stelde het college nu voor om nogmaals 250.000 euro op te nemen om een grotere groep inwoners te kunnen helpen. GroenLinks heeft over dit voorstel uiteraard positief geoordeeld.
De Najaarsnota gaf verder weinig aanleiding er veel over op te merken of te vragen. We hebben aandacht gevraagd voor energiezuiniger straatverlichting in de vorm van LED-verlichting en het dimmen of doven ervan als dit verantwoord is. Ook hebben we gevraagd waarom 9.800 euro voor opkomst-bevorderende maatregelen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet is uitgegeven, terwijl de opkomst erg slecht was.
Verder heeft de dure schoonmaak van verkeersborden onze aandacht gehad naast het feit dat we vinden dat er veel overbodige borden in de gemeente staan. Ook hebben we vragen gesteld over het Leefbaarheidsfonds.
Als laatste punt hebben we gewezen op het feit dat gemeentelijk proza vaak onbegrijpelijk is voor inwoners van onze gemeente. Zo ook de Najaarsnota. Een voorbeeld:
‘De septembercirculaire is de vertaling van de miljoenennota. Ze geeft informatie over de ontwikkeling van de accressen, de onderschrijding van het plafond van het BTW compensatiefonds, de extra dotatie ten gunste van het ravijnjaar 2026 en een aantal taakmutaties, waaronder de energietoeslag en nieuwe decentralisatie-uitkeringen.
’ Wie het snapt mag het zeggen. Begrijpen we het als raadsleden eigenlijk wel?