Najaarsnota 2022

De raadsvergadering ging onder meer over de Najaarsnota 2022.

In dit stuk worden de financiële gevolgen van het gemeentelijke beleid in de eerste negen maanden van het lopende jaar op een rij gezet. Onze fractievoorzitter Marie Claire Neesen heeft over dit stuk namens de fractie een aantal vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. Opvallend was dat bij de Najaarsnota een brief van het college was gevoegd over energiemaatregelen. Tijdens de begrotingsvergadering in november heeft de raad twee voorstellen in deze sfeer aangenomen.

Met het ene voorstel heeft de raad een noodfonds beschikbaar gesteld van 250.000 euro voor energieknelpunten bij dorpshuizen, sportverenigingen en culturele instellingen. Met het andere voorstel is de toegang voor meedoen-regelingen aangepast naar een inkomen van 130% van het bijstandsniveau.

Bij de Najaarsnota stelde het college nu voor om nogmaals 250.000 euro op te nemen om een grotere groep inwoners te kunnen helpen. GroenLinks heeft over dit voorstel uiteraard positief geoordeeld.

De Najaarsnota gaf verder weinig aanleiding er veel over op te merken of te vragen. We hebben aandacht gevraagd voor energiezuiniger straatverlichting in de vorm van LED-verlichting en het dimmen of doven ervan als dit verantwoord is. Ook hebben we gevraagd waarom 9.800 euro voor opkomst-bevorderende maatregelen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet is uitgegeven, terwijl de opkomst erg slecht was.

Verder heeft de dure schoonmaak van verkeersborden onze aandacht gehad naast het feit dat we vinden dat er veel overbodige borden in de gemeente staan. Ook hebben we vragen gesteld over het Leefbaarheidsfonds.

Als laatste punt hebben we gewezen op het feit dat gemeentelijk proza vaak onbegrijpelijk is voor inwoners van onze gemeente. Zo ook de Najaarsnota. Een voorbeeld:

De septembercirculaire is de vertaling van de miljoenennota. Ze geeft informatie over de ontwikkeling van de accressen, de onderschrijding van het plafond van het BTW compensatiefonds, de extra dotatie ten gunste van het ravijnjaar 2026 en een aantal taakmutaties, waaronder de energietoeslag en nieuwe decentralisatie-uitkeringen.

Wie het snapt mag het zeggen. Begrijpen we het als raadsleden eigenlijk wel?

Geelbroek

Omgevingsvergunning herinrichting Geelbroek

De herinrichting van een groot gebied rond Geelbroek is een project waar al langdurig over wordt gepraat.

Het gemeentebestuur is verantwoordelijk voor de procedure om te komen tot verplaatsing van de weg langs Geelbroek. In het raadsvoorstel werd gevraagd om een ontwerpverklaring van geen bedenkingen ten behoeve van een omgevingsvergunning voor het verleggen van deze weg. Dit is een noodzakelijke, formele stap om uiteindelijk het totale project uit te kunnen voeren.

Het herinrichtingsgebied waar het om gaat valt binnen het Nationaal Park Drentsche Aa, het Natuur Netwerk Nederland en Natura 2000. Dat zegt genoeg over de natuurdoelstellingen in het gebied. Het Herinrichtingsplan Geelbroek heeft als doel het vergroten en versterken van de biodiversiteit en de verschillende landschapstypes met als tweede doel de klimaatadaptatie door herstel van de natuurlijke waterhuishouding en waterberging. Ook onze directe omgeving heeft te maken met de gevolgen van extremer weer, waaronder overstromingen en lange periodes van droogte. We ontkomen er daarom niet meer aan om ingrijpende meetregelen te treffen om te voorkomen dat de wereld onleefbaar wordt.

Het zal niemand verbazen dat GroenLinks een groot voorstander is van het Project Herinrichting Geelbroek. We vinden het daarbij wel van belang dat er goed wordt overlegd en samengewerkt met de betrokkenen in het gebied.

Uitstel

Op verzoek van Gemeentebelangen is het onderwerp Geelbroek van de agenda gehaald, omdat er op de dag van de raadsvergadering nog een nieuw, informatief stuk op tafel kwam en daar volgens Gemeentebelangen eerst in fractieverband over gesproken zou moeten kunnen worden.

Wat GroenLinks betreft was de informatie die de raad op de valreep kreeg inderdaad veel te laat, maar had de discussie over het onderwerp niet uitgesteld hoeven worden, omdat de informatie die de raadsleden kregen bij iedereen bekend was of had kunnen zijn. Bovendien is de GroenLinks-fractie bang dat overschrijding van deadlines vervelende gevolgen kan hebben voor het binnenhalen van subsidies.

Volgens wethouder Ivo Berghuis is daarvan geen sprake. Tijdens de inspraak aan het begin van de vergadering had Henk Stoffers, agrariër in het betreffende gebied bij Geelbroek, ook gepleit voor uitstel van behandeling, omdat het overleg met de boeren in het gebied net weer op gang was gekomen en de verwachting is dat de verschillende partijen die bij de herinrichting van het gebied betrokken zijn het eens zullen kunnen worden over de plannen. De raad koos voor uitstel.

Tenslotte

Het jaar 2022 is al weer bijna voorbij. Maandag 19 december was de laatste fractievergadering van dit jaar.

We hebben als raadsfractie afgesproken dat we ons moeten bezinnen op onze werkwijze als fractie. Na de verkiezingen in maart 2022 waren we, ondanks onze winst van 2 naar 3 zetels, plotseling niet meer welkom in het college.

Van twaalf jaar aaneengesloten collegepartij zijn we oppositiepartij geworden. Dat betekent dat we ons nu nadrukkelijker kunnen profileren als fractie, maar er hebben de afgelopen tijd weinig spraakmakende voorstellen op de agenda van de gemeenteraad gestaan die dat mogelijk maken. Of maken we ons te afhankelijk van wat er aan voorstellen uit het college komt? Moeten we zelf voor ons belangrijke zaken agenderen? Of kunnen we misschien activiteiten ontplooien buiten de gemeenteraad om en zo ja, wat voor activiteiten zijn dat dan?

Dit zijn vragen die ons als fractie bezighouden. Heb je hier een mening over of misschien goede ideeën: aaenhunze@groenlinks.nl Er over meepraten kan natuurlijk ook.

Op maandag 9 januari beginnen de fractievergaderingen weer om 20.00 uur in het gemeentehuis. Iedere belangstellende is daar natuurlijk van harte welkom.

In 2023 pakken we ook de draad weer op van onze fractievergaderingen op locatie. Op 20 februari zijn we om 20.00 uur in Café Homan in Eext. Noteer deze datum maar vast in de agenda. Ook zullen we de komende tijd aandacht moeten besteden aan onze relatie met de PvdA. In de nieuw te vormen Eerste Kamer zal straks door GroenLinks en PvdA nauw worden samengewerkt, maar wat betekent die Haagse liefde op provinciaal en gemeentelijk niveau?

Tenslotte willen we op deze plek nog even wijzen op de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart 2023. Op onze site en in onze Nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van GroenLinks-verkiezingsactiviteiten binnen onze gemeente. En wil je wel iets doen; meld je aan via ons mailadres hierboven. Halverwege januari verschijnt de volgende Nieuwsbrief.

Kerstwens