De informerende raadsbijeenkomst van 12 januari had een onbevredigend verloop. Er stonden twee onderwerpen op de agenda.

Een presentatie van PrimaAH, de overkoepelende onderwijsorganisatie voor het basisonderwijs in Aa en Hunze en de Prestatieafspraken met de woningcorporaties in de gemeente. De presentatie van PrimAH was te technisch, te cijfermatig en veel te lang, waardoor te weinig tijd overbleef voor de Prestatieafspraken met de woningcorporaties de Volmacht en Woonborg. Van dit onderwerp werd dan ook maar één van de drie thema’s behandeld. Inmiddels is afgesproken dat in de informerende bijeenkomst van 9 februari de behandeling van dit onderwerp een vervolg zal krijgen.

goochelen met cijfers

Prestatieafspraken

GroenLinks heeft bij monde van Jannie Schonewille er nog weer eens voor gepleit de Prestatieafspraken met de twee woningcorporaties die actief zijn in de gemeente pas te ondertekenen nadat de gemeenteraad er eerst een oordeel over heeft gegeven. Alleen op deze wijze kan invloed worden uitgeoefend op de afspraken.

We vonden de PvdA daarbij altijd aan onze zijde. Helaas zijn we ook dit jaar weer voor voldongen feiten geplaatst. Jannie heeft nog maar weer eens gevraagd dit volgend jaar anders te doen. De behandeling van het onderwerp in de raad kan verder het beste getypeerd worden als gegoochel met cijfers.

Staan in de vorig jaar vastgestelde Woonvisie nog 400 woningen genoemd als bouwambitie, in recente stukken gaat het over 800 en zelfs 1040 woningen. Volstrekt onduidelijk is waar deze aantallen op zijn gebaseerd, of het gaat om koop – of huurwoningen en waar ze gebouwd zouden moeten worden. Er is zowel in afgelopen december als op 12 januari uitgebreid gesproken over de gewenste huisvesting in Aa en Hunze, maar in plaats van duidelijkheid heeft dit alleen maar meer verwarring opgeleverd.

GroenLinks vindt het belangrijk dat er voor huidige en toekomstige huurders zo spoedig mogelijk voldoende (duurzame) woningen beschikbaar zijn van de juiste omvang en kwaliteit op in alle opzichten verantwoorde locaties. Ook voor statushouders moeten voldoende woningen beschikbaar komen. Het voornemen van het college is dat 30 procent van de nieuwbouw binnen de gemeente moet bestaan uit sociale huurwoningen. De GroenLinks-fractie heeft vraagtekens geplaatst bij de verkoop van huurwoningen, waardoor de gewenste doelstelling alleen maar lastiger te bereiken wordt. Ook heeft de fractie twijfels bij de effectiviteit van de zogenaamde dorpsgesprekken over woningbouw die het college voert.

Tot nu toe zijn er nog maar twee van dit soort gesprekken gevoerd en dat vinden we wel erg mager. Wethouder Berghuis heeft wel toegezegd dat er op korte termijn aan de raad een stuk voorgelegd zal worden (als bijlage bij de Woonvisie) met concrete gegevens over de te realiseren woningbouwplannen.

Hoe dan ook; GroenLinks wil op zo kort mogelijke termijn verder praten over de volkshuisvestingsplannen in de gemeente en vindt het een goede zaak dat dit op 9 februari gaat gebeuren.

Raad van 19 januari

Zoals hiervoor al gemeld was de eerste besluitvormende vergadering van de raad op donderdag 19 januari. Opvallend gegeven; er viel bijna niets te besluiten, want er stonden amper inhoudelijke punten op de agenda.

elektriciteitssector

Bij de ingekomen brieven was een brief van het college over netcongestie het meest opvallende stuk. Inhoudelijk komt het er op neer dat het stroomnet vol raakt, waardoor er geen aansluitingen meer kunnen plaatsvinden van nieuwe grootverbruikers en ook de teruglevering van stroom onmogelijk dreigt te worden.

Het college meldt in de brief dat deze situatie voor kleingebruikers ‘vooralsnog’ geen gevolgen heeft. De brief van het college openbaart een groot probleem.

Veel te laat hebben zowel de overheid als de elektriciteitssector beleid en regelgeving in gang gezet om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk op tijd klaar is voor de gewenste en noodzakelijke energietransitie. Zoals het nu gaat dreigt het opwekken van elektriciteit via zon – en windenergie, zoals verwoord in de Regionale Energie Strategie, aan het eigen succes ten onder te gaan.

Naast de ingekomen brieven stonden nog de Gedragscode privacy en persoonsgegevens en de Bestuursrapportage en Begroting 2023 van welzijnsorganisatie Attenta op de agenda.

Genoemde gedragscode moet zorgen voor een betere privacybescherming voor briefschrijvers. We hebben daar mee ingestemd. Onze fractie heeft zich positief uitgelaten over de gang van zaken bij Attenta, met name over de compacte en heldere Bestuursrapportage, al maken we ons wel zorgen over het stuwmeer van zorgvragen dat bezig is te ontstaan. Het gaat daarbij vooral om mensen met een complexe zorgvraag. Het kost de medewerkers van Attenta steeds meer tijd om de zorgvraag van cliënten bij zorgaanbieders gehonoreerd te krijgen.

Wethouder Ten Brink wijt deze stagnatie vooral aan de complexiteit van de problematiek en het personeelsgebrek bij de zorgorganisaties, waardoor wachtlijsten ontstaan.

Schriftelijke vragen

GroenLinks heeft de afgelopen tijd schriftelijke vragen gesteld over stankoverlast door een mestbassin bij Rolde en over het verplaatsen van een weg bij Geelbroek als onderdeel van een natuurontwikkelingsproject.

De vragen van GroenLinks over deze weg betroffen het mogelijke risico van het verlies van subsidie door uitgestelde besluitvorming van de gemeenteraad over het project. Het antwoord op deze laatste vragen was uitgebreid en zorgvuldig. Het komt erop neer dat de subsidiëring van het project geen gevaar loopt.

De beantwoording van de vragen over de stankoverlast door de mestopslag was zeer onbevredigend. Met een paar nietszeggende antwoorden denkt het college de kwestie af te kunnen handelen. De mensen met klachten worden volgens GroenLinks niet serieus genomen. Er heeft maar één controle plaatsgevonden op een moment dat het mestbassin werd gevuld. In zo’n geval is er altijd sprake van stank.

In de raadsvergadering is de fractie teruggekomen op de beantwoording van de vragen. Dat leidde ertoe dat de stankoverlast nader onderzocht zal worden.

mestbassin

Tenslotte

Tot 15 maart zal de politiek voor een belangrijk deel in het teken staan van de verkiezingen voor Provinciale Staten van 15 maart as. Werk aan de winkel dus.

Twee activiteiten in onze gemeente kunnen alvast genoemd worden.

Op woensdag 22 februari is er een informatie – en discussieavond in café de Drentsche Aa in Schipborg. Onderwerp van gesprek is de invloed van het gebruik van chemische middelen in de landbouw op de kwaliteit van het drinkwater afkomstig uit het stroomdallandschap van de Drentsche Aa.

Op donderdag 9 maart tussen 15.00 en 17.00 uur is er een flyeractie op de openbaarvervoerslocatie bij het Verkeersplein Gieten.

Bij beide activiteiten hopen we uiteraard op flink veel belangstelling/deelnemers. In onze komende Nieuwsbrieven zullen we nieuwe activiteiten melden, voor zover ze plaatsvinden binnen de gemeente Aa en Hunze.

In vorige Nieuwsbrieven hebben we het ook gehad over onze fractievergaderingen op locatie, om op deze wijze leden en niet-leden meer te betrekken bij de activiteiten van de fractie. Onze eerstvolgende fractievergadering op locatie is op maandagavond 20 februari in café Homan in Eext. We beginnen om 20.00 uur. Noteer de datum alvast in je agenda en wijs anderen op deze activiteit.

Tenslotte melden we nog dat we voor vragen, opmerkingen, kritiek, aanmeldingen voor activiteiten en dergelijke altijd bereikbaar zijn via aaenhunze@groenlinks.nl

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze;

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)