Bijna alle partijen hebben tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten een forse nederlaag geleden en de BBB behaalde een monsterscore; een verwachting van 17 zetels in de Eerste Kamer en evenzoveel statenzetels in het Drents parlement. Bijzonder is dat de nieuwe boerenpartij zich niet alleen op het platteland manifesteert, maar ook in de stad.

Blijkbaar is de weerzin tegen het huidige kabinetsbeleid overal groot en vond men het de hoogste tijd voor een protest. Niet naar het stemlokaal om problemen op te lossen, maar om voorgestelde oplossingen te blokkeren. Grote vraag is hoe het nu verder moet met het beleid.

Het is naїef te denken dat het zomaar even anders kan. Er zijn Europese verdragen, er is kabinetsbeleid vastgelegd en de rechter heeft stevige uitspraken gedaan. Allesbepalend is natuurlijk de achterliggende ecologische crisis en de daaraan gekoppelde economische gevolgen.

Hoogstwaarschijnlijk gebeurt er voorlopig weer niets. GroenLinks en PvdA zijn landelijk min of meer gelijk gebleven. Dat is op zich al een hele prestatie, maar als je de stembusuitslag van beide partijen bij elkaar op kunt tellen verwacht je toch meer. In Drenthe heeft GroenLinks slechts twee zetels behaald. Het waren er vier. Wie weet hoe dat komt mag het zeggen.

In Aa en Hunze zijn we inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag. Afgelopen donderdag 23 maart was er weer een besluitvormende raadsvergadering en aansluitend daarbij verschijnt er weer een Nieuwsbrief.

Het was een lange agenda met – naast twee ingekomen stukken - veel voorstellen waarover de raadsleden een besluit moesten nemen. De brieven gingen over de hertenkampen in de gemeente en over een onderwerp dat de laatste tijd veel aandacht krijgt; de woningbouw.

Actualisatie verordening auditcommissie.

 

auditing

Dit agendapunt ging over interne gemeentelijke procedures met betrekking tot de gemeentelijke financiën; de Verordening voor de auditcommissie moest geactualiseerd worden, zodat de planning en control cyclus verbeterd kan worden.

Geen onderwerp dat leidde tot een stevig debat. Hetzelfde kan gezegd worden van de verordening waarin het marktstandplaatsenbeleid van de gemeente geregeld wordt. Marktplaatsen worden voor een periode van 15 jaar toegewezen. Dat gebeurt door loting. Omdat alles rond dit soort zaken goed geregeld moet zijn is er behoefte aan een actuele verordening en die is afgelopen donderdagavond vastgesteld.

GroenLinks heeft nog gevraagd hoe de afvalwaterafvoer op de markt geregeld is. Daarnaast heeft de fractie laten weten 15 jaar wel erg lang te vinden en gepleit voor wat meer flexibiliteit.

Sturingsmonitor

Aan de zogenaamde Sturingsmonitor, het document waarin de financiële actualiteit vastgelegd wordt, gekoppeld aan het gewenste beleid, moest nog de nodige aandacht worden besteed. Dit agendapunt kon de vorige keer door tijdgebrek niet afgehandeld worden.

Marie Claire Neesen heeft nog voor een aantal voor GroenLinks belangrijke zaken aandacht gevraagd. Het ging daarbij vooral om de plaatsing van kleine windmolens, beperking van het watergebruik (geen drinkwater voor het doorspoelen van het toilet), vluchtelingenopvang en energiebesparing o.a. door soberder straatverlichting.

Het pleidooi van commissielid Kyra Wudich in de vorige raadsvergadering voor meer aandacht voor milieu, klimaat en biodiversiteit werd door Marie Claire Neesen nogmaals ingebracht, omdat er de vorige keer nauwelijks op was gereageerd.

Twee GroenLinks-moties over afkoppelen van drinkwater van sanitair en over minder straatverlichting kregen onvoldoende steun.

De zogenaamde Wijk van de Toekomst in Gieten stond donderdag ook op de agenda van de raad. Het gaat om een deelgebied van dit omvangrijke project, waar woningstichting De Volmacht 52 nieuwe duurzame en levensloopbestendige woningen bouwt en 4 woningen worden verbouwd tot 2-onder-een-kapwoningen.

De GroenLinks-fractie is positief over dit project, maar vindt het een verkeerde keus dat er 60 woningen worden gesloopt om nieuwbouw van 52 woningen mogelijk te maken. Er moeten in de gemeente juist méér sociale huurwoningen worden gebouwd. GroenLinks heeft ook gevraagd wat de betekenis van dit project is voor de overige woningbouw in de gemeente.

Moet het als een voorbeeld worden gezien voor andere buurten? Kunnen we meer van dit soort plannen verwachten?

Planologie

planologie

Naast een stuk over woningbouw dat opiniërend op de agenda stond en dus nog weer terugkomt, bevatte de raadsagenda nog een drietal onderwerpen in de sfeer van de ruimtelijke ordening.

Het gaat om voorstellen voor de bouw van een werktuigenberging aan de Kampweg in Ekehaar, om een bestemmingsplanwijziging voor Hoofdstraat 23 in Rolde (Grand-café Hofsteenge) en om het bestemmingsplan De Pol 6 in Grolloo. In Rolde betreft het de sloop van een oude feestzaal bij café Hofsteenge in combinatie met de bouw van een nieuwe woning aan de Hunebedweg en in Grolloo worden 12 zorgwoningen voor senioren gebouwd.

De toekomstige bewoners van de appartementen zullen voor gezamenlijke activiteiten gebruik kunnen maken van de voorzieningen die het dorpshuis in Grolloo biedt. Dat dorpshuis staat pal naast de 12 appartementen. Om het dorpshuis voor dit doel geschikt te maken zal het fors worden verbouwd.

 

Wie wil reageren op deze Nieuwbrief of anderszins contact wil met de raadsfractie kan reageren via aaenhunze@groenlinks.nl Je bent natuurlijk altijd welkom bij fractievergaderingen of andere activiteiten van GroenLinks.

We willen als fractie ook graag weten wat je vindt van onze Nieuwsbrief, die we na elke besluitvormende raadsvergadering verspreiden. Vind je het nuttig dat we dit doen, vind je de frequentie juist, wat vind je van de lengte van de Nieuwsbrieven, vind je de informatie zinvol of ben je van mening dat er aan heel andere zaken aandacht besteed moet worden? We stellen het erg op prijs als je ons laat weten wat je vindt.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze.

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Lukas Koops (raadslid)

Jannie Schonewille (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)