De vergadering begon met een zevental ingekomen brieven. Het Reglement van Orde staat toe daarover enkele vragen te stellen of opmerkingen te maken, maar het is niet de bedoeling aan deze brieven uitgebreide beschouwingen te wijden, al is de neiging daartoe soms groot. De brieven gingen ditmaal over de bestuurlijke fusie tussen de scholengemeenschappen Dr. Nassaucollege en Vincent van Gogh, een ontwerp bestemmingsplan voor een tweede agrarische bedrijfswoning aan de Provinciale weg bij Anderen en de resultaten van samenwerking, vitalisering en transitie van vakantieparken. De overige brieven betroffen de reconstructie van het Verkeersplein Gieten, de gaswinning en de noodzaak deze te beëindigen, de toekomst van Homanshof in Anloo en de reconstructie van het centrum van Gasselternijveen. De beide laatste brieven zijn op verzoek van GroenLinks op de lijst met ingekomen stukken geplaatst. De GroenLinks-fractie wil dat het gemeentebestuur van Aa en Hunze het initiatief neemt om betrokken partijen, zoals provincie, Staatsbosbeheer en het Drentse Landschap, bij elkaar te brengen om de toekomst van Homanshof veilig te stellen. De reconstructie van het centrum van Gasselternijveen is een onderwerp met een lange geschiedenis. GroenLinks wil ook hier dat het college van B en W zich rond dit onderwerp actiever gaat opstellen.

Bestemmingsplan Schoonloo

Op basis van de zogenaamde Ruimte voor ruimte regeling kwam het college met het voorstel om als tegenprestatie voor een inmiddels gesloopt bedrijfspand net binnen de dorpsgrens van Anderen een compensatiewoning te kunnen bouwen aan de Elperweg bij Schoonloo. De woningbouwlocatie ligt in het buitengebied. De GroenLinks-fractie heeft veel moeite met dit plan, omdat er in het buitengebied gebouwd wordt en dat op deze wijze niet de bedoeling is van de Ruimte voor ruimte regeling. Er is aan de Elperweg bij Schoonloo namelijk niets gesloopt. De Ruimte voor ruimte regeling wil dat er ‘ter plekke’, dus op de plek van de sloop, gebouwd wordt en zeker niet in het buitengebied bij een heel ander dorp dan waar gesloopt is of wordt. De enige particuliere bezwaarmaker tegen de plannen heeft kort voor de raadsvergadering een compromis gesloten met de initiatiefnemer, waardoor er een ecologische verbetering mogelijk wordt in de vorm van de aanplant van een houtwal. GroenLinks is van mening dat op basis van fout beleid er voor is gekozen een woning te bouwen op een plek waar dat niet kan en dat er daarom ook geen compromis over onderdelen van het plan kan worden gesloten. Het onderwerp is van de agenda gehaald en verplaatst naar donderdag 29 juni. De vraag is nu of er met betrokkenen en gemeente zodanig harde afspraken over het bereikte compromis kunnen worden gemaakt dat een verdere bezwaarprocedure niet meer aan de orde is.

bestemmingsplan

Bestemmingsplan Eext.

Voor de kern van het dorp Eext is een plan gemaakt waarbij veertien woningen gebouwd zullen worden in combinatie met enkele nieuwe bedrijfspanden. GroenLinks heeft zich hier al eerder positief over uitgelaten, omdat het plan past in de gemeentelijke Woonvisie. Het project kwam moeizaam op gang, maar later heeft uitgebreid overleg van alle betrokkenen geleid tot een aangepast plan waar bijna iedereen zich in kan vinden. Er zullen woningen worden gebouwd die vooral bedoeld zijn voor starters en senioren uit Eext. Er zal in overleg met de buurt een groenplan worden ontwikkeld. GroenLinks heeft gevraagd om bij de verdere uitwerking van de plannen een landschapsarchitect in te schakelen. Daarnaast vinden we het jammer dat het bij dit project alleen gaat om koopwoningen en dat er geen huurhuizen zullen worden gebouwd. Wethouder Berghuis reageerde op het voorstel om een landschapsarchitect bij het project te betrekken, net als bij een eerdere bespreking van dit onderwerp, volstrekt ongeїnteresseerd.

Overige onderwerpen.

Bij het onderwerp Omgevingsvergunning inrichting Geelbroek gaat het over het verleggen van een door Geelbroek lopende weg in verband met vernatting van het landelijke gebied bij deze buurtschap. Een gebied dat onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland en Natura 2000. In eerdere besprekingen heeft GroenLinks dit voorstel steeds gesteund. Het verleggen van de Geelbroekerweg is noodzakelijk om te voorkomen dat de weg door vernatting zo nu en dan onder water komt te staan. De nieuwe weg wordt een klinkerweg en zal het oude tracé van vóór de ruilverkaveling weer gaan volgen. Het huidige tracé zal worden verwijderd en worden ingericht als onderdeel van het natuurgebied. De GroenLinks-fractie heeft bij eerdere besprekingen benadrukt goed overleg met de landbouwsector belangrijk te vinden. De betreffende sector verwacht door de vernatting schade te zullen lijden. Naar donderdagavond bleek is van consensus met de boeren in het gebied nog niets terechtgekomen. Bij monde van Jannie Schonewille heeft GroenLinks nog vragen gesteld over de kap van enkele bomen in het gebied en over een actualisatie van het vleermuizenonderzoek uit 2018. We gaan ervan uit dat er nieuwe bomen geplant zullen worden.

Over het onderwerp Kampweg 1 te Ekehaar was de gemeenteraad snel uitgepraat. Het voorstel behelst de bouw van een werktuigenberging bij een boerderij en daar had de raad geen moeite mee.

Opiniërende onderwerpen

Dit deel van de agenda werd gevuld met de Jaarrekeningen 2022 en de concept-begrotingen 2024 van de gemeenschappelijke regelingen, waar de gemeente Aa en Hunze aan deelneemt en het voorstel zeven appartementen te bouwen in de Burgemeester Reijndersstraat, pal naast de Grote Brink in Rolde. Over deze onderwerpen de volgende keer meer.

bijenhotel Gieten bibliotheek

Tenslotte

Afgelopen woensdagavond was er in de Gieter bibliotheek een algemene ledenvergadering van de afdeling Aa en Hunze van GroenLinks. Er was een negental leden aanwezig. O.a. het verslag van de raadsfractie, een toelichting van de voorzitter over de ontwikkeling van het ledenbestand en het financiële verslag kwamen aan de orde. De cijfers werden goedgekeurd met dank aan Johan Creemers, de penningmeester van de afdeling. Daarna werd de Gieter bibliotheektuin bewonderd. Ook hier doet de droogte zich inmiddels voelen.

Het politiek seizoen loopt al bijna weer ten einde. Na een informerende bijeenkomt op donderdag 22 juni is de laatste besluitvormende vergadering van de gemeenteraad op donderdag 29 juni. Daarna ligt het vergadercircuit twee maanden stil. Zoals in alle Nieuwsbrieven blijven we jullie wijzen op de mogelijkheid contact op te nemen met de fractie voor vragen en opmerkingen. Ook kun je je natuurlijk aanmelden om op een of andere manier actief te worden. Bedenk in de zomervakantie maar eens wat je eventueel voor GroenLinks zou willen doen en meld je via aaenhunze@groenlinks.nl

De fractie van GroenLinks;

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)