Zoutwinning

Er stond 27 augustus niet veel op de agenda. Belangrijkste reden dat er toch vergaderd werd was de gemeentelijke zienswijze op het ontwerp-instemmingsbesluit winningsplan 2018 van Nedmag. Voor 5 september moet die binnen zijn in Den Haag. In het veengebied rond Annerveenschekanaal, Annerveen, Zuidlaarderveen en Eexterveen wint Nedmag al vanaf 1972 magnesiumzout en de bedoeling is deze zoutwinning te verlengen en uit te breiden, zodat er tot 2045 maximaal 3,7 miljoen ton zout gewonnen kan worden. Verschillende gemeentebesturen in de regio, de provincies Groningen en Drenthe, het waterschap Hunze en Aa’s en de Stichting Stop Zoutwinning hebben bij minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zienswijzen ingediend, waarin ze zich ondubbelzinnig verzetten tegen de plannen van Nedmag. Het gebied waar de zoutwinning speelt heeft te maken met ‘gestapelde mijnbouw.’ Er wordt niet alleen zout uit de bodem gehaald, maar ook gas. Dubbele ellende dus. In beide gevallen is er door NAM en Nedmag sprake van langdurige ontkenning van kwalijke effecten, grote schade in materiële en emotionele zin en volstrekte onduidelijkheid over vergoeding van de schade. De voltallige raad heeft zich achter de zienswijze van het college geschaard, waarin ook staat dat minister Wiebes in overweging wordt gegeven ‘te besluiten tot versnelde afbouw van de zoutwinning.’ Voor de GroenLinks-fractie is dit het belangrijkste punt. Het gaat er niet alleen om geleden schade door een forse bodemdaling of door aardbevingen te vergoeden en dure investeringen te compenseren, zoals in de waterinfrastructuur. Het gaat er vooral om schade te voorkómen, anders ben je volgens GroenLinks alleen maar bezig met symptoombestrijding. En dat betekent dat de zoutwinning zo snel mogelijk moet worden afgebouwd. Volgens de GroenLinks-fractie is de zienswijze van de Stichting Stop Zoutwinning het meest duidelijk en het meest compleet. We hebben geen pogingen ondernomen de zienswijze van het college van B en W op onderdelen nog aan te passen. In combinatie met de andere zienswijzen ligt er een pakket aan opvattingen waar de minister volgens ons niet omheen kan.

Woonvisie

Er komt een nieuwe gemeentelijke woonvisie voor de komende jaren. GroenLinks heeft daar samen met andere fracties al verschillende malen op aangedrongen. De huidige woonvisie is achterhaald. Op de agenda van de raadsvergadering stond een brief over deze nieuwe woonvisie met als bijlage een zogenaamde startnotitie. GroenLinks is net als de andere fracties blij met de komst van de nieuwe woonvisie, die zal gaan over de vraag of en in welke mate er binnen de gemeente gebouwd moet worden en zo ja, waar dit dan bij voorkeur zou moeten gebeuren, hoeveel er gebouwd moet worden, voor wie enz. Toch hebben we op de rem getrapt, omdat we vinden dat die startnotitie eerst in de raad besproken had moeten worden. Binnen het gemeentehuis wordt al lang gepraat over mogelijkheden om inwoners van de gemeente en ook de gemeenteraad in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij voorgenomen beleid. Met deze startnotitie was er een uitgelezen mogelijkheid om dit te doen, maar deze kans heeft het college laten liggen. Zondermeer een gemiste kans. Wat verder opviel was dat in de startnotitie wel wordt gerept over de noodzakelijke samenhang met een omgevingsvisie, maar dat van die gemeentelijke omgevingsvisie nog geen sprake is. Daar moet dus ook voortvarend aan worden gewerkt. De verdere gang van zaken m.b.t. de startnotie over de woonvisie wordt nu eerst in het presidium besproken. Liever enige vertraging, maar dan goed, in plaats van snel zonder betrokkenheid van raad en inwoners.

Corona

We hebben in de raad ook aandacht gevraagd voor twee brieven van de Veiligheidsregio Drenthe. In deze brieven worden de raadsleden geїnformeerd over nieuwe noodverordeningen m.b.t. corona. In dit geval ging het om de verordeningen per 1 juli en 10 augustus. Ondanks het feit dat burgemeester Anno Wietze Hiemstra de gemeenteraad van Aa en Hunze in iedere raadsvergadering informeert over de stand van zaken m.b.t. corona wil de fractie van GroenLinks hier toch op korte termijn een keer raadsbreed op een andere wijze aandacht voor.

Gasselterveld

De fractie van Combinatie Gemeente Belangen vroeg in het vragenhalfuurtje aandacht voor de problematiek rondom recreatieplas het Gasselterveld. Het ging daarbij over verkeers – en parkeerproblemen, ernstige vervuiling en agressie onder de bezoekers. GroenLinks deelt deze zorgen en vindt dat er een adequate oplossing moet komen. Vorig jaar hebben wij over het Gasselterveld en de problemen daar al een keer schriftelijke vragen gesteld.

Reageren op deze Nieuwbrief of anderszins meedenken of meepraten met de GroenLinks-fractie: aaenhunze@groenlinks.nl

Marie Claire Neesen

Lukas Koops

Jannie Schonewille