Het aantal ingekomen stukken was ditmaal erg bescheiden. Het betrof een brief van het college over het Openbaar Vervoer Bureau en een brief gecombineerd met een motie van de gemeente Stadskanaal over de schrijnende situatie van asielzoekers in Ter Apel. Deze brief was geagendeerd door de fractie van GroenLinks.
In de brief aan het Openbaar Vervoer Bureau pleit het college ervoor bezuinigingen op bepaalde buslijnen in de gemeente ongedaan te maken. Het gaat daarbij vooral om de lijnen 51 en 52 in het gebied tussen Zuidlaren, Annen en Assen.
Marie Claire Neesen heeft het college gecomplimenteerd voor de getoonde inzet voor het behoud van het openbaar vervoer in de gemeente.
De brief van de gemeente Stadskanaal over de asielzoekersproblematiek in Ter Apel is door de fractie gebruikt om nog een keer te pleiten voor een ruimhartige opvang van asielzoekers in de gemeente. Dit omdat de nood in Ter Apel nog altijd hoog is.
Burgemeester Anno Wietze Hiemstra gaf aan dat de gezamenlijke gemeenten in Groningen en Drenthe ruimschoots aan de taakstelling voldoen en dat dat voor de komende tijd ook de doelstelling zal blijven.
Motie van treurnis
Aan het eind van de raadsvergadering werd door D66 een motie van treurnis tegen wethouder Berghuis van Gemeentebelangen ingediend.
Dit gebeurde, omdat de wethouder volgens de tekst van de motie, veel vragen ‘terughoudend, onvolledig of tegenstrijdig’ beantwoordt. Communicatief schiet de wethouder volgens de D66-fractie vreselijk tekort. De houding van de betreffende wethouder staat volgens D66 op gespannen voet met de mooie woorden die door het college worden gesproken als het gaat om openheid, transparantie en samenwerking. Als bijlage bij de motie had de fractie een lijst met concrete voorbeelden toegevoegd.
Alhoewel GroenLinks een belangrijk deel van de voorbeelden herkende en het signaal van D66 wel begreep nam de fractie toch afstand van de door D66 ingediende motie van treurnis, omdat die te exclusief op wethouder Berghuis was gericht en niet op het hele college. Bovendien was de betreffende wethouder door ziekte afwezig en dus niet in de gelegenheid weerwoord te leveren.
Met name dit laatste leidde tot grote ergernis bij de andere partijen. De motie van treurnis kreeg geen enkele steun. Sterker nog; in opvallend scherpe bewoordingen werd afstand genomen van de motie van D66. De democraten hadden duidelijk verkeerd ingeschat hoe deze motie in de gemeenteraad van Aa en Hunze zou vallen.
Tenslotte