De fractie besteedt deze dagen samen met de andere raadsfracties veel tijd aan een tweetal externe bijeenkomsten.

Maandag 29 januari was er in Hoogkerk een gezamenlijke bijeenkomst voor gemeenteraadsleden van de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze over het zogenaamde ‘Compensatieplan gaswinning.’ Zo rond het moment dat deze Nieuwbrief verschijnt buigen de gemeenteraden van Noordenveld, Tynaarlo, Assen en Aa en Hunze zich tijdens een ‘Winteroverleg’ op maandag 5 februari over de gemeenschappelijke regelingen die deze vier Noord Drentse gemeenten samen hebben opgetuigd.

Dit onderwerp komt dit voorjaar nog weer terug in de afzonderlijke gemeenteraden.

leerlingenvervoer

Raadsvoorstellen

Op de raadsagenda van 1 februari stonden ter bespreking voorstellen over de Verordening bekostiging leerlingenvervoer 2024 en een wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de Omgevingsdienst Drenthe.

Opiniërend stond een onderzoek van de gemeentelijke Rekenkamer naar gemeentelijk vastgoed op de agenda.

De raad heeft ingestemd met de Verordening bekostiging leerlingenvervoer 2024. Het voorstel behelst, naast verschillende kleinere wijzigingen en correcties, de aanpassing dat voor het vervoer van een kind naar een school voor speciaal basisonderwijs geen eigen bijdrage meer wordt gevraagd.

Jannie Schonewille heeft opgemerkt dat er nu een duidelijke verordening ligt, die in een zorgvuldig proces tot stand is gekomen, waarbij maximaal rekening is gehouden met de opmerkingen van de Adviesraad Sociaal Domein.

De GroenLinks-fractie is van mening dat bij de beoordeling van een aanvraag nu voldoende rekening wordt gehouden met de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van de leerling en het betreffende gezin. Hierover kan in gesprek worden gegaan met de aanvrager. ‘Wat ons betreft is dat een prima toevoeging,’ aldus Jannie Schonewille.

Samen met de andere Drentse gemeenten heeft de raad van Aa en Hunze besloten om de naam Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe te veranderen in Omgevingsdienst Drenthe en er komen bij de betreffende gemeenschappelijke regeling meer mogelijkheden om een zienswijzeprocedure te starten.

Dit laatste is vooral bedoeld om de controlerende rol van de gemeenteraad te versterken.

sociale vastgoed

Opiniërend

Zoals gemeld stond het onderzoek van de Rekenkamer naar gemeentelijk vastgoed opiniërend op de agenda.

Al jaren is dit thema met enige regelmaat onderwerp van gesprek en nog steeds bestaat er veel onduidelijkheid over. De raad heeft nu op basis van het Rekenkameronderzoek aan het college gevraagd binnen een jaar met een beleidsnota Maatschappelijk Vastgoed te komen waarin nieuwe kaders staan opgenomen voor het gemeentelijk vastgoed gekoppeld aan maatschappelijke doelen.

Ook moet het college de organisatie van het gemeentelijk vastgoed verbeteren door de verantwoordelijkheid voor het overzicht en het inzicht duidelijk te beleggen in de gemeentelijke organisatie.

Tenslotte moet het college duidelijkheid scheppen over de tarieven voor al het vastgoed in bezit van de gemeente. De vraag is of standaardisering daarbij het uitgangspunt moet zijn.

Bij de besluitvormende inhoudelijke behandeling van dit onderwerp komen we in een Nieuwsbrief uitvoeriger op dit onderwerp terug.

Ingekomen stukken

ingekomen stukken

Het aantal ingekomen stukken was ditmaal erg bescheiden. Het betrof een brief van het college over het Openbaar Vervoer Bureau en een brief gecombineerd met een motie van de gemeente Stadskanaal over de schrijnende situatie van asielzoekers in Ter Apel. Deze brief was geagendeerd door de fractie van GroenLinks.

In de brief aan het Openbaar Vervoer Bureau pleit het college ervoor bezuinigingen op bepaalde buslijnen in de gemeente ongedaan te maken. Het gaat daarbij vooral om de lijnen 51 en 52 in het gebied tussen Zuidlaren, Annen en Assen.

Marie Claire Neesen heeft het college gecomplimenteerd voor de getoonde inzet voor het behoud van het openbaar vervoer in de gemeente.

De brief van de gemeente Stadskanaal over de asielzoekersproblematiek in Ter Apel is door de fractie gebruikt om nog een keer te pleiten voor een ruimhartige opvang van asielzoekers in de gemeente. Dit omdat de nood in Ter Apel nog altijd hoog is.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra gaf aan dat de gezamenlijke gemeenten in Groningen en Drenthe ruimschoots aan de taakstelling voldoen en dat dat voor de komende tijd ook de doelstelling zal blijven.

Motie van treurnis

Aan het eind van de raadsvergadering werd door D66 een motie van treurnis tegen wethouder Berghuis van Gemeentebelangen ingediend.

Dit gebeurde, omdat de wethouder volgens de tekst van de motie, veel vragen ‘terughoudend, onvolledig of tegenstrijdig’ beantwoordt. Communicatief schiet de wethouder volgens de D66-fractie vreselijk tekort. De houding van de betreffende wethouder staat volgens D66 op gespannen voet met de mooie woorden die door het college worden gesproken als het gaat om openheid, transparantie en samenwerking. Als bijlage bij de motie had de fractie een lijst met concrete voorbeelden toegevoegd.

Alhoewel GroenLinks een belangrijk deel van de voorbeelden herkende en het signaal van D66 wel begreep nam de fractie toch afstand van de door D66 ingediende motie van treurnis, omdat die te exclusief op wethouder Berghuis was gericht en niet op het hele college. Bovendien was de betreffende wethouder door ziekte afwezig en dus niet in de gelegenheid weerwoord te leveren.

Met name dit laatste leidde tot grote ergernis bij de andere partijen. De motie van treurnis kreeg geen enkele steun. Sterker nog; in opvallend scherpe bewoordingen werd afstand genomen van de motie van D66. De democraten hadden duidelijk verkeerd ingeschat hoe deze motie in de gemeenteraad van Aa en Hunze zou vallen.

Tenslotte

vacaturesgroenlinks aaenhunze

Net als anders sluiten we onze Nieuwsbrief af met de vermelding van ons mailadres.

Af en toe worden wij langs deze weg benaderd met vragen, opmerkingen of suggesties. We zijn daar blij mee, maar wat ons betreft gebeurt dat nog veel meer.

GroenLinks is in Aa en Hunze een actief, maar klein clubje mensen, dus we kunnen nog wel wat extra hulp gebruiken. Dus als je nog wel eens wat tijd over hebt; meld je via aaenhunze@groenlinks.nl

Vooral aan enkele bestuursleden hebben we dringend behoefte!

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze;

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)