In deze Nieuwsbrief besteden we aandacht aan de besluitvormende raadsvergaderingen van 4 en 11 april 2024. De lange termijn agenda van de gemeenteraad is zo onevenwichtig samengesteld dat er soms meerdere weken achter elkaar weinig op de agenda staat en er daarna, zoals nu in de maand april, drie besluitvormende vergaderingen achter elkaar plaatsvinden.
Bestemmingsplan Anloo
Op 4 april stond het ontwerpbestemmingsplan Bosweg 2 en 4 te Anloo op de agenda. Na sloop van agrarische bedrijfspanden worden op dezelfde locatie twee woningen gebouwd.
GroenLinks vond de beleidsnota waarop de woningbouwplannen zijn gebaseerd vaag, maar heeft het plan toch gesteund. De fractie geeft de voorkeur aan woningbouw in dorpskernen boven bouwen in het buitengebied, mits aan ruimtelijke/planologische uitgangspunten wordt voldaan. Dat is in Anloo het geval.
GroenLinks wilde weten voor welke doelgroep de woningen zijn bedoeld, omdat niet alleen onze eigen fractie, maar de hele raad de prioriteit legt bij woningen voor starters en senioren. Dat is in Anloo helaas niet het geval.
Tegelijk met de sloop van de bedrijfsgebouwen werd ook meteen een forse bodemvervuiling opgeruimd.
Nieuwbouw buitendienst
Meest heikele punt tijdens de raadsvergadering van 4 april was het voorstel van het college om het budget voor de nieuwbouw op de buitendienstlocatie aan de Rondkamp te verhogen met 923.000,- euro, wat de gemeente een extra jaarlijkse kapitaallast van 32.305,- euro oplevert.
Het beschikbaar gestelde budget wordt met 40 procent (!) verhoogd. Het is duidelijk dat het hier om veel meer gaat dan de gestegen inflatiekosten en hogere personeelslasten.
GroenLinks vindt het een kwalijke zaak dat de kosten zo slecht zijn ingeschat. Sterker nog, gaandeweg de rit is een heel ander plan gemaakt met nieuwbouw in plaats van verbouw. De fractie heeft al eerder gevraagd waarom de plannen zoals die nu voorliggen zo ver afwijken van het Programma van Eisen zoals dat destijds is vastgesteld.
Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. De medewerkers van de buitendienst hebben betere werkplekken nodig, daar is de fractie wel van overtuigd.
GroenLinks-woordvoerder Jannie Schonewille: ‘Als ik een nieuw huis wil bouwen bespreek ik met een architect wat voor huis het moet worden en wat mijn budget is. Als de architect dan komt met iets wat veel duurder is zeg ik ‘mooi ontwerp, maar het past niet binnen mijn budget.’ Dan vraag ik óf om een nieuw ontwerp óf ik zoek een andere architect. Waarom zou een gemeentebestuur anders handelen?’
GroenLinks vindt de voorgestelde budgetverhoging niet te verantwoorden naar de inwoners van Aa en Hunze, vooral ook vanwege forse bezuinigingen die er aan dreigen te komen. Daarom heeft de fractie, samen met D66, tegen de voorgestelde kredietverhoging gestemd en gevraagd om een bijgesteld plan. De andere fracties stemden voor.
Ingekomen stukken
De ingekomen stukken gingen op 4 april over het al dan niet permanent mogen wonen in diverse woningen aan de Zeegserweg in Schipborg, over het vervolg van de pilot tiny houses in Gasselternijveen, over een door GroenLinks ingediende motie over AED’s en over een evaluatie van de samenwerking van een vijftal gemeenten in Noord – en Midden Drenthe.
De fractie van GroenLinks heeft zich vooral druk gemaakt over het project van de tiny houses vanwege de bureaucratische rompslomp waarmee je wordt geconfronteerd als je aan dit project wilt deelnemen.
Opiniërend stonden tijdens deze vergadering het integraal veiligheidsbeleid en de Duurzaamheidsvisie Aa en Hunze 2024 op de agenda. Daarover meer als deze zaken besluitvormend aan de orde komen.
De vergadering van 11 april
In deze vergadering stond bij de ingekomen stukken slechts één brief op de agenda. Deze was geagendeerd door de GroenLinks-fractie.
De brief is geschreven door omwonenden van zorgboerderij de Balloohoeve in Balloo die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in en rondom deze zorgboerderij. Naast, volgens de briefschrijvers, een toename van allerlei hinderveroorzakende activiteiten zijn er nu plannen om bij de Balloohoeve een ‘gigantisch gebouw’ neer te zetten om diverse activiteiten te ontplooien. De buurtbewoners vinden dat de belasting van de Balloohoeve voor de buurt te groot wordt en dat het gemeentebestuur daarom maatregelen moet treffen.
GroenLinks heeft wethouder Berghuis gevraagd te bemiddelen en met beide partijen in gesprek te gaan over de slechte communicatie.
Holland International Blues Festival
Op de agenda stond het bestemmingsplan Grolloo, toegespitst op het Holland International Blues Festival.
Het bestemmingsplan moet aangepast worden om uitbreiding van dit jaarlijkse festival mogelijk te maken. Dat is volgens de initiatiefnemers nodig om in de nabije toekomst als festival rendabel te blijven en voldoende bestaanszekerheid te hebben.
Er kunnen op basis van het nieuwe bestemmingsplan 11.000 extra bezoekers per dag komen (nu 14.000), het festivalgebied wordt uitgebreid en de zondag wordt toegevoegd aan het programma indien dit nodig blijkt.
De bestemmingsplanwijziging kan plaatsvinden binnen de actuele wet- en regelgeving.
In de GroenLinks-fractie is wel enige discussie geweest over dit voorstel, omdat de fractie moeite heeft met grootschalige evenementen met veel geluid, maar vanwege het maximale draagvlak voor het festival in Grolloo en de culturele betekenis ervan heeft GroenLinks toch ingestemd met het voorstel. Ook de andere fracties waren akkoord.
Overige onderwerpen
Naast het bluesfestival in Grolloo stonden nog de bouw van twee woningen aan de Kampstraat 23 en 25 in Eext, de bouw van 7 sociale huurwoningen in en bij Vaart 11 in Gasselternijveen (het vroegere gemeentehuis) en de begroting 2024 van de stichting PrimAH op de agenda.
De GroenLinks-fractie heeft met deze voorstellen ingestemd.
Opiniërend ging het ditmaal over het vestigen van voorkeursrecht voor de gemeente op verschillende percelen bij Gieten en Gasselternijveen.
Ook de Lokale Klimaatadaptatiestrategie (LAS) werd besproken.
Als deze onderwerpen besluitvormend op de agenda staan komen we er op terug.
Tenslotte
Zoals in iedere Nieuwsbrief verwijzen we ook in deze uitgave weer naar ons mailadres: aaenhunze@groenlinks.nl
We hopen dat je als lezer van deze brief behoefte voelt contact met ons op te nemen. Dat kan over alle mogelijke zaken die op de een of andere manier te maken hebben met GroenLinks Aa en Hunze in het algemeen of de raadsfractie in het bijzonder.
We wijzen je er tenslotte nog even op dat er op woensdag 15 mei een algemene ledenvergadering van GroenLinks is waar we met onze leden in gesprek willen over een mogelijke toekomstige samenwerking met de PvdA.
Als je hier een uitgesproken mening over hebt, maar ook als dat niet het geval is; zorg dat je er bij bent.
Over locatie, tijdstip en agenda krijg je nog nader bericht.
Met groet,
de GroenLinks-fractie