Inleiding
Donderdag 18 april was de derde van een drietal besluitvormende raadsvergaderingen op een rij. De agenda was goed gevuld. 
Extra agendapunt was de installatie van wethouder Heling van de VVD. Hij was plaatsvervangend wethouder i.v.m. ziekte van wethouder Bas Luinge, maar nu duidelijk is dat die niet terugkeert neemt Richard Heling zijn functie over. 
Omdat de raadsagenda op 18 april door tijdgebrek niet afgehandeld kon worden, werd de bespreking van enkele agendapunten uitgesteld tot donderdag 25 april. Opiniërend stond de bouw van een onderwijs – en cultuuraccommodatie bij het Dr. Nassau College in Gieten op de agenda. Daarover meer in een volgende Nieuwsbrief.

Bestemmingsplan Borgweg 29 Schipborg
Het voorstel houdt in dat op deze locatie 720 m2 aan ontsierende agrarische bebouwing wordt gesloopt en dat daarvoor in de plaats een nieuwe woning op het erf van Borgweg 29 wordt gebouwd. De agrarische bedrijfsbestemming verandert in een woonbestemming. Volgens het college past de nieuwe woning beter in het landschap dan de agrarische bebouwing en zal deze minder belastend zijn voor het Drentse Aa gebied dan de agrarische activiteiten. 
De GroenLinks-fractie heeft het voorstel gesteund.

Vestigen voorkeursrecht
Om in de toekomst voldoende geschikte locaties voor de bouw van woningen en het vestigen van bedrijven te kunnen verwerven stelde het college voor om voorkeursrecht tot koop van gronden te vestigen op een aantal percelen bij Gieten en Gasselternijveen. Het voorkeursrecht geldt voor een periode van maximaal drie jaar. Als er gedurende deze drie jaar geen concrete plannen zijn ontwikkeld voor de betreffende locaties vervalt het voorkeursrecht. 
GroenLinks stemde in met het voorstel, maar heeft nog wel een paar vragen voorgelegd aan de wethouder. Om te voorkomen dat er wel een voorkeursrecht op percelen gevestigd wordt, maar dat er vervolgens, net als in Annen, binnen drie jaar niets gebeurt wilde de fractie dat de wethouder voor het einde van dit jaar komt met een procesplan waarin aangegeven wordt wat er in welke periode gaat gebeuren om tot de start van woningbouw of de bouw van bedrijven te komen. Zo kan de raad ook goed volgen wat er wanneer gebeurt. 
Wethouder Berghuis reageerde welwillend op het voorstel van GroenLinks.

Lokale klimaatadaptatiestrategie (LAS)
Dit stuk stond besluitvormend op de agenda. Bij een eerdere behandeling heeft de fractie hierover al de nodige opmerkingen gemaakt. Jannie Schonewille merkte op dat er rekening is gehouden met de opmerkingen die zij in een eerdere vergadering over dit onderwerp heeft gemaakt en dat we daar blij mee zijn. De fractie constateerde dat één opmerking niet is meegenomen; aandacht voor dierenwelzijn. GroenLinks komt op voor alle levende wezens, dus ook voor dieren. In de stresstest staat expliciet opgemerkt dat dieren, net als mensen, last hebben van hittestress en uv-straling tijdens zeer warme periodes en dat het belangrijk is dat weidedieren dan voldoende water en voldoende schaduw hebben. Voldoende bomen in of rond een wei is daarvoor een goede manier. Er zijn ook andere manieren om schaduw te bieden. De gemeente kan verder gaan dan de wet haar voorschrijft en eigen ambities hebben. 
De GroenLinks-fractie heeft, om dit te bereiken, samen met D66 een motie ingediend. De fracties vragen daarin het college om bij de uitvoering van het LAS op zoek te gaan naar mogelijkheden om het dierenwelzijn te verhogen, bijvoorbeeld door het bieden van schaduw door bomen te planten in bermen langs weilanden. Ook vragen GroenLinks en D66 in de motie om bij het creëren en stimuleren van waterbewustzijn en klimaatbewustzijn uitdrukkelijk de communicatie te richten op de houders van dieren. Bij langdurig droge periodes en hoge temperaturen moeten vooral dierenhouders gewezen worden op hittestress bij dieren en op de verplichting om passende maatregelen te treffen. 
Naast de indieners werd de motie alleen gesteund door de PvdA. 
Opvallend is dat met name Gemeentebelangen en VVD zich meteen aangevallen voelen als de GroenLinks-fractie het over landbouw en (landbouw)huisdieren heeft. Dieren die we zien als levende wezens en niet in de eerste plaats als product.

Actualisatie visie Duurzaamheid
Over deze visie Duurzaamheid is de fractie van GroenLinks aanmerkelijk minder positief dan over de LAS. Sterker nog, de fractie is van mening dat het huiswerk overgedaan moet worden en dat er een nieuwe visie geschreven moet worden. 
Als voorbeelden hoe het kan noemde Jannie Schonewille de gemeenten Tynaarlo en Noordenveld, waar men wѐl over de gemeentegrenzen heen kijkt. 
Het document van de gemeente Aa en Hunze voegt volgens GroenLinks niets toe aan al ontwikkelde plannen en doelstellingen. Het heeft geen meerwaarde en is minder ambitieus dan wat er ligt vanuit 2011. 
De fractie mist de integrale blik en er wordt geen voeding gegeven aan nog te ontwikkelen plannen en visies. De bezieling ontbreekt. 
De nota is volgens GroenLinks niet meer dan een opsomming van een aantal losse thema’s, die te maken hebben met duurzaamheid, maar geeft geen samenhangend toekomstbeeld. Verder constateert de fractie dat de aandacht voor landbouw, recreatie en landschap volledig ontbreekt. GroenLinks heeft dat al vaker opgemerkt. De vraag wat de gemeente kan bijdragen aan de transitie naar een natuur-inclusieve landbouw hoort zonder meer thuis in een duurzaamheidsvisie. 
In een motie riepen D66 en het CDA het college op met een nieuwe duurzaamheidsvisie te komen. GroenLinks heeft deze motie gesteund. 
Het onderwerp komt ongetwijfeld aan de orde tijdens de ledenvergadering van GroenLinks op 15 mei.

Huis voor de Drentsche Aa
Bij dit agendapunt ging het over het beschikbaar stellen van een eenmalige bijdrage van 75.000 euro aan het Overlegorgaan Drentsche Aa voor de herinrichting van de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum het Huis van de Drentsche Aa. Het betreft het pand van het vroegere café De Aanleg bij Deurze aan de weg van Rolde naar Assen. Voor het nieuwe bezoekerscentrum wordt eenmalig 750.000 euro uitgetrokken door de volgende partijen: het Nationaal Park Drentsche Aa, het Gebiedsfonds Drentsche Aa, de Provincie Drenthe, de Gemeente Assen, Staatsbosbeheer, het Recreatieschap Drenthe en Waterschap Hunze en Aa’s. 
GroenLinks heeft ingestemd met het voorstel, maar nog wel opgemerkt dat men een dergelijk bezoekerscentrum ook in de Homanshof in Anloo had kunnen vestigen.

Tenslotte
Tot zover de agenda van de afgelopen twee raadsvergaderingen. Op 2 en 9 mei zijn er geen vergaderingen in verband met de meivakantie. De eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering is op donderdag 16 mei. Na deze vergadering verschijnt ook de volgende Nieuwsbrief. 
Woensdagavond 15 mei is er een Algemene Leden Vergadering van GroenLinks-Aa en Hunze. Noteer deze datum vast in je agenda. We stellen een hoge opkomst zeer op prijs. Eén van de te bespreken onderwerpen is de samenwerking met de PvdA bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Je ontvangt nog een uitnodiging voor deze bijeenkomst met de agenda en de locatie waar de vergadering plaatsvindt. Heb je vragen, wil je opmerkingen kwijt, wil je laten weten dat je actief wilt worden voor GroenLinks; aaenhunze@groenlinks.nl

Met groet,

de GroenLinks-fractie