Afgelopen donderdag 27 juni was de laatste besluitvormende raadsvergadering voor het zomerreces. Omdat enkele agendapunten van de vergadering van 13 juni nog niet afgehandeld waren was er ditmaal een agenda met uitsluitend besluitvormende onderwerpen. 

Jaarrekening 2023 en Bestuursrapportage 2024

In de Jaarrekening wordt op een rij gezet wat er in het voorgaande jaar wel en niet is bereikt. De Bestuursrapportage geeft inzicht in hoe het actuele beleid zich ontwikkelt. De fractie had voor de raadsvergadering al veel technische vragen gesteld aan het ambtelijke apparaat. De meer politieke onderwerpen kwamen in de raadsvergadering voorbij. De jaarrekening sluit met een positief saldo van 2,3 miljoen euro. 
In de bestuursrapportage 2024 kun je snel en gemakkelijk zien hoe het er voor staat met het lopende beleid. 
Volgens Marie Claire Neesen is het opvallend dat met name het duurzaamheidsbeleid zich niet vlot ontwikkelt, terwijl maatregelen op dat terrein juist de hoogste prioriteit moeten hebben. 
Verder heeft de fractie, naast een aantal andere zaken, bij dit punt aandacht gevraagd voor woningbouw, met name voor kleinere en minder dure woningen. 

Bestemmingsplan Annerstreek

Dit bestemmingsplan voorziet in de bouw van een achttal woningen aan de Annerstreek in Annen. De Annerstreek ligt in het overgangsgebied tussen de Hondsrug en het Hunzedal en is daarmee uit landschappelijk oogpunt een waardevol gebied. In het gemeentelijke en provinciale landschaps- en cultuurhistorisch beleid heeft de streek dan ook een prominente plaats. De provincie vindt dat hier vanuit landschappelijk oogpunt beter niet gebouwd kan worden. GroenLinks pleit er altijd voor binnen kernen te bouwen of aan de randen ervan om daarmee het buitengebied te beschermen en de dorpskernen te versterken. In dit geval is dat volgens Lukas Koops moeilijk vanwege het waardevolle karakter van de directe omgeving van de Annerstreek. 
Voor de fractie is het ook belangrijk dat er gebouwd wordt voor jongeren en senioren. In theorie is dit ook de opvatting van het college, maar in de praktijk komt er veel te weinig van terecht. De nieuw te bouwen huizen aan de Annerstreek kosten straks tussen de 350.000 en 500.000 euro. Ze zullen bij oplevering ongetwijfeld nog veel duurder zijn geworden. In Annen liggen volgens het college nog enkele geschikte woningbouwlocaties. 
De fractie van GroenLinks wil hier snel over geїnformeerd worden en heeft de wethouder nogmaals dringend gevraagd hier woningen te bouwen voor jongeren en ouderen. Wat de nieuwbouw aan de Annerstreek betreft was de conclusie dat hier de verkeerde woningen op de verkeerde plaats worden gebouwd. 
GroenLinks heeft dan ook tegengestemd. Dat deden ook PvdA en D66. Een meerderheid was voor. 

Gemeenschappelijke Regelingen

Op verschillende beleidsterreinen werkt de gemeente Aa en Hunze nauw samen met andere Drentse gemeenten, vooral met de gemeenten Assen en Tynaarlo. Dat gebeurt vaak in zogenaamde gemeenschappelijke regelingen. Het gaat daarbij om de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD, alle 12 Drentse gemeenten), Publiek Vervoer, het Recreatieschap, de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD, alle 12 gemeenten), de Veiligheidsregio Drenthe (VRD, alle 12 gemeenten) en Werkplein Drentsche Aa (WPDA, met Assen en Tynaarlo). 
Publiek Vervoer is een samenwerkingsverband van alle Groninger en Drentse gemeenten en het Recreatieschap omvat alle Drentse gemeenten en de Friese gemeente Ooststellingwerf.

Jaarlijks worden in de gemeenteraad de begrotingen voor het komende jaar en de jaarrekeningen van het voorafgaande jaar besproken. Er moet dan een besluit worden genomen over de vraag of er bij één of meerdere regelingen een zogenaamde zienswijze wordt ingediend, waarin wordt aangegeven welke kritiek de gemeenteraad op de jaarstukken heeft en hoe die weggenomen kan worden. 
Aa en Hunze heeft nu bij de bestuurders van alle regelingen gevraagd financieel terughoudend te zijn vanwege het feit dat de gemeentelijke financiën de komende jaren bij alle gemeenten hoogstwaarschijnlijk onder forse druk komen te staan door een aanpassing van de uitkering uit het gemeentefonds in 2026, in bestuurderskringen het ‘ravijnjaar’ genoemd. (Via het gemeentefonds ontvangen alle gemeenten geld van het Rijk).
Het bestuur van de RUD heeft de gemeenten de vraag voorgelegd aan te geven of men het aantal arbeidsuren van RUD-medewerkers met 9 procent of met 5 procent wil laten stijgen. Het RUD adviseert dringend te kiezen voor 9 procent. Het college kiest voor 5 procent. De GroenLinks-fractie heeft een amendement van Gemeentebelangen waarin gekozen wordt voor 9 procent mede ondertekend, omdat de fractie het niet verantwoord vindt de aanpassing van de formatie te beperken tot 5 procent. De per 1 januari ingevoerde nieuwe Omgevingswet, het feit dat nog veel zaken onder het overgangsrecht vallen en het huidige personeelstekort zijn wat de fractie betreft overtuigende argumenten. Het amendement werd aangenomen. 

Ingekomen stukken

De raadsvergadering van 27 juni werd afgesloten met een viertal ingekomen stukken. De geagendeerde brieven gingen over het verlengen van het verblijf van zes statushouders op het adres Torenveen 9 in Gieterveen, over de stand van zaken rond de uitbreiding van openbare basisschool De Dobbe in Gasselte, over de situatie met betrekking tot het al dan niet permanent mogen wonen aan de Zeegserweg in Schipborg en over het aflopende voorkeursrecht voor een perceel in Annen. Over Torenveen heeft Jannie Schonewille gevraagd hoe het zit met de nieuwe taakstelling voor statushouders. Aa en Hunze blijkt de opdracht te hebben voor 1 juli 2024 dertig statushouders onder te brengen. 

Tenslotte

Woensdag 26 juni was er in de Magnuskerk in Anloo een gezamenlijke bijeenkomst van leden van de PvdA en GroenLinks. Bedoeling was om nader kennis met elkaar te maken om ons vervolgens wat gemakkelijker te kunnen voorbereiden op eventueel gezamenlijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026. Met een dertigtal aanwezigen en geanimeerde gesprekken onder het genot van een hapje en een drankje was het een geslaagde avond. Wordt vervolgd. 

Op donderdag 4 juli is er in de hal van het gemeentehuis tussen 19.00 en 20.00 uur gelegenheid afscheid te nemen van stoppend PvdA-raadslid Henk Santes. Henk is 18 jaar actief geweest in de gemeentepolitiek, waarvan twee jaar als wethouder. Iedereen die persoonlijk afscheid van hem wil nemen is van harte welkom. Tussen 20.00 uur en 21.00 uur is er nog een formele raadsvergadering, waarin de opvolger van Henk Santes, Henny van der Maas uit Gieten, wordt geїnstalleerd. Vanaf 21.00 uur is er deze avond in de raadszaal dan nog een informerende bijeenkomst over prestatieafspraken met woningcorporaties en de ruimte-voor-ruimteregeling. 

Wil je iets kwijt aan de fractie of het bestuur van GroenLinks dan kan dat via aaenhunze@groenlinks.nl 

De komende periode ligt het politieke werk in Aa en Hunze stil vanwege de zomervakantie. De eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering is op donderdag 19 september; aansluitend verschijnt de volgende Nieuwsbrief. 
De fractie komt na de vakantie voor het eerst weer bijeen op dinsdag 3 september om 20.00 uur in het gemeentehuis. Belangstellenden zijn, zoals altijd, van harte welkom.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze wenst iedereen een fijne zomer.