Holle Drift
Op de agenda stond onder meer de vaststelling van het bestemmingsplan Holle Drift in Schipborg. Omdat de Holle Drift een niet vitaal vakantiepark is zonder toekomstperspectief waar alleen maar permanent gewoond wordt is er voor gekozen het park een woonbestemming te geven. Het is de eerste concrete uitwerking van het al geruime tijd geleden ingezette beleid m.b.t. de transformatie van niet toekomstbestendige vakantieparken. De Holle Drift is een mooie locatie voor een kleinschalig woonwijkje midden in het dorp tussen de andere woningen. De GroenLinks-fractie heeft met het plan ingestemd, omdat de woningen die er nu staan alleen maar mogen uitbreiden als ze verduurzaamd worden. Verder moet het energie-label teruggebracht worden tot minimaal niveau B en het aantal woningen mag niet worden uitgebreid. GroenLinks was ook enthousiast over het beeldkwaliteitsplan voor de buitenruimte. Er is veel groen en het binnenterrein blijft onverkaveld. Dat wil zeggen dat er niet allemaal tuintjes komen met hekjes eromheen. Daarnaast spreken de ecologische uitgangspunten ons aan: een bij-vriendelijk(e) inrichting en beheer, een ecologische poel, een wadi waarin overtollig regenwater opgevangen kan worden enz. Kortom; een mooi project dat onze steun verdient.
Windmolens
Wie in Aa en Hunze woont en het woord windmolens ziet staan of hoort schrikt. Dat is niet nodig in dit geval, want in de gemeenteraad ging het over het vaststellen van een bestemmingsplan voor kleinschalige windturbines. Dat wil zeggen; molens niet hoger dan 15 meter. Het in de volgende raadsvergadering vast te stellen bestemmingplan maakt het mogelijk – onder bepaalde voorwaarden - kleine windmolens te plaatsen bij agrarische bedrijven in het buitengebied. GroenLinks is een voorstander van deze kleinschalige molens en vroeg de verantwoordelijke wethouder waarom het bouwen van deze molens niet ook op andere locaties dan bij agrarische bedrijven mogelijk is. Volgens wethouder Henk Heijerman is nu eerst gekozen voor molens bij agrarische bedrijven, omdat dit wat het bestemmingsplan betreft snel te regelen valt en is voor eventuele andere locaties meer tijd nodig om de zaak planologisch te regelen. ‘Wat we aanvullend ten opzichte van dit voorstel kunnen doen gaan we nu op een rij zetten,’ aldus de wethouder, tot tevredenheid van GroenLinks. Bij alle te plaatsen windmolens speelt de landschappelijke inpassing een belangrijke rol. Over twee weken zal in de raadsvergadering een besluit worden genomen over dit voorstel.
Overige zaken
De gemeenteraadsvergadering had verder niet veel spannends te bieden. Een paar ingekomen brieven, de jaarstukken van Biblionet Drenthe, waaruit blijkt dat de bibliotheken in Aa en Hunze het goed doen en de benoeming van een viertal leden van de Raad van Toezicht van de Stichting Primair Onderwijs Aa en Hunze.
Kennismakingsbijeenkomst
We hebben alle leden van GroenLinks in Aa en Hunze al enkele malen via de mail uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst op zondag 20 september om 15.00 uur in Anloo, het duurzaamste dorp van de gemeente. Dat doen we langs deze weg nu nog een keer. We verzamelen bij de mooie Magnuskerk en maken dan onder leiding van Albert Hovius een cultuurhistorische wandeling door het dorp, waarbij die duurzaamheid natuurlijk ook aan de orde komt. We sluiten de bijeenkomst af met een hapje en een drankje. Als je je nog niet hebt opgegeven kan dat nog via onderstaand mailadres.
Nieuwe website
Tenslotte wijzen we nog even op onze nieuwe website, waar veel informatie over GroenLinks-Aa en Hunze te vinden is en waar ook de Nieuwsbrieven van de fractie te lezen zijn. Wil je reageren op deze Nieuwsbrief of op een andere manier meedenken of meepraten met de GroenLinks-fractie: aaenhunze@groenlinks.nl