Opnieuw was de raadsvergadering beperkt van omvang.
Het eerste onderwerp dat 17 oktober geagendeerd stond was de Zienswijze bij de Uitgangspuntennotitie Nij Begun van de Noord-Drentse gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze. Op basis van deze Uitgangspuntennotitie werken deze drie gemeenten intensief samen om vorm en inhoud te geven aan een compensatieplan voor de schade door gaswinning voor Noord-Drenthe. Aanleiding voor dit project zijn de conclusies en aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.
De fracties in de gemeenteraad van Aa en Hunze hebben gezamenlijk een motie ingediend om de Zienswijze op onderdelen te verduidelijken en aan te scherpen. Deze motie werd in de raad unaniem gesteund.
De GroenLinks-fractie maakte bij monde van Marie Claire Neesen nog wel de opmerking dat het belangrijk is alert te blijven op het toekomstige behoud van de toegezegde compensatiemiddelen voor Groningen en Noord-Drenthe, omdat de signalen vanuit ‘Den Haag’ hieromtrent niet alleen maar positief zijn.
Deelname stichting Gemeentelijke Kredietbank.
Om een goed armoedebeleid te kunnen voeren is een goed functionerende kredietbank belangrijk. De Gemeentelijke Kredietbank Drenthe (GKB) voert allerlei taken uit op het gebied van schuldhulpverlening. De GKB is georganiseerd als een Gemeenschappelijke Regeling.
De gemeente Aa en Hunze is geen deelnemer in deze regeling, maar neemt diensten af via een Dienstverleningsovereenkomst. De GKB wordt per 1 januari 2025 om verschillende redenen verzelfstandigd, waardoor de mogelijkheid om diensten af te nemen zoals we dat gewend waren komt te vervallen.
De raad heeft nu unaniem besloten toe te treden tot stichting GKB Drenthe, zodat onze inwoners gebruik kunnen blijven maken van de schuldhulpverleningsdiensten.
GroenLinks vindt dit van groot belang voor een goed gemeentelijk armoedebeleid.
Ingekomen stukken
Er stond ditmaal slechts één ingekomen stuk op de agenda nl. een brief van het college over de evaluatie ‘Samen maak je de route.’ Het betreft een afgesproken werkwijze voor het sociaal domein, waarbij de inwoners van de gemeente meer centraal gezet worden en professionals beter aansluiten bij de leefwereld van de inwoners. Deze werkwijze is in opdracht van het college geëvalueerd. GroenLinks-fractielid Jannie Schonewille concludeerde op grond van de evaluatie dat het goed gaat met de samenwerking binnen het sociaal domein, maar dat er gewaakt moet worden voor al te vergaande vormen van formalisering binnen de sector. ‘Doe wat nodig is, maar laat het daarbij.’
Opiniërend ging het over de verlenging van het gemeentelijke rioleringsplan. Binnenkort komt dit besluitvormend op de agenda.
Tenslotte
De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en PvdA zijn in een paar gezamenlijke gesprekken aan het verkennen hoe het zit met de overeenkomsten en verschillen tussen beide fracties over allerlei gemeentelijke zaken.
Op deze wijze proberen beide fracties te onderzoeken hoe realistisch gezamenlijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026 is.
Ook de besturen van beide partijen houden zich met deze vraag bezig, omdat er voor eind dit jaar al concrete formele eerste stappen gezet moeten worden.
Natuurlijk zullen ook alle leden van beide partijen betrokken worden, immers, hoe er deelgenomen wordt aan de verkiezingen is uiteindelijk een besluit van de leden.
De fractie van GroenLinks is momenteel, net als de overige fracties, druk bezig met de voorbereiding voor de behandeling van de begroting voor 2025, een omvangrijke klus.
De behandeling in de gemeenteraad is op 7 en 13 november, aanvang 19.00 uur.
De vergadering op 7 november begint met het uitspreken van de algemene beschouwingen. In onze volgende Nieuwsbrief komen we hierop terug.
Voor contact met de fractie: aaenhunze@groenlinks.nl
Met vriendelijke groet,
de fractie van GroenLinks in de
gemeenteraad van Aa en Hunze