Na twee begrotingsvergaderingen en een ‘werkconferentie’ over bestaanszekerheid was er donderdag 28 november weer een reguliere, besluitvormende raadsvergadering.
De inhoudelijke agenda begon met het benoemen van twee nieuwe leden in het Regioberaad, het samenwerkingsverband van alle Groninger en de drie Noord-Drentse gemeenten achter Nij Begun. In het kader van Nij Begun valt er de komende 30 jaar 22 miljard euro te verdelen in genoemd gebied.
Om efficiënt besluiten te kunnen nemen is daartoe een gemeenschappelijke regeling opgericht. Namens de gemeenteraad van Aa en Hunze zijn Ina Oortwijn (Gemeentebelangen) en Arie Fonk (D66) hierin benoemd. Frits Klein Langenhorst (PvdA) is vervanger.
In de vorm van een motie nam de gemeenteraad nog unaniem een voorstel aan om enkele wijzigingen aan te brengen in een zienswijze bij de economische agenda van Nij Begun.
De GroenLinks-fractie heeft met de voorstellen ingestemd.
Dat deed de fractie ook met twee formele stukken over de benoeming van een lid van de Raad van Toezicht bij de gemeentelijke onderwijskoepel PrimAH en bij een aanpassing van de verordening rechtspositie raads- en commissieleden.
Overige voorstellen
Zonder er al te veel woorden aan vuil te maken zijn donderdagavond nog enkele andere voorstellen aangenomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bouw van een twee-onder-één-kap-woning op het adres Borgweg 35 in Schipborg. Om deze dubbele woning te kunnen bouwen moeten een oude boerderij met schuur worden gesloopt.
GroenLinks-raadslid Jannie Schonewille complimenteerde betrokkenen bij het project met het zorgvuldige participatietraject en de verslaglegging daarvan. Wel maakte ze nog de opmerking het jammer te vinden dat het in dit geval opnieuw niet gaat om woningen voor jongeren en/of senioren.
Een ander voorstel waarmee de fractie van GroenLinks heeft ingestemd is de verlenging van het gemeentelijke rioleringsplan met drie jaar. Op deze wijze is er meer tijd om het water- en rioleringsbeleid uit te werken in de nieuwe Omgevingswet en kunnen passende klimaat-adaptieve maatregelen worden getroffen.
Ingekomen stukken
Op de raadsagenda van 28 november stond een vijftal ingekomen stukken.
De eerste brief ging over Nij Begun, maar bevatte niets nieuws.
De tweede brief van het college betrof een door een extern bureau samengestelde gemeentelijke kerkenvisie. Welke kerkgebouwen staan er in de gemeente Aa en Hunze, welke kerken hebben nog een religieuze functie, hoe vitaal zijn de plaatselijke kerkgemeenschappen, hoe is de financiële positie van de kerkbesturen, hoe is de staat van onderhoud van de verschillende kerken en meer van dergelijke vragen komen in het rapport aan de orde.
Het uiteindelijke doel is niet om kerkelijke gemeenten te ondersteunen, maar beleid te ontwikkelen om kerkelijk erfgoed te behouden en te beschermen.
Omdat er in de gemeenteraad te weinig ruimte is om wat uitvoeriger op ingekomen stukken in te gaan heeft Lukas Koops gevraagd om de kerkenvisie als agendapunt te agenderen voor een volgende raadsvergadering.
In een ander ingekomen stuk ging het over het Soortenmanagementplan.
Het betreft hier een onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde dieren, zoals vleermuizen, in spouwmurenof andere ruimtes van woningen die geїsoleerd gaan worden.
Er is een onderzoek naar een aanbesteding uitgezet voor dorpskernen en het buitengebied. Geen enkel onderzoeksbureau heeft hiervoor belangstelling getoond. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een onderzoek in het buitengebied nogal arbeidsintensief en dus kostbaar is.
Het college gaat nu verder uitzoeken of het toch haalbaar is alleen in de dorpskernen nader onderzoek te laten doen.
Ingekomen stuk nummer vier betrof een brief van het college over de verkeersveiligheid bij camping De Hondsrug langs de Annerweg. Langs deze weg parkeren bezoekers van de camping op grote schaal en dat levert regelmatig verkeersonveilige situaties op.
In een gesprek met de campingeigenaar heeft VVD-wethouder Heling afgesproken dat er meer ruimte voor parkeren op eigen terrein zal worden gerealiseerd als de camping opnieuw wordt ingericht. GroenLinks vindt dit te vrijblijvend, ook omdat volstrekt onduidelijk is wanneer de campingeigenaar zijn terrein wil herinrichten.
Dat de Annerweg een 60 km-weg zal worden zet geen zoden aan de dijk, want op het weggedeelte waar massaal geparkeerd wordt is dat al het geval.
De laatste ingekomen brief ging over de realisatie van een zorghotel of logeerhuis, waar Gemeentebelangen en PvdA een tijd geleden in een motie om gevraagd hebben. Na onderzoek is de conclusie van het college van B & W dat zo’n zorghotel in de gemeente niet haalbaar is en de behoefte relatief gering.
Jannie Schonewille heeft bij de behandeling van deze brief nog eens het belang van goede, gevarieerde respijtzorg benadrukt.
Tenslotte
Woensdag 11 december is er een algemene ledenvergadering van GroenLinks Aa en Hunze.
Naast enkele huishoudelijke zaken is het belangrijkste agendapunt het te nemen besluit over de vraag of GroenLinks in maart 2026 zelfstandig of samen met de PvdA deelneemt aan de Gemeenteraadsverkiezingen en daarna één gezamenlijke fractie zal vormen.
Over dit onderwerp is binnen GroenLinks al vaker van gedachten gewisseld, maar tijdens de ledenvergadering van 11 december zal er een formeel besluit genomen moeten worden.
Leden van GroenLinks hebben daarvoor een uitnodiging ontvangen.
Voor vragen, opmerkingen, informatie of wat dan ook: aaenhunze@groenlinks.nl
Met vriendelijke groet,
de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad
van Aa en Hunze