De gemeenteraadsvergadering van donderdag 30 januari werd voor een belangrijk deel gebruikt om de agenda van de vergadering van twee weken geleden af te werken. Dat was door tijdsgebrek toen niet gelukt.
Mobiliteitsplan
Bij de behandeling van het Mobiliteitsplan waren in de vergadering van 16 januari twee amendementen ingediend om het plan aan te passen. Opmerkelijk was dat het ene wijzigingsvoorstel afkomstig was van de fractie van Gemeentebelangen en het andere van PvdA/VVD. De coalitiepartners waren het dus niet met elkaar eens. Omdat bij het in stemming brengen van het meest vergaande amendement – dat van Gemeentebelangen - door de afwezigheid van één raadslid de stemmen staakten moest het voorstel op 30 januari opnieuw in stemming worden gebracht. Bij die gelegenheid waren 10 stemmen vóór (Gemeentebelangen en CDA) en 11 tegen. Het andere amendement (van PvdA en VVD) kreeg naast deze beide partijen ook de steun van D66 en GroenLinks. Een meerderheid van 11 stemmen dus. Het Mobiliteitsplan werd uiteindelijk aangenomen met 11 stemmen vóór en 10 tegen.
Opiniërend
Voor de twee voorstellen die de vorige maal opiniërend op de raadsagenda stonden was toen helemaal geen tijd meer beschikbaar, waardoor ze afgelopen donderdag opnieuw geagendeerd waren. Het gaat daarbij om de Startnotitie Omgevingsvisie en de Reïntegratieverordening Participatiewet.
De bespreking van de Startnotitie leverde een levendige discussie op. Op deze onderwerpen komen we terug als ze besluitvormend worden besproken.
Brandweer
De raad moest in de laatste vergadering besluiten nemen over de organisatie van de brandweeropleidingen in Noord-Nederland. Het eerste besluit ging over de koppeling van de Stichting Brandweeropleidingen Noord aan de Veiligheidsregio Drenthe en het tweede besluit betrof een drietal documenten die formeel bekrachtigd moesten worden om de nieuwe onderlinge relatie tussen de noordelijke brandweerorganisatie en de Veiligheidsregio Drenthe officieel vast te leggen.
Griffiejaarplan
De gemeenteraad van Aa en Hunze wordt bij zijn werkzaamheden ondersteund door de griffie. Dit is bij de invoering van het dualisme in de Gemeentewet opgenomen. De griffie stelt jaarlijks een plan op waarin kort teruggeblikt wordt op het voorbije jaar, waarna de activiteiten worden beschreven die de griffie in het komende jaar extra zal uitvoeren naast de zogenaamde basistaken. Hierbij wordt de input van de raadsfracties uit het jaarlijkse rondje langs de fracties meegenomen.
De Werkgeverscommissie, bestaande uit een aantal raadsleden, bespreekt de voortgang van het Griffiejaarplan drie keer per jaar.
In 2025 worden extra activiteiten ontplooid in verband met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026.
’t Ruige Veld
Op de agenda van 30 januari stonden slechts twee ingekomen stukken. De ene brief betrof een subsidieregeling voor de aanpak van woningisolatie in het buitengebied van Groningen en een deel van Drenthe in het kader van het project Nij Begun.
De tweede brief ging over de stand van zaken met betrekking tot ’t Ruige Veld bij Rolde. ’t Ruige Veld is op dit moment voor een deel een zorginstelling, waar een beperkte groep bewoners ook ‘s nachts mag verblijven, maar daar verzetten veel raadsleden en ook het College van B & W zich al een aantal jaren tegen. Gedurende deze tijd zijn door de gemeente verschillende juridische procedures gevoerd tegen de eigenaar en de zorgverlener van ’t Ruige Veld, die de gemeente keer op keer verliest.
Op het gemeentehuis wil men op de betreffende locatie liever woningen bouwen, zo bleek al een aantal jaren geleden. De discussie ging alleen over het aantal woningen.
De GroenLinks-fractie heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de bewoners op ’t Ruige Veld moeten kunnen blijven, omdat er anders geen plek voor ze is en omdat het een prima locatie is voor zorgverlening. Ook is de fractie van mening dat het ongepast is om sociaal-maatschappelijke problematiek met ruimtelijke maatregelen op te lossen.
Wordt vervolgd.
Tenslotte
Tot zover wat er te melden valt over de laatste raadsvergadering.
De eerstvolgende besluitvormende bijeenkomst is op donderdag 13 februari.
Wil je contact met de fractie van GroenLinks of met het bestuur: aaenhunze@groenlinks.nl
Meld je aan als je zin hebt om actief te worden, we kunnen extra menskracht goed gebruiken.
Met vriendelijke groet,
de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad
van Aa en Hunze