De laatste besluitvormende raadsvergadering was op donderdag 13 februari. Het is geen drukke periode in de gemeentepolitiek van Aa en Hunze, want op 20 en 27 februari zijn er geen raadsvergaderingen. De GroenLinks-fractie heeft zich al meerdere malen afgevraagd waarom de verdeling van de werkzaamheden zo onevenwichtig is.
Verkiezingsoverleg
Op dinsdagavond 11 februari kwamen de raadsfracties van PvdA en GroenLinks, de besturen van beide afdelingen en de wethouder bij elkaar in het dorpshuis in Annen om het voor de eerste keer te hebben over een lokaal verkiezingsreglement voor de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA. Op basis van dit reglement moet een aantal zaken geregeld en vastgelegd worden. Er is onder andere gepraat over de naam van de samenwerkende partijen, de wijze van kiezen van de lijsttrekker en de overige kandidaten, over de samenstelling van de kandidatencommissie en over een programmacommissie. Het wordt nog een hele klus om een lijst samen te stellen waar voldoende recht wordt gedaan aan zowel GroenLinks als PvdA als ook aan de kwaliteit van de verschillende kandidaten. Afgesproken is dat er een kandidatencommissie zal worden benoemd met vier leden; twee vrouwen en twee mannen. Elke partij levert een man en een vrouw. Van het grootste belang is dat er voldoende gekwalificeerde kandidaten op onze kieslijst komen te staan. Wij hopen dat veel leden van GroenLinks en PvdA zich hiervoor op korte termijn zullen melden. De beide fracties gaan samen een verkiezingsprogramma schrijven. Op daartoe geëigende momenten zullen Algemene Leden Vergaderingen samengeroepen worden om een oordeel te geven over de tot dan toe ontwikkelde initiatieven.
De raadsvergadering
Een interessant stuk was de sociale agenda Nij Begun voor Groningen en Noord-Drenthe. Na de parlementaire enquête kondigde het kabinet aan een ‘nij begun’ te willen maken en de regio weer perspectief te willen bieden. Het doel is de brede welvaart in onze regio binnen één generatie op het landelijk gemiddelde te brengen. De sociale agenda draagt daaraan bij op de gebieden leefbaarheid, kansen voor kinderen, gezondheid, armoedebestrijding en participatie. Er is een agenda gemaakt met zestien maatregelen. Fractievoorzitter Marie Claire Neesen noemde Nij Begun een stevig document waar 30 jaar aan gewerkt kan worden om de gewenste doelstellingen te bereiken. Er was bij de raad geen behoeft een zienswijze of een motie in te dienen.
Het vaststellen van de reïntegratieverordening Participatiewet was het andere besluitvormende stuk op de agenda. Deze reïntegratieverordening gaat over de wijze waarop de gemeente invulling geeft aan de reïntegratietaak voor inwoners met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De huidige verordening moet worden aangepast in verband met landelijk beleid dat de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking moet vergroten. Dit zogenaamde ‘breed offensief’ heeft geleid tot wijzigingen in de participatiewet. Gemeenten zijn nu verplicht om een breed aanbod van reïntegratievoorzieningen op te nemen in de verordening voor inwoners met een arbeidsbeperking. Zo is duidelijk voor inwoners en werkgevers welke ondersteuning mogelijk is. Dit moet in een aangepaste verordening verwerkt worden. GroenLinks steunde het voorstel.
Ingekomen brieven
Er stonden afgelopen donderdag drie ingekomen brieven op de agenda; een brief van het college over de uitkomsten van een cliëntervaringsonderzoek jeugd 2023 - 2024, een brief inzake de stand van zaken doordecentralisatie beschermd wonen maatschappelijke opvang en een schrijven van het college betreffende de grondprijzenbrief gemeente Aa en Hunze. GroenLinks was van mening dat grondprijzenbrieven uit verschillende jaren beter met elkaar vergeleken moeten kunnen worden.
Opiniërend stond een onderzoek van de Rekenkamer naar laaggeletterdheid op de agenda. Belangrijkste conclusie is dat laaggeletterde inwoners van de gemeente met Nederlands als tweede taal goed bereikt worden en inwoners met Nederlands als moedertaal bijna niet. Er zullen dus initiatieven ontplooid moeten worden om ook toegang te krijgen tot deze groep inwoners.
Oproep landelijk vuurwerkverbod
De GroenLinks-fractie heeft donderdagavond een motie ingediend waarin het college opgeroepen wordt richting het Kabinet en de Tweede Kamer een duidelijk signaal af te geven dat het wenselijk is te komen met een landelijk verbod op bezit, verkoop en afsteken van consumentenvuurwerk. De indieners sluiten aan bij het gegeven dat het draagvlak onder de bevolking voor een verbod op consumentenvuurwerk steeds groter wordt. Het bepleite verbod geldt niet voor het schieten met carbid vanwege de cultuurhistorische betekenis hiervan.
De motie kreeg drie stemmen van GroenLinks, één van de PvdA en één van het CDA.
Vragen Het Ruige Veld
Over ’t Ruige Veld is de laatste tijd veel te doen geweest. Het ging daarbij vooral over het bewerkstelligen van een voorbereidingsbesluit om daarmee uitbreiding van de nachtzorg op deze locatie onmogelijk te maken. Het college stelt de raad nu voor om in de raadsvergadering van 6 maart dit besluit in te trekken, omdat ze nu wel mogelijkheden gaat bieden voor de uitbreiding van de nachtzorg. GroenLinks heeft zich verzet tegen dit voorbereidingsbesluit. De fractie vraagt zich ook af of deze keuze wel op basis van complete en juiste argumenten is gemaakt. Was de informatie wel juist? Afgelopen donderdagavond heeft Janny Schonewille namens de fractie van GroenLinks tijdens het vragenhalfuur een aantal kritische vragen gesteld. Ook heeft de fractie gevraagd alle informatie over dit onderwerp vóór 6 maart openbaar te maken.
Tenslotte
De eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering waar in deze Nieuwsbrief aandacht aan zal worden besteed is op donderdag 6 maart. Contact met fractie en/of bestuur kan, zoals altijd, via aaenhunze@groenlinks.nl
Met vriendelijke groet,
de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad
van Aa en Hunze