Donderdag 20 maart was er weer een raadsvergadering met opnieuw een bescheiden agenda. Er waren slechts twee inhoudelijke voorstellen waarover besloten moest worden; de startnotitie van de Omgevingsvisie en de bouw van een twee-onder-één-woning aan de Borgweg in Schipborg.
Mondelinge vragen
Tijdens het vragenhalfuur aan het begin van de vergadering stelde GroenLinks-fractievoorzitter Marie Claire Neesen samen met Alja Boelen van Gemeentebelangen een aantal vragen aan het college over de plannen kernafval op te slaan in de bodem. In Aa en Hunze staan Anloo, Schoonloo en Gasselte op de lijst met potentiële locaties. Beide vragenstellers wilden weten op welke wijze het college met dit onderwerp bezig is. Burgemeester Hiemstra liet weten dat het college deze afvalopslag niet wil en dat heeft verwoord in een zienswijze. De verschillende fracties moeten zelf beoordelen of ze ook een zienswijze willen indienen. Hiemstra liet ook weten het verwerpelijk te vinden dat er vanuit Den Haag geen enkele vorm van communicatie is over dit onderwerp.
GroenLinks stelde ook nog mondelinge vragen over het te bouwen Cultuurhuis Gieten op het terrein van het Dr. Nassau College in deze plaats. Door de groei van het aantal leerlingen van de Gieter middelbare school blijkt er geen ruimte meer te zijn voor dit Cultuurhuis en heeft het college de plannen in de ijskast gezet. Alles ligt voorlopig dus weer stil. Het college denkt na over wat er nu moet gebeuren. Er ligt in ieder geval geen plan B. in de kast.
Startnotitie Omgevingsvisie
De Omgevingswet is per 1 januari 2024 van kracht geworden en dat betekent dat er nu gewerkt wordt aan de Omgevingsvisie. De ontwikkeling van deze visie begint met het vaststellen van een Startnotitie. Deze Startnotitie stond ter vaststelling op de raadsagenda. In twee opiniërende vergaderingen had GroenLinks-commissielid Kyra Wudich er eerder al veel over gezegd. Nu voerde Jannie Schonewille het woord. Zij constateerde dat er het nodige is gedaan met de eerdere opmerkingen. In de recreatieve sector gaat het voortaan niet meer automatisch om groei, maar om toekomstbestendigheid; een neutrale benadering en wat GroenLinks betreft niet synoniem met groei. Ook wat de landbouw betreft gaat het voortaan om toekomstbestendigheid. Het thema bestrijdingsmiddelen blijft niet langer onbesproken. Landbouw wordt nog wel steeds de belangrijkste drager van het landelijk gebied genoemd. Dat ziet GroenLinks genuanceerder. Jannie Schonewille benadrukte nogmaals het belang van natuur en landschap. Ook wees ze op de betekenis van goed (drink)waterbeheer. Er moet gewerkt worden aan een zorgvuldige balans tussen belangen en functies. Daarom is het volgens GroenLinks een goede keus om zowel de Natuur en Milieufederatie als de NLTO bij het verdere traject van de Omgevingsvisie te betrekken. De GroenLinks-fractie heeft ingestemd met de Startnotitie. De fracties van VVD en Gemeentebelangen hebben een amendement ingediend waarin zij voorstellen een alinea in de Startnotitie te vervangen door een andere tekst. Meer aandacht voor landbouw en minder voor natuur; daar komt de wijziging op neer. Beide fracties wilden de term ‘gewasbeschermingsmiddelen’ geschrapt zien. Dat geldt ook voor het begrip ‘biodiversiteit.’ Gemeentebelangen en VVD stemden voor en hadden daarmee een meerderheid.
Woningbouw in Schipborg
In Schipborg is de afgelopen tijd een plan ontwikkeld voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning. Om deze dubbele woning met schuur te kunnen bouwen moet een bestaande boerderij met voormalige stallen worden gesloopt. Om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen moet de gemeenteraad verklaren geen bezwaar te hebben tegen het afwijken van het bestemmingsplan, omdat het nieuwe pand voor een deel buiten het bouwvlak wordt gebouwd. Bij de raadsstukken was een participatieverslag gevoegd. De initiatiefnemers van het bouwproject hebben het plan met de belanghebbenden in de directe omgeving besproken en het resultaat hiervan vastgelegd. Alle betrokkenen hebben positief gereageerd. De GroenLinks-fractie is van mening dat dit een goed voorbeeld is van participatie. De fractie heeft het bouwplan gesteund, omdat er sprake is van verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, waarbij het open landschap en het landelijke karakter met zichtlijnen naar het omliggende gebied behouden blijft. Het project past binnen het rijks – provinciaal - en gemeentelijke beleid.
Ingekomen stukken
Er stonden ditmaal drie ingekomen stukken op de agenda; een brief van het college over het wijzigen van de samenstelling van de Raad van Toezicht van Attenta, een brief van het college over de voorlopige analyse consultatieverslag Groningenwet en een brief over de zogenaamde Managementletter 2024. Deze Managementletter is een door de accountant opgesteld rapport waarin een oordeel wordt gegeven over de interne beheersing van de geldstromen. Daarnaast worden er bevindingen, aanbevelingen en verbeterpunten genoemd in het kader van de jaarrekeningcontrole. De accountant geeft aan dat de gemeente de processen beheersmatig op orde heeft en noemt enkele verbeterpunten. Hierbij gaat het om de implementatie van de rechtmatigheidsverantwoording, het leveranciersmanagement en de verwerking van de subsidies.
Motorcross
Buiten de raadsvergadering om heeft de fractie van GroenLinks schriftelijke vragen gesteld over een offroad motorcross van 50 km door Eext en omgeving, georganiseerd door de Stichting Motor GP Eext. We weten dat er inwoners zijn die dit evenement ervaren als ernstige overlast, maar er niet over durven te klagen om niet afgeschilderd te worden als ‘azijnzeikers.’ Het evenement veroorzaakt, met name als je geen liefhebber bent van motorsport, een dag ernstige en zeer irritante overlast. Aan of vlakbij de route heb je een hele dag geluidsoverlast, last van de stank, er ligt modder op de weg, bermen worden kapot gereden en er zijn onveilige verkeerssituaties. Bovendien is een dergelijk evenement niet meer van deze tijd, gezien de overlast aan natuur, stikstof, fijnstof etc. In deze tijd moet er juist alles aan gedaan worden om binnen onze gemeente duurzame mobiliteit te bevorderen. Om op te komen voor al die inwoners die hun mond houden om niet als zeurpiet en onverdraagzaam weggezet te worden, heeft de fractie van GroenLinks, net als in 2020 en 2023, een serie kritische schriftelijke vragen gesteld aan het college van B & W.
Tenslotte
Op woensdag 2 april is er een algemene ledenvergadering van GroenLinks. Op de agenda staat onder meer het met de PvdA overeengekomen verkiezingsreglement, waarin allerlei zaken rond de gezamenlijke deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen staan verwoord.
De vergadering vindt plaats in de Boerhoorn in Rolde en begint om 20.00 uur. Via de mail hebben alle leden inmiddels een uitnodiging met agenda ontvangen.
We doen op deze plaats nogmaals een beroep op de leden van GroenLinks zich aan te melden voor een plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026.
Je kunt natuurlijk ook namen van anderen doorgeven. Contact is mogelijk via aaenhunze@groenlinks.nl
Met vriendelijke groet,
de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraaad
van Aa en Hunze