Inleiding

Donderdag 30 mei was er een besluitvormende raadsvergadering met een beperkte agenda. Een week eerder had de gemeenteraad de nota Integraal Veiligheidsbeleid 2024-2027 nog vastgesteld, omdat dit punt een week eerder door tijdgebrek was blijven liggen. 
De GroenLinks-fractie heeft aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid op diverse plekken binnen de gemeente en voor ondermijning. 
Wat die ondermijning betreft heeft Marie Claire Neesen gevraagd daarover binnenkort een werkconferentie te organiseren. Vragen die dan aan de orde zouden kunnen komen: wat verstaan we in Aa en Hunze onder ondermijning, wat zien we aan ondermijnende activiteiten, welke dreigingen zijn er concreet en waar moeten we vooral zelf, als raad, alert op zijn? 
Het college stond welwillend tegenover het voorstel van een conferentie over dit thema. 

De Hondsrug en Eexterkoele

Op de agenda voor donderdag 30 mei stond het Bestemmingsplan Buitengebied Eexterkoele en de Hondsrug. Het gaat hier om een integraal bestemmingsplan voor beide recreatieterreinen. 
De Hondsrug is een recreatiebedrijf aan de Annerweg bij Eext dat gevitaliseerd moet worden, Eexterkoele wordt getransformeerd, wat wil zeggen dat er niet alleen recreatief verbleven kan worden, maar dat er ook permanent gewoond mag worden. 

Camping De Hondsrug gaat uitbreiden door de ingebruikname van een strook landbouwgrond en grenst daardoor straks aan de Eexterkoele. 
Lukas Koops heeft namens GroenLinks opgemerkt het geen goed plan te vinden. Permanent wonen (Eexterkoele) en recreëren (de Hondsrug) worden te dicht bij elkaar gebracht en dat zal ongetwijfeld leiden tot problemen. Verder heeft GroenLinks aandacht gevraagd voor parkeerproblemen en verkeersveiligheid bij de Hondsrug, de mate van uitbreiding van het aantal verblijfseenheden op het terrein en het al dan niet gewenst zijn van de combinatie permanent wonen en recreëren op hetzelfde terrein. GroenLinks vindt dit geen goede keus. 
Het feit dat de Eexterkoele getransformeerd wordt in een park waar permanent gewoond mag worden vindt de fractie ongewenst. Er ontstaat op deze wijze een soort woonenclave in het buitengebied, die geen enkele verbinding heeft met een bestaande dorpskern. GroenLinks heeft tegen het voorstel gestemd. Alleen D66 deed dat ook. 

 

Soorten Management Plan

Het Soorten Management Plan (SMP) is een project waarbij particulieren die hun woning willen isoleren geholpen worden bij het onderzoeken van hun woning op de aanwezigheid van dieren, zoals bijvoorbeeld vleermuizen en vogels. Die zijn vooral te vinden in spouwmuren en onder daken. Zo’n onderzoek is tegenwoordig verplicht. Het gaat daarbij, na een Europese aanbesteding, om het inschakelen van een ecologisch adviesbureau, dat verantwoordelijk is voor een dergelijk onderzoek. Individuele onderzoeken worden overbodig gemaakt door gebieds-breed onderzoek met aansluitend gebiedsbrede compensatiemaatregelen. 
Het SMP ontzorgt particulieren wat betreft regelgeving en extra kosten. Discussie was er over het feit dat het SMP alleen bedoeld is voor de dorpskernen en niet voor het buitengebied. 
De GroenLinks-fractie heeft nog opgemerkt dat het mooi zou zijn als we dit soort maatregelen niet alleen maar nemen, omdat het wettelijk vereist is, maar dat we inzien dat die wetten er zijn omdat we een enorm verlies aan soorten meemaken. Deze zoveel mogelijk beschermen is een levensnoodzaak. 
De gemeenteraad heeft voor het opstellen van een SMP een budget van 575.000,- euro beschikbaar gesteld. Een tijdens de vergadering aangepast en breed gesteund amendement van D66 heeft er toe geleid dat het college gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om niet alleen de inwoners van de dorpen, maar ook bewoners van het buitengebied te laten profiteren van het SMP. Wordt dus vervolgd.

Benoeming leden Raad van Toezicht Stichting PrimAH 

De Raad van Toezicht van de Stichting PrimAH, de overkoepelende bestuurlijke organisatie van het primair onderwijs in de gemeente Aa en Hunze, heeft door vertrek van enkele leden twee nieuwe bestuurders nodig. Deze leden worden door de gemeenteraad benoemd. Mevrouw R. Timmermans-Linnenkoper en de heer F. Vinke werden door de raad unaniem benoemd.

Evaluatie en herijking armoedebeleid

Opiniërend stond het armoedebeleid van de gemeente Aa en Hunze op de agenda. GroenLinks heeft daar bij monde van Jannie Schonewille verschillende opmerkingen over gemaakt en diverse vragen gesteld. Bij de besluitvormende behandeling in de raad komen we er in onze Nieuwsbrief op terug. 

Tenslotte 

Tot zover de besluitvormende raad van 30 mei. Deze Nieuwsbrief verschijnt kort voor de Europese verkiezingen die op donderdag 6 juni gehouden worden. Te hopen valt dat de opmars van radicaal-rechts tot staan gebracht kan worden. En natuurlijk hopen we op een goed resultaat voor GroenLinks/PvdA. 

Ondertussen blikken we ook al vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026. Op woensdag 26 juni is er een gezamenlijke bijeenkomst voor leden van GroenLinks en PvdA in Aa en Hunze. 
De bijeenkomst is bedoeld als een eerste kennismaking met elkaar. Nadere informatie volgt, maar het is goed de datum alvast te noteren in de agenda. 

Ondertussen blijven we als GroenLinks-fractie bereikbaar via aaenhunze@groenlinks.nl 

Met groet,

de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze