In deze Nieuwsbrief aandacht voor de raadsvergadering van donderdag 13 juni.

Het armoedebeleid

Tijdens deze vergadering stond de Evaluatie en herijking van het armoedebeleid besluitvormend op de agenda. Jannie Schonewille nam dit onderwerp voor haar rekening. 
In november 2022 heeft GroenLinks samen met D66 en de PvdA een motie ingediend om wat voorzetten te geven voor het armoedebeleid. Slechts een deel hiervan is terug te vinden in het nu voorgestelde nieuwe beleid. 
GroenLinks vindt het belangrijk dat bij het vaststellen van eigen regelingen, zoals het aanvragen van invalidenparkeerkaarten of startersleningen, gekeken wordt naar de consequenties voor mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld leges moeten tevoren betaald worden, maar worden niet terugbetaald als blijkt dat je niet voor de regeling in aanmerking komt. Samen met D66 heeft GroenLinks opnieuw een motie ingediend waarbij de fracties de wethouder verzoeken om te kijken wat mogelijk is met als voorbeeld de gemeente Almelo waar met een Armoede Effect Rapportage gemeentelijk beleid wordt getoetst op de gevolgen voor mensen met lage inkomens. 
Wethouder Ten Brink was van mening dat een dergelijk onderzoek te veel tijd en geld kost en daarom raadde ze de motie af. In de stemming haalde de motie het ook niet, want Gemeentebelangen en de VVD stemden tegen. 

Contra-productief

De gemeente heeft veel voorzieningen om inwoners met een laag inkomen financieel te ondersteunen. Niet alle voorzieningen zijn goed bekend. Van sommige wordt nauwelijks gebruik gemaakt. Soms werken regelingen contraproductief; als mensen er gebruik van maken komen ze niet in aanmerking voor andere vormen van inkomensondersteuning. 

Samen met D66 heeft GroenLinks een amendement ingediend om te onderzoeken wat het effect is van het gebruik maken van voorzieningen op het inkomen. 
De wethouder wees het voorstel af, opnieuw op grond van kosten en tijdsbeslag en ook in de raad was er geen meerderheid. Wij waren het eens met het amendement van D66 dat het armoedebeleid best wat ambitieuzer kan. Gestreefd moet worden naar een sluitend huishoudboekje voor iedereen en dat het gebruik van voorzieningen en kindregelingen significant toeneemt. Het amendement hierover haalde het wel. 

Nog twee moties

Dan waren er nog twee moties. Gemeentebelangen wil onderzoeken of het mogelijk is de zogenaamde Kansenkaart in Aa en Hunze in te voeren. De Kansenkaart is een kaart met alle inkomensverstrekkende voorzieningen in de gemeente. Alle huishoudens in de gemeente ontvangen een kansenkaart en kunnen zo snel en gemakkelijk nagaan welke voorzieningen er zijn en of men ervoor in aanmerking komt. 
Alle fracties vonden dit een prima idee en de motie erover werd dan ook aangenomen.

Tenslotte heeft de PvdA een motie ingediend om onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor gratis openbaar vervoer voor mensen met een laag inkomen tijdens de daluren, dus vanaf 9 uur ’s ochtends. In de Groninger gemeenten Hogeland en Eemsdelta is dit een succes. 
De GroenLinks-fractie had bedenkingen. Leidt dit initiatief bijvoorbeeld tot schoolverzuim vanwege die daluren? Tijdens de discussie hierover bleek dat het OV-bureau al bezig is met een inventarisatie van de belangstelling voor dit initiatief. 
De wethouder gaf aan eerst dit onderzoek van het OV-bureau te willen afwachten. 
De PvdA wilde toch dat de gemeente Aa en Hunze zelf onderzoek ging doen, specifiek voor Aa en Hunze en diende de motie toch in. 
Net als de andere fracties stemde GroenLinks tegen.

Nij Begun

Besluitvormend stonden ook de sociale agenda Nij Begun en een zestal ingekomen stukken op de agenda van 13 juni. 
De gemeente Aa en Hunze is net als de Groninger gemeenten nauw betrokken bij de problematiek van de aardgaswinning, de daardoor veroorzaakte schade en de compensatie daarvoor. Wat Nij Begun betreft was het de bedoeling kennis te nemen van de voorgestelde doelen van de sociale agenda van Nij Begun als kader voor de verdere uitwerking van deze sociale agenda. 
Marie Claire Neesen heeft namens GroenLinks opgemerkt zorgen te hebben over het behoud van het cultureel erfgoed met bevingsschade. Verder mist de fractie de consultatie in de Drentse dorpen en inloopbijeenkomsten in de gemeente Aa en Hunze. Tenslotte verwoordde GroenLinks de zorgen over het draagvlak voor het ingezette beleid in Den Haag bij het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer.

Opiniërend stonden de bouw van 8 woningen aan de Annerstreek in Annen en de jaarrekeningen 2023 en de begrotingen voor 2025 van de gemeentelijke regelingen waar Aa en Hunze aan mee doet op de agenda. Over de bouwplannen in Annen had GroenLinks nogal wat op te merken, maar daarover de volgende keer meer. 

De eerstvolgende besluitvormende vergadering van de gemeenteraad is op donderdag 27 juni. Die vergadering begint al om 19.00 uur. 

De fractie is altijd bereikbaar via aaenhunze@groenlinks.nl 

Vriendelijke groet,
de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze