De raad van 9 december

Afgelopen donderdagavond stonden er, naast een aantal ingekomen stukken, alleen maar voorstellen op de agenda waarover besluitvormend gesproken werd. De meeste woorden werden besteed aan de Najaarsnota en aan een voorstel over het adviesrecht van de gemeenteraad bij afwijkingen van het Omgevingsplan. Simpel gezegd komt het erop neer dat besloten moest worden over de vraag wie over een lijst met allerlei plannen en voornemens beslissingsbevoegdheid heeft, het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad. GroenLinks is van mening dat zoveel mogelijk zaken bij de raad terecht horen te komen. Met dat doel is ook een amendement ingediend met als strekking dat de limitatieve lijst geschrapt moet worden en vervangen door de zin dat alle plannen, waarbij afgeweken wordt van het van toepassing zijnde beleid, in de gemeenteraad aan de orde moeten komen. Ook uit het oogpunt van democratische betrokkenheid en transparantie vindt GroenLinks dit belangrijk. Als zaken alleen in het college behandeld worden en niet in de raad onttrekt de besluitvorming zich immers aan de inwoners van de gemeente. Andere fracties vinden dit blijkbaar geen probleem, want er was geen steun voor het amendement van GroenLinks. We hebben ons voorstel daarom teruggetrokken. Ook een minder vergaand voorstel van ons was kansloos. Een verbazingwekkende gang van zaken. Waar wel steun voor was, was voor een amendement van Gemeentebelangen en VVD om de passage over de agrarische sector aan te passen. De motivatie hiervoor was onduidelijk, maar de boerenlobby in de raad was weer eens succesvol; het voorstel werd aangenomen. GroenLinks stemde tegen.

Een tweede belangrijke agendapunt was het voorstel over toezicht en handhaving Sociaal Domein. Onder het kopje De meeste mensen deugen hebben wij daar in Nieuwsbrief 29 al aandacht aan besteed. Het ging bij de bespreking over de vraag of de nieuwe, aangescherpte, verordening door de raad geaccepteerd kon worden. De verordening geldt voor vijf gemeenten in Noord en Midden Drenthe. Begrippen als controleren, sanctioneren en terugvorderen spelen in de aangepaste verordening volgens GroenLinks een te belangrijke rol. De vergelijking met de landelijke toeslagenaffaire dringt zich op. GroenLinks heeft het voorstel van het college gesteund, maar wel uitdrukkelijk gepleit voor de menselijke maat, een individuele benadering en de grootst mogelijke zorgvuldigheid bij terugvorderingen. Twee weken geleden bij een eerdere behandeling van het voorstel heeft GroenLinks-wethouder Co Lambert in zijn beantwoording onze zorgen voor een deel weggenomen en dat deed hij in de raadsvergadering opnieuw, maar de fractie blijft het jammer vinden dat in de nieuwe verordening het wantrouwen nog zo prominent aanwezig is. In een crisissituatie zal de formele inhoud van de verordening vermoedelijk belangrijker blijken te zijn dan de woorden van de wethouder.

Op de agenda stonden verder nog de subsidieaanvraag en jaarrekening van Icare, de vaststelling van het controleprotocol 2021, de Najaarsnota 2021 en een voorstel over asverstrooiing. Het laatste voorstel houdt in dat as, als bedoeld in de wet op de lijkbezorging, op een door de overledene of nabestaande(n) gewenste plek verstrooid mag worden en niet alleen op een permanent daartoe bestemd terrein. De enige voorwaarde is nog dat de eigenaar van het terrein toestemming moet geven.

najaar

De Najaarsnota

De septembercirculaire van het rijk had er een paar weken geleden al voor gezorgd dat de financiële positie van de gemeente Aa en Hunze er een stuk beter uit ging zien dan waar vanuit gegaan werd, maar de Najaarsnota zorgde voor nog meer tevredenheid binnen het gemeentehuis. Door om verschillende redenen niet uitgegeven middelen en diverse meevallers kan er ongeveer anderhalf miljoen euro in de gemeentekas bijgeschreven worden. Het voorstel negen ton in de Vrije Algemene Reserve (VAR) te stoppen werd breed gedragen. Het voorstel om de resterende zes ton in een corona reservefonds te stoppen werd via een amendement van Combinatie Gemeente Belangen afgewezen. Ook die middelen gaan nu naar de VAR. De argumentatie van Gemeentebelangen was dat ooit is afgesproken dat er niet aparte reservepotjes gevormd moeten worden. Ook was deze fractie van mening dat er niet – zoals voorgesteld – nog weer meer geld naar het ambtelijk apparaat zou moeten gaan. GroenLinks was het dit keer wel met Gemeentebelangen eens. Coronageld moet besteed worden aan zaken die gerelateerd zijn aan corona. Burgemeester Hiemstra deelde mee dat de betreffende passage in de Najaarsnota waarin coronamiddelen gekoppeld werden aan het ambtelijk apparaat zonder link met corona geschrapt had moeten worden. Dat was ten onrechte niet gebeurd. ‘Een omissie,’ aldus Hiemstra. Besloten werd in januari verder te praten over de besteding van de coronamiddelen.

klantbeleving

De raad van 16 december

Volgende week donderdag 16 december is de laatste raadsvergadering van dit jaar. Op de agenda staan het Rapport Rekenkamer Klantbelevingsonderzoek, het Ontwerpbestemmingsplan Marwijksoord 2 (om een mestbassin te realiseren), het Bestemmingsplan Nieuwediep 58 en tenslotte het Bestemmingsplan ’t Ruige Veld. Het klantbelevingsonderzoek is een onderzoek geweest naar de klantvriendelijkheid van de op het gemeentehuis werkzame ambtenaren. Het onderzoek is ingesteld door de gemeentelijke Rekenkamercommissie. Via mysterycalls en mysterymails is onderzocht hoe klantvriendelijk de medewerkers van de gemeente Aa en Hunze zijn. Ook werden er vijf fictieve ‘aanvragen’ aan het ambtelijk apparaat voorgelegd. Ook daarvan is beoordeeld hoe deze werden behandeld. De conclusies die op basis van het onderzoek zijn getrokken zijn nogal kritisch. Er valt veel te verbeteren. Het college is al bezig de dienstverlening van het apparaat te verbeteren, maar dat krijgt door de resultaten van het onderzoek ongetwijfeld nog een impuls. Over het bestemmingsplan ’t Ruige Veld is in mei en juni van dit jaar ook al uitgebreid gesproken. GroenLinks heeft toen tegen de plannen gestemd, omdat de stukken nogal rommelig waren, we geen woningbouw op de betreffende locatie willen en we van mening zijn dat 24-uurszorg hier mogelijk moet blijven. We zullen bij de komende bespreking deze lijn doortrekken.

de eerste vijf

Overleg over de verkiezingen

Woensdag 8 december was er digitaal overleg van een tiental kandidaten op de kieslijst van GroenLinks voor de raadsverkiezingen. In totaal hebben we zestien kandidaten, waarvan negen vrouwen en zeven mannen uit dertien dorpen. Tijdens het overleg op 8 december hebben we het gehad over mogelijke verkiezingsactiviteiten tijdens de verkiezingscampagne, over de standpunten die GroenLinks moet innemen in de Kieswijzer, over de keus voor eigen, gemeentelijk verkiezingsmateriaal of voor landelijk materiaal, over wel of niet huis-aan-huis flyers verspreiden, over advertenties in De Schakel, over een campagne via social media en nog diverse andere zaken. Het was een nuttige bijeenkomst. Allerlei keuzes moeten nog verder uitgewerkt worden. We houden jullie op de hoogte.

Tot zover deze laatste Nieuwsbrief van 2021. Voel je je betrokken bij GroenLinks in de gemeente Aa en Hunze en wil je de komende maanden in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart wel iets doen voor de partij meld je dan via het volgende mailadres. Daar kun je trouwens ook terecht voor vragen, opmerkingen of wat dan ook; aaenhunze@groenlinks.nl

De fractie van GroenLinks wenst iedereen, ondanks de vervelende corona-omstandigheden, toch alvast een plezierige decembertijd en het allerbeste voor het nieuwe jaar. In januari melden we ons weer.

Marie Claire Neesen (raadslid/fractievoorzitter)

Lukas Koops (raadslid)

Jannie Schonewille (commissielid)