Op 12 mei werden twee voorstellen waarover eerder al opiniërend gesproken was besluitvormend behandeld. Het ging over een verzoek om een weggetje in Anderen aan de openbaarheid te onttrekken en een procedureel voorstel rond de bouw van een nieuwe supermarkt in Rolde. Het weggetje waar het in Anderen om gaat maakt onderdeel uit van een zogenaamde. overhoek, een stukje gemeentelijke grond dat de gemeente aan een omwonende heeft verkocht. Die heeft de weg inmiddels afgesloten en in gebruik genomen als tuin, dit tot ergernis van buurtbewoners, die de weg willen blijven gebruiken om hun grond te kunnen bereiken. De gemeente heeft al met al grond verkocht, die het niet had mogen verkopen en dat moet met het voorstel om het perceel niet aan de openbaarheid te onttrekken worden rechtgebreid. Na een warrige discussie met verschillende schorsingen heeft GroenLinks uiteindelijk tegen het voorstel gestemd.

Het voorstel met betrekking tot de nieuw te bouwen supermarkt in Rolde was enkel procedureel van aard. Door een tweetal procedures gelijktijdig af te wikkelen kan tijdwinst worden geboekt en kan er tevens voor gezorgd worden dat er voor bezwaarmakers slechts één keer beroep open staat. Wordt niet voor deze procedure gekozen dan zijn bezwaar, beroep en hoger beroep mogelijk. De GroenLinks fractie vindt dat hierdoor de mogelijkheden voor bezwaarmakers tegen de plannen beperkt worden in hun mogelijkheden en vraagt zich af of dit niet een belangrijk nadeel is. We hebben in dit concrete geval voor het collegevoorstel gestemd, omdat er op de locatie van het vroegere hotel Erkelens in het centrum van Rolde nu eindelijk eens wat moet gebeuren.

Ten slotte stond opiniërend de Sturingsmonitor nog op de agenda. Zo staat het ook in de raadsagenda op de gemeentelijke pagina in de Schakel. Geen mens heeft volgens ons enig idee wat het betekent. Het is niets anders dan een onbegrijpelijke titel voor een document waarin het jaarverslag 2021, een vooruitblik op 2023 en de financiële Kadernota bij elkaar zijn gebracht. GroenLinks heeft veel vragen gesteld en opmerkingen gemaakt.

Volledigheidshalve melden we hier ook nog even dat in de vergadering van 12 mei ons nieuwe commissielid Kyra Wudich haar maidenspeech heeft gehouden. Gefeliciteerd Kyra.

Vergadering 19 mei

coalitieakkoord

De vergadering van afgelopen donderdag stond in het teken van het coalitieakkoord voor de periode 2022 – 2026 en de verkiezing van de nieuwe wethouders.

In de vorige Nieuwsbrief hebben we al gemeld dat de nieuwe coalitie bestaat uit Gemeentebelangen, VVD en PvdA. GroenLinks is door Gemeentebelangen terzijde geschoven vanwege een te kritische houding bij verschillende discussies in de gemeenteraad de afgelopen vier jaar. Volgens de lokale partij hadden we teveel afstand genomen van het collegeprogramma en worden we daarom als niet stabiel gezien. GroenLinks is het hier niet mee eens en ziet de eigen werkwijze als gezond, verfrissend dualistisch.

Verslag (in)formateur

checkmate

GroenLinks is erg ontevreden over de gang van zaken om tot een nieuw college en een nieuw coalitieakkoord te komen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart is er op uitnodiging van Gemeentebelangen één keer een kort gesprek met ons geweest en daar is het bij gebleven.

In de raad heeft Henk Heijerman, lijsttrekker van Gemeentebelangen en (in)formateur op verzoek van D66 twee keer uiterst summier informatie gegeven over de stand van zaken rond de vorming van een nieuw college. Als hij niet gevraagd zou zijn, zou hij er niets over hebben gezegd. Het hele traject heeft zich in maximale beslotenheid voltrokken. Het ergert ons dat de (in)formateur het in zijn verslag niet kan opbrengen te melden dat de collegepartijen Gemeentebelangen en VVD bij de verkiezingen allebei een zetel verloren hebben en alleen maar noemt dat zijn partij weer de grootste is en daarom het initiatief voor de totstandkoming van een nieuw coalitieakkoord heeft genomen. GroenLinks vindt het wenselijk dat over vier jaar een onafhankelijke (in)formateur na de verkiezingen het initiatief neemt en op een transparante manier de gesprekken leidt om tot een nieuw college te komen. Het verslag van de (in)formateur zat afgelopen week bij het nieuwe coalitieakkoord en is net zo summier als de informatie die we kregen tijdens het onderhandelingstraject. Volstrekt onvoldoende dus. In de raadsvergadering heeft alleen de GroenLinks fractie opmerkingen gemaakt over het verslag.

Nieuwe wethouders

In de raadsvergadering van 19 mei is ook het nieuwe college van burgemeester en wethouders gekozen. Voor Gemeentebelangen is dat Ivo Berghuis, voor de VVD Bas Luinge en voor de PvdA Kiena ten Brink. Berghuis en Ten Brink zijn nieuw in het college. Er waren 18 raadsleden aanwezig. Bas Luinge kreeg 17 stemmen, de andere twee wethouders-kandidaten allebei 18. Er werd geen andere naam genoemd.

Het nieuwe coalitieakkoord

geen integratie visie

De vergadering van 19 mei stond voor een belangrijk deel in het teken van de bespreking van het nieuwe coalitieakkoord 2022 – 2026 met als titel ‘Samen verder aan de slag.’

De GroenLinks fractie vindt het een kleurloos akkoord zonder toekomstvisie met weinig nieuw beleid. Belangrijkste kritiek is dat er geen integrale visie op duurzaamheid in het stuk te vinden is en ook de sectoren landschap en natuur zijn maar mondjesmaat aanwezig. Hetzelfde kan gezegd worden over de klimaatproblematiek. GroenLinks heeft ook kritiek op het feit dat er over de ondernemers in de gemeente Aa en Hunze niets anders gemeld wordt dan dat ze niet belemmerd mogen worden door onnodig belastende regelgeving. Wat dat inhoudt wordt niet uitgelegd. Ook wat de landbouw betreft blijft in Aa en Hunze alles de komende vier jaar bij het oude. Er valt niets te lezen over de noodzakelijke transitie van de landbouw in de richting van natuur-inclusieve kringlooplandbouw zonder intensief gebruik van chemische middelen. De term ‘plattelandswoningen’ verontrust de GroenLinks fractie. Te vrezen valt dat dit het begin is van woningbouw in het buitengebied. We zijn benieuwd naar de vertaling van het coalitieakkoord in het collegeprogramma.

Afscheid Co

afscheid wethouder Co Lambert

Op de dag van de laatste raadsvergadering, donderdag 19 mei, werd  ’s middags tijdens een receptie in het gemeentehuis in Gieten afscheid genomen van Co Lambert, onze GroenLinks wethouder gedurende de afgelopen periode van bijna acht jaar.

In die periode heeft Co een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het bestuur van de gemeente Aa en Hunze. Zijn portefeuille was niet erg extern gericht, maar met financiën en het sociale domein overvol en van betekenis.

De afgelopen jaren zijn de financiën altijd op orde geweest en dat is bewonderenswaardig in een tijd waarin gemeentebesturen wel extra taken krijgen, maar minder geld. Co heeft er voor gezorgd dat de tekorten binnen het sociale domein en de jeugdzorg binnen de perken zijn gebleven en dat is op zich al een prestatie van formaat.

Naast genoemde beleidsterreinen heeft onze wethouder ook veel gedaan op het terrein van duurzaamheid, een beleidsterrein van steeds groter belang.

Als fractie hebben we plezierig met Co samengewerkt. Dat hebben we elders natuurlijk ook al gedaan, maar ook op deze plek willen we hem bedanken voor alles wat hij in het gemeentebestuur heeft gedaan en voor de plezierige samenwerking.

Tenslotte

vacaturesgroenlinks aaenhunze

Ook deze Nieuwbrief sluiten we af met de opmerking dat er binnen GroenLinks altijd ruimte is voor mensen die actief willen worden binnen de partij.

We zijn al geruime tijd op zoek naar een of twee nieuwe bestuursleden en ook in de (steun)fractie is altijd ruimte voor enthousiaste mensen. Wil je je aanmelden of heb je opmerkingen of vragen dan kan dat via aaenhunze@groenlinks.nl

De eerstvolgende twee raadsvergaderingen zijn op woensdag 1 juni (informerend) en donderdag 2 juni (besluitvormend).

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze.

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)