De begrotingsbehandeling door de gemeenteraad is een jaarlijks terugkerend ritueel. Er worden elk jaar strakke afspraken gemaakt over de procedure die gehanteerd wordt. Ook de spreektijd is strak geregeld. Op 2 november zijn de Algemene Beschouwingen, die per fractie maximaal 5 minuten mogen duren.

Daarnaast worden de vijf pijlers waarin de begroting is opgedeeld besproken. Die pijlers zou je de hoofdstukken van de begroting kunnen noemen. Het is gebruikelijk dat de fractievoorzitters de Algemene Beschouwingen uitspreken en dat diezelfde fractievoorzitters of verschillende fractieleden zich bezighouden met de reacties op de pijlers.

Hiervoor is maximaal 3 minuten per fractie beschikbaar. Tijdens de pijlerbespreking dienen de fractiewoordvoerders ook alvast eventuele moties en amendementen in, die een week later besproken zullen worden. Vervolgens komt het college aan het woord met een eerste reactie op wat vanuit de fracties naar voren is gebracht.

Algemene Beschouwingen

In de Algemene Beschouwingen heeft onze fractievoorzitter Marie Claire Neesen aandacht besteed aan o.a. de volgende voor GroenLinks belangrijke thema’s;

  • de grote vluchtelingenstroom die naar Nederland en dus ook naar Aa en Hunze komt,
  • de communicatie tussen gemeente en inwoners, duurzaamheid, een integraal ouderenbeleid, jongerenproblematiek en armoedebeleid.

Aan de opvang van Oekraїners houdt de gemeente behoorlijk wat geld over. GroenLinks heeft er daarom voor gepleit dat dit geld beschikbaar moet blijven voor vluchtelingenopvang, want de fractie is ervan overtuigd dat vluchtelingen zullen blijven komen.

Wat duurzaamheid betreft is de fractie van mening dat het belangrijk is dat er voortaan bij iedere beleidsnota een duurzaamheidsparagraaf komt.

Marie Claire sloot haar bijdrage af met de opmerking dat GroenLinks een eerlijk en groen Aa en Hunze wil, ‘waarin we de klimaatcrisis bestrijden en zorgen voor elkaar.’

Een zevental moties

Om de onder woorden gebrachte ideeën om te zetten in concreet beleid heeft de GroenLinks fractie op 2 november een zevental eigen moties ingediend.

Het gaat om moties over het oormerken van aan de vluchtelingenopvang overgehouden geld voor ditzelfde doel, over gratis beschikbaar te stellen gehandicaptenparkeerkaarten, over het tegengaan van het gebruik van pesticiden in de landbouw, over het structureel opnemen van een duurzaamheidsparagraaf in beleidsnotities, over een onderzoek naar de mogelijkheden van het aanbrengen van zonnepanelen boven parkeerplaatsen, over voorrang voor fietsers op rotondes en over gratis reanimatiecursussen en AED-instructies.

De motie over het reserveren van teveel ontvangen geld voor vluchtelingenopvang heeft de fractie teruggetrokken, want hiervoor bleek al een gereserveerde reservepot te bestaan. Ook de motie over voorrang voor fietsers op rotondes is door de fractie teruggenomen, omdat GroenLinks na enige interne discussie in de fractie tot de conclusie kwam dat dit beter provinciaal geregeld kan worden.

Een amendement van Gemeentebelangen over het jaarlijks beschikbaar stellen van 5.500 euro voor onderhoud van de begraafplaats in Annerveen werd samen met deze fractie ingediend. Om de afvalstoffenheffing minder te laten stijgen en de grens van gratis te storten afval van 600 kg naar 500 kg te brengen, werd samen met Gemeentebelangen en het CDA een amendement ingediend.

Tenslotte pleitten VVD, GroenLinks en CDA middels een motie voor een onderzoek naar de wenselijkheid van tweetalige plaatsnaamborden in de gemeente. Nederlandstalig en Drentstalig dus.

Tijdens de vergadering van 2 november lagen er uiteindelijk drie amendementen en twaalf moties op tafel. In de week tussen 2 en 9 november kwamen er nog nieuwe moties en amendementen binnen.

9 november

Op 9 november werd de begrotingsvergadering voortgezet. De verschillende fracties konden reageren in tweede termijn, waarbij het oordeel over de ingediende moties en amendementen centraal stond.

Uiteindelijk zijn 9 november zeven amendementen en dertien moties in stemming gebracht. De moties van GroenLinks over duurzaamheid, over het gebruik van glyfosaat/roundup in de landbouw en over het aanbrengen van zonnepanelen boven parkeerplaatsen kregen geen steun van andere fracties. Ze werden door het college ontraden.

Opvallend was dat ook de PvdA GroenLinks niet steunde. Ondanks het gebrek aan medestanders heeft de GroenLinks fractie de voorstellen toch in stemming gebracht. Dit om het belang van de onderwerpen te benadrukken en duidelijk te maken waar GroenLinks voor staat.

De voorstellen van GroenLinks om als gemeentebestuur de onderhoudskosten van AED’s voor rekening te nemen en te onderzoeken of via dorpshuizen of MFC’s gratis reanimatiecursussen/AED-instructies aangeboden kunnen worden werden door het college overgenomen. De voorstellen die GroenLinks samen met andere fracties heeft ingediend kregen bij de stemmingen een meerderheid. Het betreft de begraafplaats in Annerveen, de aanpassing van het tarief van de afvalstoffenheffing en een onderzoek naar de behoefte aan tweetalige plaatsnaamborden.

 

klein

Tenslotte

Als je deze Nieuwsbrief leest is de verkiezingscampagne voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november volop aan de gang.

In onze gemeente gaan we in ieder geval in een aantal dorpen flyeren. Dat hebben we op zaterdag 11 november om 10.00 uur bij de Jumbo in Gieten en om 12.00 uur bij de Coöp in Annen gedaan.

Op zaterdag 18 november doen we dat om 10.00 uur bij Albert Heijn in Rolde en vanaf 12.00 uur in de winkelstraten in Gasselte en Gasselternijveen.

Als je een prachtige verkiezingsposter achter het raam wilt hangen; laat het ons weten via een mailtje, dan brengen wij een poster bij je langs.

Niet alleen in verkiezingstijd, maar het hele jaar door heeft GroenLinks actieve mensen nodig. Meld je daarom aan om mee te doen met GroenLinks in Aa en Hunze. Er is altijd genoeg te doen. Is het niet in of rond de fractie, dan wel in het momenteel onderbezette bestuur. Ook zijn er altijd ad-hoc klussen te doen.

Laat wat van je horen. Dat kan via aaenhunze@groenlinks.nl

De volgende besluitvormende raadsvergadering is op donderdag 16 november om 20.00 uur.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze;

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)