Donderdag 14 december is er nog een informerende raadsbijeenkomst en dan is het echt afgelopen voor dit jaar. Over de landelijke politiek zullen wij het hier niet uitgebreid hebben, want daar is al zoveel over gepubliceerd dat we er niets zinvols aan kunnen toevoegen.

Ingekomen stukken.
In de vergadering van 7 december stonden zeven ingekomen stukken op de agenda.
Ze gingen over de voormalige zandwinplaats de Moere in Grolloo, over prestatieafspraken voor de woningbouw in 2024, over de dorpsgesprekken over de woningbouw in de gemeente, over het fietspad van Grolloo naar Amen, over het compensatieplan voor de gaswinning in Noord Nederland, over regelgeving met betrekking tot windturbines en over broedmogelijkheden voor scholeksters op het dak van de sporthal in Annen.
De voormalige zandwinningsplas De Moere wordt in opdracht van Staatsbosbeheer volgestort met grond om er later een natuurterrein van te kunnen maken. Volgens Dorpsbelangen Grolloo gebeurt dit zonder vergunning en met vervuilde grond. Naar aanleiding van de klachten van Dorpsbelangen zijn de activiteiten stilgelegd en wordt er onderzoek gedaan. Wordt dus vervolgd.
Er kan geen volwaardig fietspad worden aangelegd tussen Grolloo en Amen, omdat niet alle grondeigenaren langs het tracé bereid zijn hieraan mee te werken. GroenLinks heeft opgemerkt dat het jammer is dat grondbezitters op deze wijze de veiligheid voor fietsers in de weg kunnen zitten.
Een inwoner van Annen heeft het gemeentebestuur een brief geschreven met het verzoek om op het dak van de sporthal in Annen enkele simpele maatregelen te (mogen) treffen om de broedmogelijkheden voor scholeksters te verbeteren. Het gaat slecht met de scholeksters en 2023 is het jaar van de scholekster. GroenLinks steunt dit simpele, maar waardevolle initiatief en heeft de brief geagendeerd. Wethouder Houwing heeft toegezegd contact op te zullen nemen met de briefschrijver en een en ander te zullen regelen.
Twee ingekomen stukken gingen over de woningbouw in de gemeente, een onderwerp waar de GroenLinks-fractie de afgelopen tijd al veel over heeft gezegd. Ditmaal ging het om de prestatie-afspraken met de beide woningcorporaties in Aa en Hunze voor 2024 en over de dorpsgesprekken over woningbouw, die het college van B en W het afgelopen jaar heeft gevoerd. Jannie Schonewille pleitte nogmaals voor het bouwen van sociale huurwoningen en vroeg aandacht voor het feit dat nogal wat woningen hoge energielabels hebben. Volgens wethouder Ten Brink wordt hard gewerkt aan verduurzaming van deze woningen.
Over de brief over het compensatieplan voor de gaswinning in Noord Nederland heeft Marie Claire Neesen opgemerkt dat het belangrijk is dat er ook een goede regeling komt voor schade in de kleine gasvelden in Noord Drenthe. Het zou niet uit moeten maken in welke gemeente je woont. Burgemeester Hiemstra liet weten hiermee bezig te zijn.

Najaarsnota 2023
Een interessant stuk op de raadsagenda was de Najaarsnota 2023. Via dit document wordt de gemeenteraad geїnformeerd over de financiële stand van zaken met betrekking tot het lopende begrotingsjaar.
Bij het opstellen van de najaarsnota is uitgegaan van de cijfers over de eerste negen maanden van 2023. Dat betekent dat zich over 2023 nog nieuwe voor – of nadelen aan kunnen dienen.
De actuele bijstellingen leiden tot een positief resultaat van deze najaarsnota van 2.940.451,- euro. Hiervan is 211.149,- euro structureel negatief en 3.151.600,- euro incidenteel positief van karakter. Het college stelde voor om 2.190.451,- euro toe te voegen aan de vrije algemene reserve en om 750.000,- euro te reserveren voor de opvang van Oekraїnse en andere vluchtelingen. Het gaat daarbij om opvang en vastgoed.
Het resultaat van de najaarsnota past bij de gunstige financiële resultaten van de onlangs vastgestelde begroting voor 2024. Fractievoorzitter Marie Claire Neesen heeft bij de bespreking van de Najaarsnota aandacht gevraagd voor de mensonterende situatie waarin veel asielzoekers zich bevinden - met name in Ter Apel - en ervoor gepleit in Aa en Hunze zo snel mogelijk flex-woningen te bouwen voor statushouders.
GroenLinks heeft hiervoor een amendement ingediend waarin er voor wordt gepleit de financiële middelen die de gemeente in 2023 overhoudt van de opvang van vluchtelingen zo snel mogelijk te besteden voor dit doel. Het gaat daarbij om het hiervoor al genoemde bedrag van 750.000,- euro. We kregen alleen steun van D66.
De fractie van GroenLinks heeft haar verbazing uitgesproken over het feit dat er - zonder enige toelichting - 75.000 euro wordt uitgetrokken voor een Huis van de Drentsche Aa bij Deurze, terwijl het college niet wil meewerken aan de koop van het historische pand Homans Hof in Anloo.
Verder hebben we nog aandacht gevraagd voor energiebesparing binnen het gemeentehuis en voor recente ontwikkelingen bij het Gasselterveld, waarover de gemeenteraad niet is geїnformeerd. De fractie heeft twee amendementen van Gemeentebelangen over het verhogen van het bouwbudget voor de nieuwbouw van de buitendienst van de gemeente en over een bijdrage voor het Huis van de Drentsche Aa gesteund. In beide gevallen gaat het erom dat de voorstellen uit de Najaarsnota worden gelicht en apart besproken gaan worden op basis van uitgebreidere informatie.
Een motie van Gemeentebelangen om het mogelijk te maken de hoogte van kleine particuliere windmolens te verhogen van 15 tot 25 meter heeft GroenLinks, net als D66 en CDA, afgewezen.
Overige agendapunten
Naast de Najaarsnota stonden er nog meerdere onderwerpen op de agenda, waaronder twee bestemmingsplanwijzigingen. Het ging daarbij om woningbouwprojecten in Gieterveen en Gasselternijveen.
Omdat bestemmingsplannen via een strakke tijdslijn behandeld moeten worden moesten deze afgelopen donderdagavond beslist worden vastgesteld.
Probleem was dat er niet voldoende tijd meer beschikbaar was, want burgemeester Hiemstra wilde de raadsvergadering, net als anders, uiterlijk om 23.00 uur afgerond hebben.
Een schorsing en overleg met de fractievoorzitters leverde op dat bij de handeling van de nog resterende agendapunten niet meer inhoudelijk van gedachten gewisseld kon worden, maar dat de fracties slechts konden aangeven het al dan niet met de voorstellen eens te zijn. Dit leidde tot grote ergernis bij enkele raadsleden, maar het lukte de voorzitter om de vergadering op het gewenste tijdstip te kunnen afsluiten.
Bij de evaluatie van deze vergadering moet er nog maar eens grondig over gesproken worden in hoeverre deze procedure wenselijk is en spoort met democratische principes.
Tenslotte
Het jaar 2023 is bijna voorbij.
Er is weer veel gebeurd in de gemeentepolitiek, maar de uitkomst van de landelijke verkiezingen op 22 november is ronduit verbijsterend te noemen.
GroenLinks/PvdA heeft redelijk gescoord, maar de linkse partijen met elkaar staan er slechter voor dan ooit. Het meest schokkend is natuurlijk de score van de PVV.
We zullen de komende tijd zien hoe de Haagse onderhandelingen zich zullen voltrekken.
In Aa en Hunze gaan we stug door met GroenLinkse gemeentepolitiek, ook in 2024. We blijven benadrukken dat het belangrijk is dat dat gebeurt met een breed geїnformeerde, sterke fractie.
Het lijkt ons daarom voor al onze leden in de gemeente een goed voornemen voor 2024 om actief te worden voor GroenLinks. Er is – zoals we al vaker hebben gemeld – genoeg te doen. Je kunt van je laten horen via aaenhunze@groenlinks.nl
De eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering is op donderdag 18 januari. We wensen iedereen plezierige feestdagen en een gezond en vredig 2024.
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Aa en Hunze;
Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)
Jannie Schonewille (raadslid)
Lukas Koops (raadslid)
Kyra Wudich (commissielid)
