Opnieuw bood de agenda weinig te bespreken agendapunten. In het vervolg zullen de ingekomen stukken als laatste onderwerp van de agenda worden behandeld, waardoor ze minder tijdsdruk kunnen leggen op de bespreking van de overige agendapunten. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra was donderdag wegens ziekte afwezig. Hij werd uitstekend vervangen door onze fractievoorzitter Marie Claire Neesen.
Aanpassing Gemeenschappelijke Regelingen
Een viertal gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente Aa en Hunze deelneemt wordt aangepast, omdat de wet waarop deze regelingen zijn gebaseerd is veranderd. Het gaat om de GGD, Publiek Vervoer, Recreatieschap Drenthe en de Veiligheids-Regio Drenthe. De gemeenschappelijke regeling Werkplein Drentsche Aa volgt later. Achterliggend doel van de aanpassing is het vergroten van de betrokkenheid van de gemeenteraden bij deze gemeenschappelijke regelingen. De GroenLinks-fractie heeft net als de andere raadsfracties dan ook ingestemd met de voorstellen.
Onderzoek maatschappelijk vastgoed
Dit onderwerp stond op 1 februari opiniërend op de agenda. In onze vorige Nieuwsbrief hebben we er al aandacht aan besteed. Het betreft een onderzoek van de gemeentelijke rekenkamer naar het maatschappelijk vastgoed in de gemeente. Het is een onderwerp dat zowel in de rekenkamer als in de gemeenteraad de afgelopen jaren verschillende keren aan de orde is geweest. Het gemeentelijke vastgoed betreft dorpshuizen, multifunctionele centra en andere panden waar de gemeente een financiële relatie mee heeft. Het onderzoek van de rekenkamer moet een zo compleet mogelijk beeld opleveren van het betreffende vastgoed in de gemeente. In het voorgestelde besluit werd het college verzocht een beleidsnota Maatschappelijk Vastgoed aan de raad voor te leggen waarin nieuwe kaders staan opgenomen voor het gemeentelijke vastgoed, gekoppeld aan maatschappelijke doelen. Ook kreeg het college het verzoek de organisatie van het gemeentelijke vastgoed te verbeteren door de verantwoordelijkheid voor het overzicht en het inzicht duidelijk een plek te geven in de organisatie. Tenslotte werd het college gevraagd om de tarieven voor al het gemeentelijke vastgoed in het bezit van de gemeente te standaardiseren en de raad daarover regelmatig te informeren. De GroenLinks-fractie had moeite met de formulering van voorgaand besluit, met name met de standaardisatie, omdat dit geen recht doet aan de grote verscheidenheid aan dorpen en maatschappelijk vastgoed in de gemeente. Om de tekst aan te passen diende Jannie Schonewille, mede namens PvdA, VVD en Gemeentebelangen, een amendement in. Ook werd in het amendement het college verzocht om voor het zomerreces een startnotitie aan de raad voor te leggen, waarin beschreven moet worden hoe het college een beleidsnota Maatschappelijk Vastgoed gaat opstellen en wat daarin aan de orde moet komen.
Ingekomen stukken
De agenda bevatte maar drie ingekomen stukken. De eerste brief ging over een gewenste permanente woonbestemming van een aantal woningen aan de Zeegserweg in Schipborg. In de brief vragen de bewoners van de woningen naar de voortgang van het traject dat tot legalisatie van de permanente bewoning in vakantiehuizen moet leiden. Uit de inspraakreactie van Erna Rulo, namens de bewoners van de Zeegserweg, bleek dat betrokkenen zeer gefrustreerd zijn over het gebrek aan contact met het gemeentebestuur. Op het gebrek aan communicatie, zoals GroenLinks het verwoordde, werd vanuit het college amper gereageerd.
De tweede brief die op de agenda stond betrof een onderzoek naar geluidsoverlast van de windparken De Drentse Monden en Oostermoer. Volgens dat onderzoek blijft het gemeten geluidsvolume binnen de normen en is er niets aan de hand. Jannie Schonewille heeft opgemerkt het een slechte zaak te vinden dat het oordeel over de nachtelijke geluidsoverlast slechts is gebaseerd op één nachtelijke meting. Ze pleitte voor meer metingen, dus voor aanvullend nachtelijk onderzoek.
De laatste brief was afkomstig van de Vereniging Dorpsbelangen Grolloo en Omstreken en betrof een uitgebreide stand van zaken met betrekking tot de demping van de voormalige zandwinplas De Grote Moere bij Grolloo. Dorpsbelangen Grolloo maakt zich al langdurig druk over de vele vrachtwagentransporten voor de aanvoer van zand en de kwaliteit van deze grond. GroenLinks heeft tijdens de raadsvergadering gevraagd hoe het zit met de kwaliteit van het water en de gestorte grond in en rond De Moere. Ook wil de fractie weten wat het beleid hieromtrent is en wat de afgelopen jaren het beleid is geweest van de diverse betrokken partijen met betrekking tot De Grote Moere. Net als Dorpsbelangen wil GroenLinks dat de werkzaamheden in het gebied worden stopgezet, dat het terrein wordt afgewerkt met een goede kwaliteit schone grond en wordt teruggegeven aan de natuur. Wethouder Ten Brink gaf aan er voor open te staan het onderwerp een keer breed aan de orde te stellen. Dit op verzoek van GroenLinks en de PvdA.
Schriftelijke vragen
Afgelopen week heeft de fractie van GroenLinks ook nog schriftelijke vragen ingediend bij het college van B en W. De vragen gaan over het voorkeursrecht dat de gemeente Aa en Hunze per 16 juni 2021 heeft gevestigd op een perceel grond aan de Nijedijk in Annen om snel te kunnen handelen mocht de grond te koop komen. De raad sprak destijds het voornemen uit binnen drie jaar een opvolgend planologisch besluit vast te stellen, zijnde een Omgevingsvisie of een Omgevingsplan. GroenLinks wil nu weten of er een mogelijkheid is om het voorkeursrecht te verlengen, omdat het binnenkort afloopt, wat dit kost en of er vanuit het college al een woningbouwplan – of visie ontwikkeld is voor het betreffende perceel.
Tenslotte
Tot zover deze Nieuwsbrief. De gemeenteraadsfractie van GroenLinks is altijd bereikbaar via aaenhunze@groenlinks.nl Reacties worden zeer gewaardeerd. De eerstvolgende besluitvormende raadsvergadering is op donderdag 7 maart om 20.00 uur.
De fractie van GroenLinks-Aa en Hunze:
Marie Claire Neesen (raadslid/fractievoorzitter)
Jannie Schonewille (raadslid)
Lukas Koops (raadslid)
Kyra Wudich (commissielid)