De vakantieperiode is voorbij en dat betekent dat ook het nieuwe politieke jaar weer van start is gegaan. Afgelopen donderdagavond 19 september was de eerste besluitvormende raadsvergadering na het zomerreces. Bedoeling van de GroenLinks-fractie is om ook het komende jaar na elke besluitvormende bijeenkomst van de raad een Nieuwsbrief te schrijven, die een plek krijgt op de site van GroenLinks en naar alle leden in de gemeente Aa en Hunze wordt gestuurd. Mocht je toezending niet op prijs stellen dan kun je dat laten weten via onderstaand mailadres. 

Vragenhalfuur

In het vragenhalfuur stelde Marie Claire Neesen namens GroenLinks de opvang van vluchtelingen aan de orde. Aanleiding was het gebrek aan opvangcapaciteit in Ter Apel. Volgens de GroenLinks-fractievoorzitter weigert minister Faber haar verantwoordelijkheid te nemen en stuurt ze zo bewust aan op het uit de hand laten lopen van de situatie in Ter Apel om vervolgens een asielcrisis uit te kunnen roepen. De afgelopen dagen hebben Stadskanaal en Borger-Odoorn kunnen voorkomen dat men in Ter Apel buiten moest slapen. In een recente brief aan de raad schrijft het college van B & W dat Aa en Hunze met 430 vluchtelingen in Papenvoort en 87 bedden in De Biester bij Gieten aan de taakstelling voldoet en dat anderen nu hun verantwoordelijkheid moeten nemen. 

GroenLinks is van mening dat de gemeente hier niet meer mee weg kan komen en het voorbeeld van Stadskanaal en Borger-Odoorn moet volgen. 
Ook vindt de fractie dat de gemeente zich meer moet inspannen om de 48 statushouders waar Aa en Hunze de rest van dit jaar verantwoordelijk voor is volgens afspraak nog dit jaar onder dak te krijgen. 
Burgemeester Anno Wietze Hiemstra zegde toe net als de gemeenten Stadskanaal en Borger-Odoorn de gemeente Westerwolde te willen steunen met eventuele kortdurende noodopvang. Wethouder Ivo Berghuis merkte op zich tot het uiterste in te zullen spannen om voldoende statushouders onderdak te bieden.

Tankstation Gieten

De raad moest een besluit nemen over de realisatie van een onbemand tankstation voor vrachtwagens aan de Steenkamp 12 in Gieten. Op dezelfde plek is al een wasstraat voor vrachtwagens gevestigd. 
De fractie van GroenLinks zag geen bezwaren tegen dit voorstel en heeft er daarom, net als de andere fracties, mee ingestemd.

Nieuwbouw twee-onder-één-kap-woning

Op de agenda stond ook het mogelijk maken van de bouw van een twee-onder-één-kap-woning aan de Kampstraat in het centrum van Eext. 
Ook met dit voorstel kon GroenLinks instemmen.

Verantwoording fractievergoedingen 2023 

Met ingang van 1 januari 2023 krijgen de zes fracties die deel uitmaken van de gemeenteraad van Aa en Hunze een fractievergoeding. Deze fractieondersteuning is in een verordening vastgelegd en bedraagt per jaar 1500 euro per fractie met voor iedere raadszetel 150 euro extra. 
In de verordening is vastgelegd dat de fracties deze fractievergoeding jaarlijks moeten verantwoorden. Het geld mag worden uitgegeven aan activiteiten, die ten doel hebben het versterken van de ‘volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol’ van de fracties. De raadsfracties kunnen met dit geld bijvoorbeeld informatieavonden organiseren of een fractie-assistent een vergoeding verstrekken. 
De verantwoording tijdens de raadsvergadering leverde geen problemen op. Het onderwerp werd meerdere malen besproken in het presidium (het fractievoorzittersoverleg) en daarom werd er in de raadsvergadering niets meer over gezegd. 

Ingekomen stukken

De agenda voor de raadsvergadering bevatte een tiental ingekomen stukken. Dat zijn brieven van het college waar de raadsleden maar zeer beperkt op mogen reageren. 
De GroenLinks-fractie heeft opmerkingen gemaakt en vragen gesteld over enkele brieven. Bijvoorbeeld over de brief over de evaluatie van de dorpsondersteuning. Uit de brief blijkt dat deze ondersteuning een belangrijke functie heeft. Jannie Schonewille merkte op het belangrijk te vinden bij de uitbreiding van dit project niet op voorhand een eenduidige werkwijze na te streven, maar zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeftes van de verschillende dorpen. GroenLinks mist in de brief informatie over het beschikbare budget en ook een inhoudelijk uitgewerkte opzet voor de toekomstige dorpsondersteuning. Een brief over participatie was voor GroenLinks aanleiding op te merken meer informatie te willen over participatietrajecten bij particuliere initiatieven en voorstellen te verwachten om dat beter te laten verlopen.

Andere brieven die op de agenda stonden gingen onder andere over de uitbreidingsplannen van camping De Berken, over de Omgevingsvisie, over een uitspraak van de rechtbank betreffende een beroep van Prolander, over de begroting en de jaarstukken van de Regionale Uitvoeringsdienst en over de zgn. Groningenwet. Het gaat hierbij om de beloften die door het vorige kabinet zijn gedaan in het kader van de afwikkeling van de aardbevingsschade en waaraan ook het huidige en volgende kabinetten zich zullen moeten houden. De brief gaat over veel projecten en initiatieven die de komende jaren vorm en inhoud zullen moeten krijgen.

Motie tweede agrarische bedrijfswoning

De fractie van Gemeentebelangen diende tijdens de raadsvergadering een motie in waarin gepleit werd voor de mogelijkheid om bij een agrarisch bedrijfspand een extra woning te bouwen. Een zogenaamde tweede agrarische bedrijfswoning. Zowel in de motie als in de bijgevoegde toelichting worden veel argumenten genoemd voor dit voorstel. Opvallend is dat zowel in de motie als in de toelichting teksten staan die door GroenLinks geschreven zouden kunnen zijn. Ze gaan over biologische landbouw, over dierenwelzijn, over duurzame energie, nieuwe manieren van landbouw en duurzame bedrijfsvoering. Belangrijk punt is dat de woning alleen bedoeld is om samen met de ter plekke gevestigde boerderij een eenheid te vormen. De tweede agrarische bedrijfswoning mag geen reguliere woning worden en blijft qua functie een bedrijfswoning. 

Lukas Koops stelde namens GroenLinks de vraag wat er gebeurt met de bedrijfswoning als het agrarische bedrijf wordt verkocht of beëindigd. Ook wilde de fractie weten wat er gebeurt als de bewoner van de bedrijfswoning met pensioen gaat. Kan dan voorkomen worden dat de woning toch een reguliere woning wordt? 
Deze vragen konden door de indieners van de motie niet bevredigend beantwoord worden. In de motie van Gemeentebelangen wordt het college van B en W gevraagd beleidsregels op te stellen voor de realisatie van tweede agrarische bedrijfswoningen. 
Tijdens de vergadering werd duidelijk dat deze beleidsregels niet meer aan de raad voorgelegd zullen worden, zodat de gemeenteraad er een eindoordeel over kan geven. De gemeenteraad komt dus buitenspel te staan. 
Dit was voor GroenLinks en D66 reden om tegen het voorstel te stemmen. 

Nij Begun

Opiniërend stond de uitgangspuntennotitie Nij Begun Noord Drenthe op de agenda. Een motie van Gemeentebelangen en GroenLinks/PvdA, om in de notitie ook aandacht te vragen voor de positie van ZZP’ers werd aangenomen. 

Tenslotte

De kop is er af. De gemeentepolitiek in de gemeente Aa en Hunze is weer op gang gekomen. De fractie is klaar voor een nieuw politiek jaar. De komende tijd zullen we ons niet alleen bezighouden met door het College van Burgemeester en Wethouders aangeleverde agendapunten, maar ook met zaken die we zélf belangrijk vinden en die volgens ons te weinig aandacht krijgen van B en W en/of van de andere raadsfracties. 

Verder moet er nogal wat gebeuren op het gebied van de samenwerking met de PvdA.
Vòòr eind 2024(!) zullen definitief knopen moeten worden doorgehakt m.b.t. de vraag of we al dan niet met één gezamenlijke lijst gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026. 
Komend jaar zullen ook de kandidatenlijsten van de deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen moeten worden vastgesteld. Genoeg te doen dus. 

Meld je aan als je zin heb om actief te worden en mee te praten. Dat kan via aaenhunze@groenlinks.nl

Vriendelijke groet,

De fractie van GroenLinks in de 
gemeenteraad van Aa en Hunze