In de publiciteit is merkbaar dat er binnenkort verkiezingen zijn. Het ziet er naar uit dat deze, ondanks de corona-ellende, gewoon door zullen gaan met extra maatregelen om de veiligheid te garanderen, voor zover dat mogelijk is. Op het gemeentehuis in Gieten wordt niet alleen gewerkt aan de voorbereidingen voor de as. verkiezingen, maar wordt ook al weer nagedacht over de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Er is een werkgroep gevormd die na gaat denken over de vraag wat het gemeentebestuur kan doen om de opkomst bij deze verkiezingen zo veel mogelijk te bevorderen.
Afgelopen donderdag 11 februari was er weer een raadsvergadering. Op de agenda stonden o.a. de plannen voor een nieuw hotel met recreatiewoningen ’t Gasselterveld, de wet Koolmees over de nieuwe werkwijze m.b.t. inburgering en het Wegenbeleidsplan.
’t Gasselterveld
Er moet een nieuw bestemmingsplan komen om de plannen voor ’t Gasselterveld te kunnen realiseren. Die plannen behelzen een groot hotel/restaurant en de bouw van 70 recreatiewoningen. Het onderwerp stond nu op de agenda van de raad als een soort tussenstap in de procedure om te komen tot een aangepast bestemmingsplan. Het ging dus niet over de inhoud. Toch heeft GroenLinks bij de behandeling van dit agendapunt de gelegenheid aangegrepen om alvast een paar opmerkingen te maken over de inhoud van de plannen. We zijn het niet eens met de uitbreiding van het aantal recreatiewoningen, die door de hoeveelheid heel dicht op elkaar komen te staan, we willen geen bomenkap, we vinden het hoofdgebouw veel te massaal en we maken ons zorgen over de toenemende recreatiedruk in het gebied, terwijl we als gemeente bezig zijn de drukte daar te reguleren, omdat het bij de grote recreatieplas in de buurt de laatste twee jaar al meerdere malen uit de hand is gelopen. We hebben bij de behandeling van het agendapunt het college ook gevraagd om een totaalvisie op de recreatieve ontwikkeling in de gemeente. Willen we nog verder groeien? Zo ja, hoe dan en waar? Waar liggen de grenzen van de groei. Over dit soort vragen willen we graag een discussie in de raad. Opvallend was de inspraakbijdrage aan de vergadering door Joost Mellies, de ontwikkelaar van het Gasselterveldproject. Hij gaf een uitgebreide opsomming van allerlei duurzaamheidsmaatregelen die hij bij zijn bouwproject wil realiseren. Ondertussen heeft hij wel veel moeite gedaan om voor 1 januari 2021 een belangrijk deel van zijn vergunningaanvragen rond te hebben, zodat hij niet geconfronteerd zou worden met scherpere duurzaamheidsmaatregelen die met ingang van die datum van toepassing zijn. Een dubbelhartige houding. Reden voor GroenLinks om tegen het procedurevoorstel te stemmen. Bij de behandeling van het aan te passen bestemmingsplan komen we terug op allerlei inhoudelijke zaken.
Inburgering
Dit onderwerp werd in de afgelopen raadsvergadering besluitvormend besproken. De gemeenten Aa en Hunze, Tynaarlo en Assen trekken wat deze materie betreft gezamenlijk op en hebben voor een pilot financiële middelen gekregen van de provincie Drenthe. De wet Koolmees gaat in per 1 januari 2022, maar doordat de drie genoemde gemeenten geld hebben gekregen kan nu al voortvarend aan de uitwerking van dit beleidsterrein worden gewerkt. De GroenLinks-fractie heeft aangegeven tevreden te zijn met de rol van de adviesraad sociaal domein. Verder is nog aandacht gevraagd voor de zorgkant van de inburgering, voor de financiën en voor de huisvesting. GroenLinks is van mening dat de huisvesting van inburgeraars niet alleen afhankelijk moet zijn van het woningaanbod van de woningbouwcorporaties, maar dat ook gekeken moet worden naar alternatieve vormen van huisvesting. Misschien kunnen bijvoorbeeld kantoorpanden die niet meer als zodanig in gebruik zijn worden omgebouwd tot wooneenheden. De kern van het hele verhaal is dat de gemeente weer de regie krijgt bij het inburgeringstraject en dat vinden alle partijen in de raad een prima zaak. GroenLinks-wethouder Co Lambert gaf aan zorgvuldig om te zullen gaan met inburgeraars die na drie jaar hun inburgeringstraject nog niet hebben afgerond.
Wegenbeleidsplan
Op de agenda stond afgelopen week ook het nieuwe Wegenbeleidsplan voor de periode 2021 – 2025. Dat plan gaat in belangrijke mate over de onderhoud van wegen, fiets – en voetpaden in de gemeente. Hoe is de staat van onderhoud en wat moet daar de komende jaren voor worden uitgegeven? Conclusie van het verhaal is dat de gemeente Aa en Hunze de boel op orde heeft. Het merendeel van de wegen, fiets – en voetpaden is volgens een objectieve beoordelingsmethode als ‘goed’ tot ‘zeer goed’ beoordeeld. De GroenLinks-fractie had nog enkele vragen en opmerkingen. We vinden dat het plan wat meer maatwerk zou moeten bevatten in die zin dat je voor wegen met verschillende functies ook verschillende kwaliteitseisen zou kunnen stellen. Ook vinden wij dat er in het plan meer aandacht zou moeten zijn voor herinrichtingen van dorpskernen en het soort bestrating dat je daarbij wilt realiseren. Soms wordt tamelijk onverwacht een schelpenpaadje veranderd in een betonnen pad, zoals op dit moment gebeurt in de Strubben/Kniphorstbos. Wij vinden dat dit soort plannen terug te vinden moet zijn in een Wegenbeleidsplan en dat er in z’n algemeenheid meer aandacht moet zijn voor fiets – en voetpaden. Geef aan ons door als je fiets – en voetpaden kent die in slechte staat verkeren en met name voor mensen met een beperking slecht toegankelijk zijn.
Actief worden binnen GroenLinks
Tot zover de inhoudelijke punten van de laatste raadsvergadering. Op donderdag 18 februari is er een informerende raadsbijeenkomst (ook te zien via de site van de gemeente) en de eerstvolgende reguliere raadsvergadering is – i.v.m. de voorjaarsvakantie – op donderdag 4 maart. Een dag eerder, op woensdagavond 3 maart is er een Algemene Ledenvergadering van de afdeling Aa en Hunze van GroenLinks. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk leden daarbij digitaal aanwezig zijn, omdat het o.a. zal gaan over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Er zal een kieslijst moeten worden opgesteld en er moet een programma worden geschreven. We willen graag dat belangstellenden zich daarvoor aanmelden. Het is een concrete, boeiende en afgebakende klus. Als je liever structureel een bijdrage levert aan GroenLinks in de gemeente: er is nog een vacature binnen het bestuur en ook de fractie kan nog wel enige ondersteuning gebruiken. Reacties: aaenhunze@groenlinks.nl
De fractie van GroenLinks in Aa en Hunze:
Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)
Lukas Koops (raadslid)
Jannie Schonewille (commissielid)