Duurzame energie en klimaatbeleid
De afgelopen vier jaar is er op het gebied van duurzaamheid al veel gebeurd. Er is een Regionale Energie Strategie opgesteld waarin op gemeentelijk niveau wordt aangegeven welke bijdrage we willen leveren aan (de landelijke afspraken in) het klimaatakkoord. Op gemeentelijk niveau zijn de uitgangspunten voor een Transitievisie Warmte op een rij gezet. Waar het gaat om duurzame energie en klimaatbeleid is het verwerven van draagvlak van groot belang. GroenLinks is bepaald niet blij met de wijze waarop de grote windmolens in ons gebied zijn gekomen. Maar dat is ook geen reden om nu op de rem te trappen, zoals sommige partijen voorstellen. De noodzaak maatregelen te treffen is levensgroot. Er zijn nog volop mogelijkheden zinvolle maatregelen te treffen. Zonnepanelen, kleine windmolens bij particulieren en goede isolatie van woningen zijn een paar voorbeelden van zinvolle initiatieven. Met name armere huishoudens wonen in slecht geїsoleerde huizen en worden dubbel getroffen door de stijgende energieprijzen.
De inwoners van Aa en Hunze hebben de potentie om zelf belangrijke zaken te realiseren. Een voorbeeld daarvan is de aanleg van glasvezel. Dat kan ook op energiegebied. De gemeente kan deskundigheid beschikbaar stellen, faciliteren in het ruimtelijk mogelijk maken, fondsen creëren enz. Vooral stimuleren dat er voldoende gebeurt is van het grootste belang. Op sommige terreinen zal er veel meer moeten gebeuren. De klimaatproblematiek is wereldwijd het belangrijkste probleem dat opgelost moet worden en wij moeten daar op gemeentelijk niveau aan bijdragen wat mogelijk is. De alarmerende bevindingen in het IPCCrapport van de VN heeft dat alleen maar urgenter gemaakt. Belangrijk bij alle energiemaatregelen is dat ze voor iedereen betaalbaar moeten zijn. Ook voor het gewenste draagvlak is dat van groot belang. Er mag geen energie-armoede ontstaan. Subsidies en goedkope leningen moeten het mogelijk maken dat iedereen mee kan doen aan de noodzakelijke energietransitie. Ook de gemeente moet hieraan een bijdrage leveren. Alle nieuwe woningen die in de gemeente gebouwd worden moeten nul-op-de-meter woningen zijn. Ook wanneer de gemeente zelf bouwt moeten dat energie-neutrale woningen of gebouwen zijn. Binnen de gemeente zal er nog meer zonne-energie moeten worden opgewekt. In plaats van grote zonnevelden op de grond zal maximaal ingezet moeten worden op zonnepanelen op zoveel mogelijk daken. Bouwverordeningen moeten rekening houden met de plaatsing van zonnepanelen. Nieuwe woningen moeten zoveel mogelijk ‘op de zon’ worden gebouwd. Woningbouwcorporaties moeten een duidelijke taakstelling krijgen met betrekking tot de isolatie van woningen. Als er gekozen wordt voor zonnepanelen op de grond, heeft dubbelgebruik de voorkeur. Daarmee bedoelen we dat nagegaan moet worden of zonnepanelen gebruikt kunnen worden als dak op een fietsenstalling of parkeerterrein, onderdak voor dieren, kas voor allerlei teelten enz. Als de mogelijkheden voor zonnepanelen op daken uitgeput zijn zullen we meer zonne-energie op land moeten opwekken.
Voor de gemeente is een belangrijke rol weggelegd bij het geven van informatie en voorlichting over energiebesparing en duurzame energie. In de afgelopen raadsperiode zijn op voorstel van GroenLinks energiecoaches aan de slag gegaan. Die moeten deelname van met name mensen met lagere inkomens aan de energietransitie mogelijk maken. GroenLinks streeft – als er gekozen wordt voor zonnevelden - naar kleinschalige zonnevelden passend binnen het door de gemeente inmiddels vastgestelde beleid, waarbij omwonenden maximaal betrokken moeten worden, bijvoorbeeld in de vorm van energiecoöperaties. Waar de gemeente mogelijkheden heeft, wordt elektrisch rijden gestimuleerd. Dat geldt ook voor fietsen naar het werk. Er moeten voldoende laadpalen worden geplaatst om elektrische auto’s op te kunnen laden. Als de eigen vervoersmiddelen van de gemeente aan vervanging toe zijn wordt gekozen voor een elektrisch of waterstofalternatief. Dat gebeurt uiterlijk in 2025. GroenLinks Aa en Hunze is tegen kernenergie, omdat er geen oplossing is voor een veilige berging van kernafval. Enkele zoutkoepels binnen onze gemeente zijn daarvoor nog altijd in beeld. In het bestuursakkoord moet worden aangegeven dat het bestuur van Aa en Hunze dit niet wil. Tenslotte noemen we hier nog het belang van waterberging en het zoveel mogelijk beperken van erfverharding.