De agenda was (opnieuw) beperkt van omvang en bevatte ook een tweetal voorstellen dat al eerder aan de orde was geweest, maar toen uitgesteld werd, omdat verschillende raadsfracties van mening waren dat er nog teveel vragen waren. Het betreft hier het voorstel de gemeentelijke starterslening te verhogen en de Omgevingsvergunning inrichting Geelbroek. Het gaat bij dit laatste voorstel om het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het afwijken van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ ten behoeve van de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het verleggen van de Geelbroekerweg. Het is een formele stap in een ruimtelijke procedure. Aan beide onderwerpen is in eerdere Nieuwsbrieven aandacht besteed. De raad heeft unaniem ingestemd met het voorstel voor de Geelbroekerweg en dat geldt ook voor de verhoging van de starterslening met 45.000, - euro.

GroenLinks is niet enthousiast over die starterslening. De fractie worstelde nogal met dit voorstel. We zijn bang dat kopers met te hoge hypotheeklasten geconfronteerd zullen worden en het aanvankelijke energiebesparingsbudget is uit de regeling verdwenen. Aan de andere kant is zo’n starterslening een middel om een eigen woning voor kopers met een wat smallere beurs dichterbij te brengen en kan verduurzaming ook uit het verhoogde budget betaald worden. Uiteindelijk hebben we ingestemd met het voorstel.

Woningbouw

Op de agenda stond een brief van het college over een woningmarktanalyse binnen de gemeente Aa en Hunze. Met de brief en een uitgebreid rapport als bijlage wordt de raad geїnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek en de beleidskeuzes die het college naar aanleiding hiervan heeft gemaakt. Net als enkele andere beleidsdocumenten rond de woningbouw die de afgelopen weken zijn verschenen roept ook deze analyse meer vragen op dan er beantwoord worden. We schreven daarover ook al in een vorige Nieuwsbrief. Om alles nu eens goed op een rij te krijgen, zowel qua feitelijkheden als wat betreft politieke en beleidsmatige uitgangspunten heeft fractielid Jannie Schonewille een uitgebreide lijst met schriftelijke vragen aan het college voorgelegd. We zijn erg benieuwd naar de antwoorden. In ieder geval vinden wij dat het woningbouwbeleid op korte termijn eens een keer concreet gemaakt moet worden. In maart komt het onderwerp opnieuw aan de orde.

woningbouw

Overige raadsvoorstellen

Op de agenda stond afgelopen donderdag ook de Jaarrekening 2021 en de begroting 2023 van Icare, de jeugdgezondheidsorganisatie voor 0 tot 4 jarigen. We zagen geen aanleiding hierover opmerkingen te maken. De fractie van Gemeentebelangen had de moeite genomen te komen met een initiatiefvoorstel voor nadere beleidsregels voor de installatie van zonnepanelen in de beschermde dorpsgezichten Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Anloo.

Het gaat daarbij om de mogelijkheid zonnepanelen te plaatsen op het voordakvlak van het hoofdgebouw, dus zichtbaar vanaf de openbare weg. Dat is nu niet mogelijk vanwege de status van beschermd dorpsgezicht. De kernvraag is; wat is belangrijker, streven naar maximale duurzaamheid of het zo goed mogelijk in stand houden van karakteristieke bebouwing?

GroenLinks kiest in zo’n geval voor duurzaamheid en is blij dat dit ook de keus is van Gemeentebelangen. Via een amendement bracht de PvdA-fractie nog in dat ook de zijdakvlakken van panden maximaal belegd zouden moeten kunnen worden met zonnepanelen. Dit voorstel werd gekoppeld aan het voorstel van Gemeentebelangen en vervolgens unaniem aangenomen.

Volledige gelijkschakeling tussen woningen binnen en buiten een beschermd dorpsgezicht is daarmee nog niet mogelijk, aldus het college in een brief aan de raad, want voor de plaatsing van zonnepanelen op gebouwen in beschermde dorpsgezichten is namelijk op grond van landelijke wetgeving een vergunning vereist en die vergunningvereiste blijft bestaan.

Hertenkamp

Motie hertenkampen

Er was de afgelopen week veel te doen over de plannen van de regering om het voortbestaan van hertenkampen onmogelijk te maken.

Op initiatief van de PvdA werd daarom in de raad van Aa en Hunze een motie ingediend waarin de Tweede Kamer wordt opgeroepen stelling te nemen tegen het niet opnemen van edel – en damherten op de lijst van hobby – en huisdieren die mogen worden gehouden. De motie was mede ondertekend door VVD en Gemeentebelangen.

GroenLinks heeft tegengestemd, omdat volgens een adviescollege van onafhankelijke wetenschappers edel – en damherten niet gedomesticeerd zijn, dus nog altijd wilde dieren zijn, die niet gedijen binnen beperkte ruimte. Daarnaast zullen jaarlijks jonge bokjes en oudere hindes moeten worden afgeschoten om de roedel stabiel te houden. Het gaat GroenLinks in de eerste plaats om dierenwelzijn. De discussie zou moeten gaan over de vraag in hoeverre wij dieren mogen gebruiken en beperken binnen hun natuurlijke gedrag ten behoeve van voedsel en vermaak van de mens.

GroenLinks vindt het relevanter het te hebben over megastallen en de bio-industrie. Over het onafgebroken binnenhouden van dieren en het afknippen van varkensstaarten. Over die miljoenen mishandelde kippen. Er was in de raad geen enkel begrip voor de opvattingen van GroenLinks.

 

warmetruiendag promo

10 februari Warmetruiendag

GroenLinks is in Aa en Hunze ook actief buiten de gemeenteraad.

Op Warmetruiendag op 10 februari organiseert de GroenLinks-fractie een kaartencampagne. Warmetruiendag is een initiatief van het Klimaatverbond Nederland en wordt al sinds 2007 jaarlijks in de eerste helft van februari georganiseerd. Doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren om energie te sparen door de thermostaat een graadje lager te zetten en een warme trui aan te doen.

GroenLinks deelt in Aa en Hunze op 10 februari een warmetruiendag-kaart uit om daarmee aandacht te vragen voor het feit dat het voor veel mensen al maandenlang iedere dag warmetruiendag is. De energieprijzen en de transitie naar duurzame energie moeten voor alle inwoners betaalbaar blijven. Daar lopen wij warm voor. De kaart bevat een prachtige, bij het doel passende, afbeelding. Op een foto bij het persbericht staat de fractie te pronken in warme truien.

Verkiezingsactiviteiten

De verkiezingen voor Provinciale Staten naderen met rasse schreden. Voor deze verkiezingen komen er posters en kranten voor de GL- leden in Aa en Hunze. De leden krijgen deze bezorgd tussen 13 en 17 februari en worden gevraagd deze in hun omgeving te verspreiden.

In de eerste week van maart worden op vergelijkbare wijze flyers verspreid. We hopen dat jullie een actieve bijdrage willen leveren aan het verspreiden van dit materiaal. Er zijn ook verkiezingsactiviteiten.

Op 22 februari is er onder de naam ‘GroenLinks Luistert’ een discussieavond met inleidingen van Bernard Hanskamp en Ineke Noordhof. Onderwerp zal zijn de aantasting van het Drentsche Aa-gebied door chemische middelen, met name afkomstig uit de landbouw.

Op 7 maart organiseert de Natuur – en Milieu Federatie een debat in zaal Hofsteenge in Grolloo en twee dagen later, op 9 maart vanaf 15.00 uur, is er een flyeractie op de OV-locatie bij Verkeersknooppunt Gieten

PSverkiezing flyers

Tenslotte

We sluiten deze Nieuwsbrief als gebruikelijk weer af met ons mailadres; aaenhunze@groenlinks.nl Je kunt hier terecht als je vragen of opmerkingen hebt die te maken hebben met de activiteiten van de GroenLinks fractie in Aa en Hunze, maar je kunt je hier ook melden als je zin en tijd hebt om mee te doen aan bepaalde activiteiten. In de fractie kunnen we altijd meer steun gebruiken en ook het bestuur heeft nog altijd behoefte aan nieuwe bestuursleden.

Elke maandagavond om 20.00 uur ben je welkom bij de fractievergadering in het gemeentehuis in Gieten.

Op 20 februari as. houden we een fractievergadering op locatie in café Homan in Eext. Je bent van harte welkom.

De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Aa en Hunze,

Marie Claire Neesen (raadslid en fractievoorzitter)

Jannie Schonewille (raadslid)

Lukas Koops (raadslid)

Kyra Wudich (commissielid)