Aa en Hunze is een fijne gemeente om te wonen. Dat blijkt uit de reacties van veel inwoners van de gemeente die mee hebben gesproken over de inhoud van de nieuwe Woonvisie, die in 2021 is vastgesteld. Wie hier eenmaal woont gaat niet snel weer weg. Uit de gehouden enquete blijkt dat veel inwoners van Aa en Hunze de rust en de ruimte in de gemeente zeer waarderen. Toch zijn er problemen. Er worden onvoldoende betaalbare woningen gebouwd. Voor doelgroepen als jongeren, jonge huishoudens en senioren zijn er onvoldoende mogelijkheden. Dat geldt ook voor statushouders. Voor welgestelde senioren die hier komen Drentenieren is vaak wel plek. Vooral als oudere senioren veel zorg nodig hebben zijn er onvoldoende kleine en betaalbare appartementen in de buurt van de voorzieningen. Voor ouderenhuisvesting is de beschikbaarheid van voorzieningen en de bereikbaarheid daarvan van groot belang. GroenLinks pleit voor een gemeentelijke woonzorgvisie. Er moet ook aandacht zijn voor levensloopbestendige woningen en kangoeroewoningen.
Projectontwikkelaars bouwen vooral binnen het duurdere segment. Daar komt bij dat door een deal tussen de noordelijke provincies en het rijk meer dan 200.000 woningen van de één miljoen in Nederland te bouwen extra woningen in het noorden moeten worden gebouwd. Voor welk deel hiervan voelt Aa en Hunze zich verantwoordelijk? Wat betekent het voor het aanzien van de dorpen als er veel wordt gebouwd? Komen jongeren en senioren uit de eigen gemeente dan nog meer in de knel? Dit soort vragen zullen snel beantwoord moeten worden. Gaan wij op de hogere zandgronden in Drenthe bouwen, omdat het door de klimaatcrisis straks in de Randstad niet meer veilig is? GroenLinks bepleit terughoudendheid. We willen het buitengebied vrij houden van woningbouw. Kiezen eerder voor inbreiding dan voor uitbreiding en vinden dat gezocht moet worden naar mogelijkheden om gebouwen, zoals bijvoorbeeld leegstaande winkels of bedrijfspanden, te verbouwen tot wooneenheden. Ook het vestigen van twee of misschien wel meer woningen in boerderijen kan krachtig worden gestimuleerd. Inbreiden moet niet betekenen dat karakteristieke groene delen van dorpen volgebouwd gaan worden. Die verdienen om cultuurhistorische redenen juist bescherming. Er moet in de dorpen landschappelijk gebouwd worden. GroenLinks is van mening dat er zeker in het veenkoloniale deel van de gemeente nog ruimte is voor woningbouw. Bij alle bouwprojecten in de gemeente moeten maximale duurzaamheidseisen worden aangehouden. Ook moet er ruimte zijn voor experimentele woonvormen, zoals tiny houses en gemeenschappelijke woonprojecten.
Corporaties moeten zorgen voor voldoende duurzame sociale huurwoningen. De gemeente moet onderzoek doen naar de mogelijkheid om zelf extra sociale huurwoningen te bouwen. Het gemeentebestuur moet op passende plekken actief moeite doen een grondpositie te verwerven, waardoor ontwikkelingen beter in eigen hand genomen en gestuurd kunnen worden. De troosteloze locatie Erkelens in Rolde is een voorbeeld van hoe het niet moet. De gemeente moet zich beraden op de vraag wat er gedaan kan worden als particuliere eigenaren belangrijke terreinen braak laten liggen.