Iedereen heeft recht op goede zorg. Door decentralisatie van het rijk is de jeugdzorg en de zorg voortvloeiend uit de WMO op het bordje van de gemeente terechtgekomen, zonder er voldoende geld bij te leveren. Door de grote tekorten bij jeugdzorg en WMO staat de financiële positie van de gemeente erg onder druk, al zijn er signalen dat het rijk met extra middelen over de brug gaat komen. GroenLinks is van mening dat (landelijk) onderzocht moet worden hoe het komt dat steeds meer jongeren intensief gebruik maken van de jeugdzorg.

Wat de WMO betreft vinden wij dat ondersteuning vanuit de WMO inkomens – en vermogensafhankelijk geleverd moeten worden. Een voorbeeld daarvan is de huishoudelijke hulp. De gemeente heeft een belangrijke taak en verantwoordelijkheid waar mensen de juiste zorg niet zelf kunnen regelen. Of het nu gaat om jongeren, die ondersteuning nodig hebben of om zorg op maat voor ouderen, iedereen moet de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen daarbij zelf de regie over hun eigen leven houden en is daarom voorstander van de inzet van persoonsgeboden budgetten voor mensen die dat willen en kunnen. Op zorgprojecten, zoals bijvoorbeeld zorgboerderijen in de gemeente, moet goed worden toegezien.

Projecten met een dorpscoördinator zoals in Grolloo of de Huiskamer in Gasselternijveen, verdienen ondersteuning en navolging. Dat geldt ook voor andere projecten in de dorpen, waarbij naoberhulp centraal staat en gestimuleerd wordt. Zorgwoningen combineren met dorpshuisfuncties, zoals in Grolloo, is een goede ontwikkeling. Op het terrein van de zorg wordt efficiënt samengewerkt met de Adviesraad Sociaal Domein, Attenta en Impuls. Er moet de komende jaren meer aandacht zijn voor het voorkomen van eenzaamheid. Dorpshuizen spelen hierbij een belangrijke rol.